Forum Machete,Modelism,Hobby: Macheta MiG 21 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Macheta MiG 21 Sfaturi

#101 Useril este offline   Schumy 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 181
  • Inregistrat: 27-September 06

Postat 14 November 2006 - 12:28 PM

@ 1-0-9:mai ai si alte poze "din arhiva Doru Davidovici"?

#102 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 4955
  • Inregistrat: 10-December 04

Postat 14 November 2006 - 01:21 PM

Citeaza

Pare a fi aluminiu tot, dar ce parere aveti despre stele, sunt vopsite si pe aripi?

si

Citeaza

@ 1-0-9:mai ai si alte poze "din arhiva Doru Davidovici"?

Nu ...

#103 Useril este offline   grek 

• Membru senior
  • Postari: 617
  • Inregistrat: 20-December 04
  • Interests:blindate si aviatie

Postat 15 November 2006 - 10:48 AM

O intrebare: MiG-urile 21 care au avut stele pe fuselaj au avut stele si pe aripi? Din ce am observat eu au fost doua variante de inmatriculare. Una cu stele pe aripi (intrados si extrados) si deriva, iar cealalta cu stele pe aripi (doar intrados), fuselaj si deriva.

#104 Useril este offline   tomi 

• Membru senior
  • Postari: 771
  • Inregistrat: 11-January 05
  • Interests:Aviatie - WW II & Jets

Postat 15 November 2006 - 01:39 PM

In perioda cand Mig-urile 21 au activat cu "stele" acestea erau dispune pe deriva si fuselaj (spatiul dintre aripa si profundor) si extrados.

Dupa introducerea "cocardei" a disparut dispunerea pe fuselaj in schimb apare pe intrados-ul aripi.

Aceasta postare a fost editata de tomcat_ct: 15 November 2006 - 01:40 PM

#105 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 4955
  • Inregistrat: 10-December 04

Postat 15 November 2006 - 11:25 PM

Eu unul nu am nici o poza cu vreun Mig 21 cu stele pe deriva, fuselaj , intrados SI pe extrados (asta ar insemna stele in 8 pozitii...) insa am vazut inmatriculari care SIGUR nu aveau stele pe extradosul aripilor...cam ca aceasta :

PS. Cred ca regula era cam asa...6 stele; pe coada aveau oricum, ca si pe intrados... daca nu aveau pe fuselaj (intre aripa si profundor), aveau pe extrados.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: pf.JPG

#106 Useril este offline   Tatuca 

• Membru senior
  • Postari: 236
  • Inregistrat: 09-August 06

Postat 16 November 2006 - 10:39 AM

Salut! Vazand aceasta discutie nu m-am putut abtine! Deci....in toate privintele aviatia militara ramana era construita dupa un model de tip sovietic.Asa se face ca in ce priveste si inmatricularea si modul de dispunere al stelelor Aviatia Militara Romana imita modelul sovietic...asta pana in perioada de la mijlocul anilor 80 cand Romania a trecut la "cocarda".Astfel incep prin a explica faptul ca modelul sovietic de dispunere al stelelor pana la inceputul anilor 70 era urmatorul: intrados,deriva si fuselaj.EXTRADOSUL nu avea nici o urma de stea.Modelul acesta a fost urmat cu sfintenie si de Romania.Diferenta o face perioada in care s-a renuntat la acest model de inmatriculare.In URSS lipsa stelelor de pe extrados s-a remarcat cam pana la intrarea in dotare a avionului MiG-21 PF si toata generatia lui.In Romania s-a renuntat la stea in favoarea cocardei in 1986 dar exista si cazuri de avioane care au avut stea chiar si pana in 1989.Mai mult,cele mai multe avioane au avut vopsita cocarda direct peste stea pastrand cele 2 cerculete din mijloc.Aceste modificari au fost facute direct la unitati de tehnici cu ce aveau la indemana si din aceasta cauza multe aratau aiurea..(vezi cocarda de pe PFM-u lui Luca cu care zbura inca in 1994).Cele mai cool cocarde erau facute la avioanele care ieseau din vizita de la un RC sau altceva. :lol:
Spor la trebi

#107 Useril este offline   zapacitu 

• Membru senior
  • Postari: 335
  • Inregistrat: 13-August 06

Postat 16 November 2006 - 06:29 PM

Excelente precizari, Tatuca.
De ce MiG-21 RFMM (PFM) aveau invelisul dielectric de pe deriva vopsit "in culoarea caroseriei"? :-D - la M, MF, UM era verde inchis?
De ce RFMM erau mai deschise la culoare (light gull gray) iar M, MF, UM unele US erau mai inchise (light ghost gray)?

#108 Useril este offline   skyray 

• Membru senior
  • Postari: 100
  • Inregistrat: 22-November 05

Postat 16 November 2006 - 08:48 PM

Salut!
Si eu am fost si mai inca sunt tare interesat de scheme de inmatriculare si dispunerea stelutelor sau cocardelor de pe MiG-uri romanesti. In mare stiam ca ce a prezentat si Tatuca dar studiind problema am ajuns sa nu mai stiu chiar nimic... Cel mai sigur si corect este sa studiezi imagini ale aparatului pe care vrei sa-l modelelzi. Chiar in topicul asta, kamob, cu nemarginita lui bunavointa pentru care eu unul trebuie sa multumesc profund, a postat niste poze ce par ale unui MiG-21F cu inmatricularea "711 rosu", cu STELUTE dispuse pe DERIVA si AMBELE FETE ALE ARIPILOR (vezi paginile 3 si 4 ale topicului). MiG-ul pozat de kamob NU ARE PICTATE NICI UN FEL DE STELUTE PE FUSELAZ !!! Mai mult, pe diferite site-uri aiurea pe internet am mai gasit tot soiul de inmatriculari romanesti cu stelute sau cocarde care mai de care mai "iesite din schema" (i.e. http://wp.scn.ru/)! Nu sunt convins ca ce-am gasit pe internet e si corect asa ca acum sunt mai degraba confuz decit lamurit. Uneori ma intreb daca iternet-ul asta e chiar asa de bun... Oricum, internet-ul e sigur bun la pierdut timpul.
Spor la modelit!

