Citeaza
Eu asteptam o concluzie gen : intradosul- albastru deschis ...
Perfect de acord cu tine , Busila. La asta ma refeream si eu. Si, concluziile sau, ma rog, acorul unanimitatii, trebuia postat aici pe
forumul modelistilor pasionati si de aviatie, in general si de IAR 80/81, in particular. Nu pe
feisbuc sau
bloguri, ca nu toata lumea are asa ceva. De exemplu, eu nu am!
Citeaza
Noi vorbim de vopseaua galbena și nu de spectrul vizibil galben?!
Asgard, nu te supara, dar
generic galbenul se intinde de la 574 la 590 nm!! Acea bucata de spectru se numeste, specrtometric vorbind...galben. Nu galben crom, nu galben lamie, nu galben portrocaliu, ci pur si simplu
galben. Ca atare si nea Culaie, cind a scris nomenclatorul de vopsele pentru IAR, a spus, simplu,
galben. Bine era sa fi scris galben STAS 04 si atunci nu mai aveam ce discuta!
Citeaza
...se obține o nuanța (care ARE o denumire sau cod) și nu o culoare.
E, acum vorbim aceeasi limba!!!!!
Citeaza
mai mult sau mai puțin. Asta afectează transparenta stratului și implicit culoarea.
Nu neaparat. Totul depinde de substrat. Ori toate avind acelasi grund, culoarea nu trebuie sa fie influientata de grosimea stratului. Uite, eu m-am nacajit cu galbenul (crom) de la Tamiya. Oricit de diluata sau concentrata a fost vopseaua, nunata nu se schimba, dar raminea destuyl de transparenta!!
Citeaza
Pe tabla pusa de tine, albul e alb, rosul, rosu si albastrul, albastru, toate cum arata pe decalurile amintite. Doar galbenul difera, e mai portocaliu.
Citeaza
Excelenta intrebare Radu! Da, care este galben crom, pentru ca desi pe poza apar cel putin 10 nuante de culoare, avionul este vopsit in una singura!!
Citeaza
Galbenul de pe cocarde/cruci si tricolor( directie) era un galben cat mai galben (indifferent ca se chema Ikarol, Hexol , Policolor
) iar insemnele de recunoastere avioanele Axei ( capota motor, dunga fuselaj etc) era un galben RLM 04 sau un galben cat mai apropiat de galben auriu.
Cred ca asta este concluzia cea mai importanta care trebuie trasa din toate aceste discutii interminabile restul cu nuantele de galben, coduri, marci, firme de vopseluri sunt doar o "birocratie" modelistica ( pierdere de timp).
Cantacuzino, perfect de acord cu tine!!
Citeaza
Dl. Branzan comparația trebuia făcută asa:
Asgard, sa-mi fie cu iertare, dar nu e deloc asa! Tu ai acolo cel putin 5 setari diferite de "tiparire" a culorii, deci compari ce , cu ce?
Auziti, imi pare mie sau rosul de pe decalurile lui Radu nu e ca cel din poza????