Forum Machete,Modelism,Hobby: Camuflajul panzer-elor - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Camuflajul panzer-elor Revell

#1 Useril este offline   AlexGiuglea 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 419
  • Inregistrat: 29-April 06

Postat 09 October 2006 - 07:40 AM

Ce parere aveti despre culorile de camuflaj de la Revell pentru blindatele germane: Matt Sand (16), Brick Red(37) si Lake Green(48) ? Sunt aproape de cele reale sau ar trebui sa ma orientez catre alta firma?

Multumesc, Alex Giuglea

#2 Useril este offline   Octavian 

• Membru senior
  • Postari: 131
  • Inregistrat: 12-August 05

Postat 09 October 2006 - 08:28 AM

Dupa parerea mea culorile revell sunt ok. Depinde ce vopsesti si cum. Oricum ti-as recomanda sa mai asculti pareri aleunora mai experimentati ...
Personal sunt multumit de calitatea vopseslelor.

#3 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12662
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 09 October 2006 - 09:27 AM

Alguhan a avut o mica dizertatie referitoare la acest subiect. Din pacate nu dau de ea :pint: . Poate Crios sau Carula pot sa o gaseasca!

#4 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 09 October 2006 - 09:43 AM

@ galex, vezi ca ai primit niscai documentatie pe e-mail. Ceva pe la 19 megi si ceva.
Bafta!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: coperta.jpg

#5 Useril este offline   GRIZZLEA 

• Membru senior
  • Postari: 1496
  • Inregistrat: 02-August 05
  • Interests:The One True Scale.
    Scara 1:48.

Postat 09 October 2006 - 09:53 AM

Galex, asta-i un subect multi-discutat p'acilea.
Sincer... tine de preferinta personala.
Daca folosesti un aerograf, io personal te-as sfatui sa te indrepti spre acrilicele Tamiya, diluabile cu alcool izopropilic.
Pre gustul meu... sunt EXCELENTE si ofera avantaje si in etapele ulterioare de patinare (cu uleiuri si/sau enamel, pasteluri, pigmenti, etc.), datorita incompatibilitatii chimice intre stratul de baza si ce urmeaza apoi... Dar si asta s-a mai discutat.

Pentru schema "tricroma" nemteasca, "clasicele" Tamiya sunt:

-XF60 Dark Yellow
-XF61 Dark Green
-XF64 Red Brown

Pot fi combinate cu alte nuante, "inchise/deschise" dupe gust si alte pareri "iecsperte"...
Oricum, finetea pigmentului este incomparabila cu enamelurile, iar asta-i un avantaj pentru tine, la 72.

Aceasta postare a fost editata de DRAGOS: 09 October 2006 - 09:55 AM

#6 Useril este offline   AlexGiuglea 

• Membru senior
  • Postari: 419
  • Inregistrat: 29-April 06

Postat 09 October 2006 - 09:57 AM

Multumesc mult, Crios, pt. carte :pint: :-D :-) ! Ma uit acum sa vad ce contine.

#7 Useril este offline   alguhan 

• Membru senior
  • Postari: 935
  • Inregistrat: 16-December 04

Postat 09 October 2006 - 10:17 AM

Articolul respectiv scris de mine n-am mai putut gasi nici eu pe net.
Postez aici partile importante din articol.
Dar dupa parere mea de acum, asa cum a spus si Dragos, tine de preferinta. Culorile exacte sint greu de obtinut. Culorile date de Dragos de la Tamiya sint folosite de ine o data si sint ok dupa mine, imi plac.

Iata citeva vorbe de la articol. Pe atunci eram fan al Humbrolului. Asa ca toate codurile sint de la Humbrol. Revell n-am incercat deloc la camuflaj.

