Puma versus Şoimul Negru Pro şi Contra
Postat 31 July 2017 - 09:05 PM
Eu personal sunt curios să aflu părerea celor care au cunoştiințe īn materie, fie şi de nivel mai scăzut, cātă vreme eu sunt neofit absolut, in domeniu.
Argumente economice nu vreau să aduc īn discuție īn acest moment, deşi capitolul nu este de neglijat, ci aş fi interesat īn primă instanță doar de aspectul tehnic şi, de ce nu, de cel tactic, al problemei.
Fără o părtinire izvorātă din simpatii față de una sau alta dintre națiunile implicate īn proces, ci strict ca utilitate şi necesar al armatei noastre, domnilor vă īntreb, ce părere aveți : o pumă sau un şoim ?
Postat 01 August 2017 - 09:49 AM
America e departe, ce-i drept, insa BlackHawk se produce si in Polonia (singura tara inafara de SUA unde se produc si/sau asambleaza asemenea masinarii).
Daca ei pot, am putea si noi.
Inainte de toate as fi curios ce parere aveti despre cele doua aparate, cata vreme ele reprezinta optiuni multirol (!!) in timp ce un AH ar fi ceva inedit in dotarea armatei noastre. E drept ca in clubul select al "atack helicopter" intra doar cateva nume consacrate (AH 64, AH 1 Cobra sau asemenea,Lynx,Tiger,sau mai vechiul Bell Mangusta), in timp ce in cealalta tabara,a multirolului, intra o droaie de alte nume.
Totusi, optiunea statului roman fiind exprimata doar pentru dotarea cu "utilitare"apte pentru misiuni, incepind de la SAR si terminind cu "Navale"(de ce nu?), interesul pentru subiect ramane.
Dupa unele pareri (Super)Puma este un fel de civil in uniforma, pe cand Soimul Negru s-a nascut ca militar cu staif si acte in regula.
Deci...ce parere aveti ?
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 01 August 2017 - 09:50 AM
Postat 01 August 2017 - 10:15 AM
Interesant ca sunt tari (Singapore) care deja discuta de inlocuirea flotei de SP/Cougar si dezbat aceleasi optiuni
Postat 01 August 2017 - 11:22 AM
Bunule Flo, avind in vedere diferenta de pret la care se referea si colegul MDO, m-am gandit ca n-ar trebui sa pun in discutie factorul financiar. Ar fi posibil ca diferentele in milioane de $ sa nu reprezinte in ultima instanta, un castig real.
Pe de alta parte in ambele variante cred ca ni se ofera contracte de tip offset, chiar daca nu de la inceput
Sigur, in ecuatie mai intra si factorul politic, dar nici asta nu cred ca ar trebui sa discutam din motive de ...digestie .
Prin urmare avem doua opinii : Aviatie spune Puma (sau variantele),iar MDO sustine Soimul.Carevasazica unu la unu, pana acum.
.
Postat 01 August 2017 - 06:54 PM
Parerea mea!
Postat 02 August 2017 - 10:46 PM
Dacă Şoimul are Hellfire sub aripi, nici Puma nu stă tocmai rău cu ale sale Spike ER.
Nu ştiu ce fel de H215M vor achiziționa ai noştrii, militare, vreau să spun.
Ce arme şi ce capacități de luptă va avea acest Airbus.
Cu toate astea cred că Şoimul e mai "militar" decât Puma.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 02 August 2017 - 11:41 PM
Postat 04 August 2017 - 12:05 PM
Postat 04 August 2017 - 12:16 PM
Cum spuneam, Cobra e din alta liga. Un elicopter de atac fata de unul utilitar...hmmm, nu stiu, mie mi se pare cam ca si un microbuz pe langa o masina sport.
Sigur, e nevoie de amandoua, fiecare cu rostul lui(elicopterul).
Ceea ce mi se pare la fel de important: faptul ca se vor fabrica in Romania(chiar si daca am vorbi numai despre asamblare si mentenanta si tot e un castig).
Vom vedea...
Postat 11 August 2017 - 08:09 AM