Potez 633 - intrebari
Postat 18 October 2017 - 02:28 PM
https://www.super-ho...ght-Bomber.html
si as vrea sa fac - singura - varianta romaneasca oferita de decal: nr. 12 (sac-sac!). Din nefericire, informatiile pe care le-am gasit pe tema aceasta sunt foarte putine. La fel si pozele, iar in profilurile raspandite pe net nu stiu cata incredere ar trebui sa am (nu exista, din pacate, o "Romanian Bomber colours" cum avem pentru aparatele de vanatoare). Nu am, de exemplu, nici macar o poza clara cu botul avionului. Poate cineva care are mai multe informatii si/sau a construit deja macheta de la Azur ar fi dispus sa ma ajute cu niste raspunsuri:
1. Ce modificari semnificative necesita macheta de la Azur pentru a face avionul din dotarea Romaniei? Kitul, de exemplu, pare sa dea optiunea unei mitraliere in botul avionului. Am avut si noi asa ceva? Sub cabina pilotilor ar trebui sa mai fie o mitraliera? Palele elicelor sunt bune?
2. Cand a aparut vopsirea in doua culori (verde-extrados si albastru deschis-intrados)?
3. Nr. 12 a fost revospsit, dar si-a pastrat logo-urile? Nu-mi dau seama din pozele pe care le-am gasit.
Multumesc pentru orice ajutor!
Postat 27 October 2017 - 03:02 PM
observatia ca sunt informatii care ar trebui verificate. Potezurile au venit in camuflajul frantuzesc si pe masura ce au intrat la revizii au fost revopsite in verde oliv. Pe pozele cu Cirip la Stalingrad apare deja in verde ( zic eu, dupa poza alb negru). Stiu ca Potez 63.11 erau cu elici bipale, dar nu stiu nici o poza cu Potez 633 din care sa se vada clar. Poate se anima subiectul si apar mai multe informatii. Frumoasa frantuzoaica a fost un avion deosebit in ARR, ar merita un pic de documentare.
Bafta...
Postat 27 October 2017 - 03:46 PM
mdo, la 27 October 2017 - 03:02 PM, a spus:
observatia ca sunt informatii care ar trebui verificate. Potezurile au venit in camuflajul frantuzesc si pe masura ce au intrat la revizii au fost revopsite in verde oliv. Pe pozele cu Cirip la Stalingrad apare deja in verde ( zic eu, dupa poza alb negru). Stiu ca Potez 63.11 erau cu elici bipale, dar nu stiu nici o poza cu Potez 633 din care sa se vada clar. Poate se anima subiectul si apar mai multe informatii. Frumoasa frantuzoaica a fost un avion deosebit in ARR, ar merita un pic de documentare.
Bafta...
Multumesc!
Ai cumva o teorie despre culoarea de pe coada (portiunea de sub numarul de inmatriculare)? E clar ceva deschis, dar nu-mi dau seama daca este chiar culoarea de pe intrados.
http://www.worldwar2...arr/potez63.jpg
bogdan1, la 27 October 2017 - 03:17 PM, a spus:
Conform comentariului semnat Dan Antoniu si George Cicos la articolul de pe ww2.ro:
Citeaza
Postat 27 October 2017 - 04:10 PM
În septembrie 1941, pentru compensarea pierderilor, nemții au mai cedat 9 exemplare provenite din dotarea aviației regimului de la Vichy.
Aceste ultime exemplare au fost trimise direct pe front, în bucla Donului şi la Stalingrad.
Astea 9 exemplare cu siguranță au fost revopsite în culorile româneşti.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 27 October 2017 - 04:11 PM
Postat 30 October 2017 - 10:03 AM
Zic si eu, nu dati cu parul ca am intinat onoarea ARR...
Postat 30 October 2017 - 02:53 PM
Citeaza
Ok, dar culoarea initiala ce ar fi? Gris Bleu Fonce?
Apropo, o discutie interesanta in privinta culorii interiorului se gaseste aici:
http://www.britmodel...comment-1944091
Aparent, chamois iese din discutie pentru interior.
Postat 30 October 2017 - 07:37 PM
Acolo vei găsi culorile de mascare şi interior folosite de aeronautica franceză , redate pe bază de eşantioane originale, anii 1939-1940.
http://memorial.flight.free.fr
Intri》Archives》 Teintes camounflages français...
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 30 October 2017 - 08:20 PM
Postat 30 October 2017 - 07:52 PM
Teintes brillantes :
gris bleu clair fuselage, coque, ailes
gris bleu foncéfuselage, coque, ailes
kaki fuselage, coque, ailes
alu fuselage, coque, ailes
bleu cocardes et tuyauteries (code couleur selon fluides)
blanc cocardes et tuyauteries (code couleur selon fluides)
rouge cocardes et tuyauteries (code couleur selon fluides)
noiri nscriptions, tuyauteries
vert carter moteurs, tuyauteries
jaune tuyauteries
brun tuyauteries
chamois protections intérieures
Teintes mates :
blanc camouflage
noir hélices
vert camouflage
ombre calcinée camouflage
terre de sienne camouflage
gris bleu foncé camouflage
gris bleu clair camouflage
kaki camouflage
brun camouflage
bleu de nuit intérieur cabine"
Postat 30 October 2017 - 08:12 PM
"Le Chamois est un apret anti-corrosion introduit assez tardivement (1939 il me semble) et qui ne devait être appliqué que sur les parties cachées de l'avions (intérieur de volets, intérieur de capot moteur, etc...), les puits de train restant peints dans la couleur d'intrados et les cockpit, suivant les constructeurs, dans une teinte plus foncée d'usine (exemple du gris-bleu nuit chez Dewoitine). Certains Morane ont même eu des cockpit gris clair (MS405 ou MS406 de début de série).
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 30 October 2017 - 08:13 PM
Postat 30 October 2017 - 10:17 PM
Longinus, la 30 October 2017 - 08:12 PM, a spus:
"Le Chamois est un apret anti-corrosion introduit assez tardivement (1939 il me semble) et qui ne devait être appliqué que sur les parties cachées de l'avions (intérieur de volets, intérieur de capot moteur, etc...), les puits de train restant peints dans la couleur d'intrados et les cockpit, suivant les constructeurs, dans une teinte plus foncée d'usine (exemple du gris-bleu nuit chez Dewoitine). Certains Morane ont même eu des cockpit gris clair (MS405 ou MS406 de début de série).
Multumesc! Da, asta e concluzia pe care am gasit-o si eu pe forumurile englezesti precum cel citat mai sus:
http://www.britmodel...comment-1944091
si, de asemenea, acesta:
https://ww2aircraft....9/#post-1085251
Pe baza celor mentionate acolo, cel mai probabil interiorul cabinei Potez-urilor noastre a fost gris bleu clair, iar baia trenului de aterizare culoarea intradosului, adica tot gris bleu clair. Panoul de control era probabil negru mat (pe baza primului link).
Aceasta postare a fost editata de Finn: 30 October 2017 - 10:18 PM
Postat 30 October 2017 - 11:22 PM
Se afirmă astfel, că Dewoitine avea o nuantă, Bloch alta, Potez alta. Vânătorii (bleu nuit)diferiți de bombardiere(bleu fonce), etc.
Totuşi, nu cred că la nivel de 1/72 cu carlinga inchisă se va sesiza diferența prea tare.
Cât despre nuanța de pe derive, sunt aproape sigur că era culoarea intradosului , prelungită - gris bleu fonçe..
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 30 October 2017 - 11:25 PM