Vehiculele fabricate in 1935-1939:
-7016 (RAL) Anthrazitgrau Culoare de baza de la fabrica (humbrol 79)
-8002 (RAL) Signalbrau petele de camuflaj (echivalentul nu avem, totusi daca este ma anuntati si pe mine)

Incepind cu 1940 s-a folosit 2 culori, pentru economie de vopsele. Vehiculele din operatiune Barbarossa (Kursk) in anul 1943 au fost vopsite in Schwarzgrau (panzergrau) cu pete de camuflaj de Dunkelgelb:
-7021 (RAL) Schwarzgrau (panzergrau) (humbrol 182 sau 67)

Vehiculele vopsite cu panzergrau si trimise in Afrika, sa-u revopsit cum urmeaza:
-8000 (RAL) Grunbraun culoare de baza (humbrol 118+93)
-7008 (RAL) Grungrau petele de camuflaj (humbrol 26)

O culoare noua s-a introdus in Martie 1942 pentru Afrikakorps. S-a folosit si in Creta/Grecia, o parte din Italia, Sicilia,si Destul de rar in Balcani:
-8020 (RAL) Gelbbraun culoare de baza (humbrol 63+93)
-7027 (RAL) Sandgrau petele de camuflaj (humbrol 187)

Incepind din Februarie 1943, toate vehiculele iesite din fabrici cu baza de Dunkelgelb sa-u vopsit cu culorile de camuflaj dupa conditiile de vreme si geografie in care sa-u aflat, si bineinteles dupa gustul echipajului. Asa ca au aparut varietatile de culori, chiar si intre vehiculele din aceasi companie. Au aparut si vehiculele tricolorate. Vehiculele cu baza de Schwarzgrau (daca au mai ramas pina in1943) nu s-au revopsit in Dunkelgelb, dar s-au aplicat pastele de camuflaj:
-7028 (RAL) Dunkelgelb culoare de baza (humbrol 93) merge si 63
-6003 (RAL) Olivgrun pete de camuflaj (humbrol 117, dar eu folosesc si102, uneori chiar si 30 )
-8017 (RAL) Schokoladenbraun pete de camuflaj (humbrol 177 dar eu folosesc numai 160)

Schwarzgrau s-a folosit ocazional in loc de Dunkelgelb. Cred ca lipsa posibilitatii industriale spre sfirsitul razboiului a fost de cauza. Camuflajul tricolor s-a aplicat si la fabrici:
-8012 (RAL) Primerul rosu inchis culoare de baza (echivalentul nu-l avem dar putem folosi 160)
-7028 (RAL) Dunkelgelb pete de camuflaj (humbrol 93) merge si 63
-6003 (RAL) Olivgrun pete de camuflaj (humbrol 117, dar eu folosesc si102, uneori chiar si 30 )
-7021 (RAL) Schwarzgrau (panzergrau) pete de camuflaj (humbrol 182)

Culorile interne:

In general este acceptat RAL 9001 Cremeweiss, mai des cunoscut ca Elfenbein (amestecul de humbrol 41 in proportie egala cu lac mat humbrol 49). Culoarea interiorului de la usile este un subiect de discutie. La vehiculele din primele rinduri de productie, capacele erau vopsite cu un gri deschis, iar altele erau vopsite cu vopsea de baza a panzerului. In cursul anului 1944 s-a ordonat s-a fie de culoare de primer (baza), pe urma s-a retras si ordinul asta. Eu v-as sfatui sa studiati pozele voastre de referinta. Pentru ca sint foarte multe variante de culori in privinta asta, s-a intilnit chiar si culoare albastru deschis in zonele respective.Alt echipament, cum ar fi cutii electrice, radioul sa-u vopsit in negru, dar uneori s-a vopsit si cu primerul rosu maronie (8012 RAL).

Compartimentul de motor:
A fost vopsit cu primerul rosu 8012 RAL.

Camuflajul de iarna:
In fronturile de Finlandia, Norvegia, si Rusia s-au folosit de catre echipaj pastele albe peste baza de panzergrau. Dar nu prea au fost de durata aplicarile cu pasta alba, din cauza conditiilor severe de vreme, pierderi multiple urmand primirii vehiculelor noi, si alte conditii de pe frontul de est. Asa ca pastele albe s-au aplicat cind s-au putut. Echipajul totusi a incercat sa foloseasca un LIMEWASH inainte de a intra in batalii. Sasiurile vehiculelor nu s-au vopsit, probabil din cauza lipsei de timp.

Aceasta postare a fost editata de alguhan: 09 October 2006 - 10:19 AM

#8 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 09 October 2006 - 10:30 AM

Mai greu, dar l-am gasit :pint:
Culorile panzerelor (articolul lui Alguhan)
Bafta!

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

4 useri citesc topicul
0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi