Union by Constructo Brigantina 1:100
#1
Postat 16 July 2017 - 01:43 AM
Acum 3 ani am primit cadou de la cumnata mea (de ziua mea) un kit de la Constructo al unei brigantine la scara 1:100. Asa da cadou :) Se numeste Union si chiar daca aceasta nava nu a existat in realitate, Constructo spune ca este reprezentativa pentru acea perioada (sfarsitul sec. 17, inceputul sec. 18).
Cutia kit-ului arata cam asa:
Iar interiorul:
Nu sunt pozele mele, dar va da o idee cam ce e inauntru. Corpul e dintr-o bucata, Tot trebuie slefuit la greu pentru a avea o curbura rezonabila. Din pacate nu am facut poze la inceputul lucrarii (acum 3 ani), in primul rand ca eram prea entuziasmat, in al doilea rand ca nu eram sigur ca la sfarsit chiar va iesi ceva :)
Date tehnice:
Lungime finala: 40cm
Inaltime: 36 cm
Latime: 13 cm
#2
Postat 16 July 2017 - 01:51 AM
La Constructo notiunea de "placaj" presupune de fapt placi de balsa de 2-3 mm.
Astfel, a trebuit sa inlocuiesc chila cu placaj de mesteacan de 3mm. Parapetii care se lipesc de corpul solid au ramas din balsa. Ma rog, a trebuit sa cumpar alta placa de 2mm pt ca pe prima am taiat-o gresit, iar a doua s-a rupt la lipire. Partea frontala a chilei (nu stiu cum sa-i zic, etrava?), desi a fost in kit-ul original din placaj de 3mm, nu se potrivea de nicio culoare cu corpul, asa ca am traforat alta.
Am incercat initial sa vopsesc cu acricile la spray, dar nu mi-a placut. Poza de mai sus e prima incercare. Ignorati va rog calitatea "picturii" pentru ca deja o luasem la smirghel :)
Ideea e ca a trebuit sa folosesc chit acrilic inainte de vopsire pentru ca nu se potrivea nimic cu nimic. Slefuit la greu...
Aceasta postare a fost editata de moflea: 16 July 2017 - 02:07 AM
#3
Postat 16 July 2017 - 02:04 AM
Aceasta postare a fost editata de moflea: 16 July 2017 - 02:07 AM
#4
Postat 16 July 2017 - 02:20 AM
Instructiunile spuneau ca partea din mijloc a cocii sa fie vopsita. Am gasit un furnir de mahon de la Sf. Ioan Botezatorul (nu cred ca e mahon totusi cum spun ei, pare mai apropiat de materialul furnizat de Constructo, sapelle). 5mm latime la furnir, 5mm la Union, am facut targul :)
Trebuie sa spun ca in afara de balsa pt placaj, materialele lemnoase de la Constructo sunt chiar OK. Catargele din ramin, restul de sipci din sapelle.
#5
Postat 16 July 2017 - 02:29 AM
Interiorul parapetilor l-am placat cu file de 0.5mm ramase de la Sf. Ioan. Mi s-a parut greu sa-l vopsesc conform instructiunilor fara a murdari puntea.
Singura exceptie au fost scarile, pe care le-am facut de la zero, instructiunile spuneau de 2 sipci pe care sa le lipesc de perete.
Nu stiu de ce in poza la zoom se vede murdar, in realitate nu prea pot sa observ o problema :)
#7
Postat 16 July 2017 - 02:41 AM
Sunt turnate. Trei din ele aveau teava stramba in kit. Am intrebat un prieten cu imprimante 3D daca poate sa mi le reproduca, dar erau prea mici pentru imprimanta lui (teava tunului are 1.8 cm). De altfel, la nava asta problema e scara :) Ai putea face imbunatatiri fata de kit, dar la scara asta.... nu prea am rabdare si nici motivatie.
Am pus mana pe cleste, am incercat sa le indrept, s-au rupt, evident (ma asteptam), asa ca le-am relipit cu superglue in pozitie relativ corecta. Rezultatul mai jos:
Le-am vopsit cu aceleasi acrilice de la Valejo, cu o pensulita foarte subtire, dar de multe ori cu scobitoarea :)
#9
Postat 16 July 2017 - 03:02 AM
Aveam un material de panze de la Amati. Cele din kit nu mi-au placut pentru ca erau imprimate grosolan si s-ar fi vazut conturul lor cumva artificial.
Pe moment am facut doar una din ele. Am tinut-o in ceai negru timp de 6 minute.
Dupa ce s-a uscat, am impregnat-o cu aracet cu apa (cam 50/50) astfel incat sa o pot taia cu foarfeca (daca nu faceam asta, se scamosea rau).