#109 Useril este offline   Kamob 50 

• Membru senior
  • Postari: 1970
  • Inregistrat: 13-May 06

Postat 16 November 2006 - 09:43 PM

Greu!
Sa incerc sa aprind lanterna un pic (vedem ce iese): armata Romaniei a fost una profund sovietica (organizational si ca inzestrare); este, deci, numai firesc ca inmatricularea sa fie conforma standardului sovietic (trebuie mentionat ca aeronavele rusesti au venit din fabrici cu schema producatorului, iar in tara au fost romanizate cu cocarda, fara nici o alta interventie suplimentara). Parerea mea proprie (din discutiile avute cu Tatuca a reiesit ca nu am ajuns prea departe pe aratura) este ca s-a pastrat schema initiala a vopsirii din razboi: stea pe deriva - mica - stea pe fuselaj - mare - si pe intradosul aripii. Incerc si o explicatie: in razboiul de dog-fight si la joasa altitudine, fara IFF, deosebirea adversarului de amic este esentiala, deci de aici reiese pozitionarea insemnelor (pentru vanatori si anti-aeriana); este aproape ilogic sa folosesti vopseaua sa trantesti insemne unde nu le vede nimeni (pe extrados).

Aeronavele romanesti au functionat foarte bine cu insemnele asa, si nu a fost nevoie de interventii mult timp ('70-'80).

De ce au aparut diferite versiuni? Simplu: dupa reparatiile capitale, e la moda sa le faci si o vopsire... cati domni care au vopsit la MiG-uri credeti ca s-au gandit ca peste 20 de ani o sa ne spargem capul sa scoatem ceva adevar din fotografii??

Cocardele au incarcat avioanele recent, cam de cand s-a renuntat la steaua cu cocarda.

Sper sa va ajute!
Spor!

#110 Useril este offline   Kamob 50 

• Membru senior

Postat 16 November 2006 - 09:55 PM

Revin cu o precizare: nu va luati dupa inmatricularile din muzeu, experienta arata ca sunt, deja, prea multe fantezii p-acolo! (MiG-21, IAR-316, IAR-93, etc.)

#111 Useril este offline   Kamob 50 

• Membru senior

Postat 16 November 2006 - 09:56 PM

http://www.airliners...file/1138654/L/

#112 Useril este offline   zapacitu 

• Membru senior
  • Postari: 335
  • Inregistrat: 13-August 06

Postat 17 November 2006 - 05:14 PM

Citeaza

A 6-a? Felicitari! :-D

#113 Useril este offline   Kamob 50 

• Membru senior

Postat 17 November 2006 - 08:01 PM

:-D

Merci!

#114 Useril este offline   Schumy 

• Membru senior

Postat 19 November 2006 - 01:01 PM

kamob, la Nov 16 2006, 09:56 PM, a spus:

Am observat undeva mai in spate pe usa camionului DAC o cocarda cu albastru in exterior si rosu in interior.Am avut noi vreodata asa ceva? eu sunt aproape sigur ca nu!Si daca si la muzeu se face o greseala din asta eu zic ca e grav

#115 Useril este offline   Schumy 

• Membru senior

Postat 19 November 2006 - 01:05 PM

As mai avea si eu o intrebare: numa la dublele lancer exista proeminenta asta? Am vazut ca si la lancer A,C este una pe dreapta.Alea nemodernizate. o a?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: G_015_208d.jpg

#116 Useril este offline   Schumy 

• Membru senior

Postat 19 November 2006 - 01:14 PM

Cateva poze cu lancerul meu.Sunt facute cu tel,pe rez minima ca sa aiba sub 150kb.Scuzati calitatea infecta.pacat ca nu se observa nicio antena si nici calitatea vopselei,pt a fi puse in discutie si pt sfaturi.

#117 Useril este offline   Schumy 

• Membru senior

Postat 19 November 2006 - 01:14 PM

...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Imag010.jpg

#118 Useril este offline   Schumy 

• Membru senior

Postat 19 November 2006 - 01:15 PM

...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Imag011.jpg

#119 Useril este offline   Schumy 

• Membru senior

Postat 19 November 2006 - 01:16 PM

...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Imag012.jpg

#120 Useril este offline   tomi 

• Membru senior
  • Postari: 771
  • Inregistrat: 11-January 05
  • Interests:Aviatie - WW II & Jets

Postat 19 November 2006 - 03:39 PM

Cred ca o poza exemplificatoare privind dispunearea stelelor gasim in Aeromagazin nr.19 pag 35 unde apare un Mig-21PFM 5813 (cn 94A5813) actualmente asteapta casarea la Craiova. :-D

Arata acest topic

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi