Kiturile le am in stiva de multa vreme dar...
M-am decis, totusi, si cu prima parte incepind, voi "lipi" macheta tunului sovietic KS12/85 mm pe care eu il vad un fel "optzecisiopt" al rusilor.
Kitul,bineinteles scara 1/35,este creatia polonezilor de la Choroszy Modelbud(eu nu prea reusesc sa pronunt numele asta) este scos pe piata in 2009, inainte de aparitia machetei aceluiasi tun produsa de chinezi(cred ca HB daca nu ma insel).
Este un kit din rasina, ca de fapt toate productiile acestui brand, contine toate detaliile piesei reale si nu are niciun reper PE. Toate maruntisurile, si nu-s putine, sunt turnate din resin.
Am folosit doua cuvinte care pot parea deplasate,la prima vedere : "creatie" si" brand".Raman la ideea ca le-am folosit corect, pentru ca ceea ce am gasit in cutie ma indreptateste sa spun asta.
Turnare fara repros,fara "alunecari" si excedent de rasina, cu "prize" minimaliste intre piese si blocurile de turnare, mod de a organiza totul cu gandul ca cineva se va stradui candva, sa asambleze macheta, piese drepte,fara lufturi deformari sau alte pocinoage de felul asta.
Bon, si daca la toata lauda asta mai adaugam si pretul de achizitie, cat se poate de concurential, undeva la nivelul kiturilor similare, din stiren, eu raman la ideea ca polonezii au dat pe piata o "creatie" iar numele lor este un brand. Stiu, am vazut pleiada de kituri de aviatie in scara 1/72, inedite, am vazut ca scot si la categoria navo cateva itemuri chiar interesante. Ei bine, daca si acolo stau la fel de bine ca si in cazul acestui kit de KS12, atunci cred ca as putea sa scriu brand cu litere mari.
Pacat ca la scara 1/35 nu au prea multe realizari.
Daca am vorbit despre kit, sa spun cateceva si despre piesa originala.
Intrarea in serviciu a acestui tun antiaerian de calibru 85 mm, in anul 1939, s-a datorat constientizarii de catre sovietici a faptului ca tunurile existente in dotare la acel moment nu ar fi fost capabile sa isi indeplineasca sarcinile la nivelul pretentiilor armatei, in perspectiva razboiului ce se pregatea .
Model 1939 reprezenta o reluare la scara marita a modelului 1938 si a fost "botezat" KS 12. Doctrina militara sovietica, la nivelul anului 1939 pretindea ca TOATE tunurile ce urmau a fi proiectate/produse, sa poata fi folosite si cu rol antitanc. Desigur, nici KS 12 nu a facut exceptie, cu modificari aduse pe parcurs devenind mai tarziu,arma principala a tancului T34/85.
Cu timpul familia s-a marit, acest tun ajungind si in dotarea unor categorii de nave de talia distrugatorelor sau chiar mai mari, insa aici ajungem la alta poveste.
Devenind "taticul" seriilor ce au urmat, Model 1939 reprezinta una dintre cele mai de succes piese de artilerie rusesti, aflata in serviciu activ chiar si in ziua de astazi prin lumea larga. A fost folosita cu diverse modificari si upgradari, in Koreea, Vietnam, Razboiul de 6 zile, Razboiul din Yemen, Razboiul dintre Iran - Irak si unele armate il mai au in dotare si astazi .
In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial,multe au fost utilizate si de nemti, din captura, sub denumirea de 8,5cm FlakM39{r} asta dupa ce au fost recalibrate pentru 88 mm.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 02 December 2017 - 09:23 PM