Am incercat sa cos la masina de cusut dungile verticale. Din pacate scara navei e asa mica incat pare prea exagerat orice ata as alege (cu ocazia asta macar am invata sa cos la masina, desi nu cred ca voi avea vreodata ocazia :) ). Asa ca am ales sa trasez cu un creion colorat (am confiscat cutia de creioane colorate a fica-mii si am ales ceva maroniu). Am facut acelasi tratament altei bucati de panza (colorare + impregnare cu aracet) din care am taiat benzi de 4mm latime, pe care le-am lipit pe marginea panzei.
Conturul panzei a fost facut cu o ata de aprox 1mm grosime (culmea, am gasit-o in supermarket cu titlul de sfoara de legat friptura in tava). E o ata alba, destul de rigida. Am colorat-o si pe ea cu ceai negru.
Cele 15 "ațișoare" (nu stiu cum se numesc in romana, in En sunt reef points) sunt lipite momentan la baza, inca nu sunt fixate si aliniate. Culoarea e ciudata in poza, in realitate sunt de culoarea canepii si nu contrasteaza chiar asa cu vela.
Acum sunt la faza de țesere... Din pacate scara mica a navei imi face probleme (am observat ca am nevoie de ochelari).
Asta a fost pana acum... Neasteptat, dar aceasta mica barcuta mi-a dar foarte multe satisfactii iar timpul de lucru a fost relativ scurt (o am de 3 ani, dar am lucrat doar 3-4 luni la ea).
Voi posta pe masura ce progresez. Chiar daca mi se pare o mica bijuterie (in realitate arata mult mai bine ca in poze), m-am decis sa o fac cadou cumnatei mele si sotului ei, cei care mi-au cumparat-o.Eventual fac alta, kit-ul costa doar 80 euro.
#12
Postat 11 August 2017 - 12:52 AM
Kit-ul furniza o sarma ciudata, pare din cupru care sa lege ochiul mortului de corpul navei. Dupa ce am vazut ca nu puteam sa o innegresc prin procese chimice am renuntat la ea si am folosit un fir de polyester negru rasucit astfel incat sa nu para ca e ață :) Am legat de asemenea ochii intre ei.
Am mai facut si niste panze. In poze par mai galbene decat sunt in realitate.
#13
Postat 11 August 2017 - 12:59 AM
Asa ca am ales sa fac ceva ca sa trec de etapa asta... si anume sa lipesc direct sforile orizontale de cele verticale. Stiu... nu e ok dar la scara asta nu ma pot descurca mai bine.
Am uitat sa va spun ca din cand in cand sunt asistat de domnisoara. Dar dupa ce a vazut cate greseli am facut, a decis ca are ceva mai bun de facut. Abia dupa aia am realizat ca dormea pe panza de vele pe care tocmai o cumparasem. Asa ca in postul meu anterior, legat de pregatirea panzelor, trebuie adaugat un proces indelungat de indepartare a firelor de par. F. multe fire de par.
#14
Postat 11 August 2017 - 01:03 AM
Stiu ca ordinea de montare a componentelor la modelele statice este destul de bine precizata. M-am gandit destul de mult care ar fi ordinea optima pentru mine avand in vedere scara redusa a corabiei astfel incat sa am acces in locurile dificile. Pana acum a fost bine.
Am ales sa montez intai catargele, apoi standing rigging, scaritele, running rigging, velele si ceva running rigging care vine pe exteriorul navei. Scuze ca sunt in engleza unii termeni.
In momentul de fata arata asa:
Aceasta postare a fost editata de moflea: 11 August 2017 - 01:04 AM
#17
Postat 26 July 2022 - 10:45 AM
Avīnd īn vedere că spui că această navă nu a existat real, cred că este bine că ai lăsat-o așa, curată și neprihănită.
Altfel , ( gust personal, nu se ia ca observație !) eu aș fi tīrnosit-o ceva, nici o navă reală nu este ATĪT de curată !!
Eu mă feresc de orice altceva īn afara avioanelor WW2, nu că nu mi-ar place , dar dacă deschid Cutia Pandorei, cam știți cu toții ce s-ar īntīmpla !!
Sănătate maximă și spor !
#18
Postat 08 August 2022 - 11:40 AM
Dar ce ai facut cu tertarolele (reef points, sau ciucureii aia de panza - au rol sa reduca din suprafata velei pe vant puternic)? Nu se mai vad in poze, desi benzile pentru ele au ramas.
#19
Postat 22 November 2022 - 10:07 AM
Povestea velelor e trista, ele au fost refacute de vreo 3 ori pt ca m-am tot mutat cu domiciliul si nu apucam niciodata sa le fac pe toate odata, dupa aia ba nu imi mai iesea nuanta de culoare, ba una, ba alta. Intr-un final am renuntat sa mai pun atisoarele :) alea pentru ca am observat ca stateau ca tepii ariciului... nu stiu de ce.