intrebare despre culori
Postat 21 May 2017 - 06:58 PM
Am kitul de la Italieri, ei prezinta o anumita schema de culori si in plus am mai gasit cateva dar nu stiu care e cea coreta potrivit pozelor. Ma poate lamurii cineva?
Postat 21 May 2017 - 10:23 PM
În opinia mea , schema prezentată pe instrucțiunile Montex este cea mai probabilă. Schema Italeri este improbabilă , nu știu să fi existat combinații de RLM 81/80/76 . Ar putea fi 81/82/76 sau 81/83/76 , chiar și 82/83/76 . Pe de altă parte , în poza reală este destul de clar că palele elicei și coafa NU sînt de aceiași culoare , în plus coafa se pare că este lucioasă. Ar fi deci plauzibil un RLM 25 Hellgrun . Palele sînt întotdeauna RLM 70 Schwartzgrun .
Profilul cu legenda în rusă ( wp-scn.ru oare ?? ) este fantezist , eu zic că se văd clar două culori în camuflajul de bază , nu una . Cred însă că au nimerit-o cu culoarea coafei.
Cum la avionul din planul secund se văd ceva aripile , și cum contrastul între cele două culori este vizibil , aș merge totuși pe clasica livrea 74/75/76 , avioanele par sa facă parte din aceiași unitate , au cam același camuflaj. Petele foarte deschise eu cred că-s RLM02 , era o vopsea ultra-folosită , si deci disponibilă.
Bineînțeles , asta-i doar părerea mea. Poate alți colegi mai pricepuți să aibă o altă opinie , sau să știe mai multe despre subiectul pozei reale.
Spor să ai !
Sorin
Aceasta postare a fost editata de dakian67: 21 May 2017 - 10:26 PM
Postat 22 May 2017 - 10:19 AM
Multe avioane erau facute "din bucati" ..fuselaje "la mana a doua", unite cu aripi reparate si cozi noi...
Ar putea fi 74/75/76 cu pete de 76 , sigur ca da . Alternativ (si poate mai interesant) , ar putea fi facut si intr-o schema de 75/82(83)/76 sau chiar 81/82/76...Sau poti face fuselajul intr-un fel si aripa in altul. Nu cred ca te va putea contrazice cineva...
Coafa nu cred ca e Hellgrun , acel RLM25 Hellgrun ar fi prea deschis pentru ce e in poza. Poate 70 ?
Schema asta de camo nu e unica, apare pe mai multe Bf-uri G6, unele cu coada mica, altele cu coada inalta .
Remarcabil e ca toate par a avea cabina normala (din 3 bucati) , nu cea Erla, care e asociata de obicei, cozii inalte.
Probabil e specifica vreunui centru de reparatii care "revergora" celule de G6 ...
Pozele sunt de pe net.
Aceasta postare a fost editata de 1-0-9: 22 May 2017 - 10:21 AM
Postat 22 May 2017 - 09:48 PM
Pentru aripi si fuselaj, cam astea ar fi o parte din optiuni.
(sursa e cartea de la Aerodetail , despre BF-109G)
Despre avioanele astea baltzate in particular, dar si despre ce se intampla prin atelierele germane de reparatii in ultima parte a razboiului, mai mult se vorbeste decat se cunoaste, asa ca da-i inainte si alege ce schema iti place , aici nu o sa te contrazica nimeni :)
Eu, strict pe criterii estetice, l-as face cu aripile in 75/82, cu o schema ne-riglata, iar fuselajul l-as face intai extrem de greu camuflat, poate un 74/75 lasat mult in jos, peste care ceva pete si puncte de 81 si 82, dupa care , la final, bulinele 76.
Postat 23 May 2017 - 01:26 AM
Foarte fainutza si interesanta schema .
Tot in aceasta varianta de vopsire am ales sa reproduc si eu Me ( Academy , tot la 72 ), anul trecut , fiindca de fooarte mult timp imi doream unul vopsit astfel . Din pacate nu pot posta fotografii ale modelului meu , din motive tehnice ( schimbat comp , nu am kitul pt camera , trebuie sa-mi iau un stick ..... etc) , insa m-am gandit sa te " zapacesc" si eu un pic , cu ceea ce am mai gasit si eu cautand dupa documentatie , pentru al meu.
Scuze te rog daca apar erori , nu cunosc pana acum nici o fotografie color a a cestei scheme .
Din cate am inteles avioanele acestea erau resapate de o subsidiara , dar nu mai stiu al carei firme si erau refacute/construite in niste ateliere din paduri . Astfel chiar daca nu era neaparat un fel de ambush scheme ,se poate ca se dorea sa se sugereze lumina si umbra , culorile dintr-o padure .
Partea de deasupra cu un contrast foarte redus ( cel putin in pozele a/n) pare asemanatoare variantei de camo de pe Me-uile tarzii fabricate de Erla . Am gasit o poza al unuia unde se vede modelul ales pentru aripi si acesta este de asemenea asemanator cu cel Erla , inclusiv marginile petelor ondulate /treflate ( nu stiu exact ce termen sa folosesc) .
Modul de realizare pare sa fie acesta . Vopsit integral in ceva inchis .Am ales maro-violet , dar poate fi si varianta mai verde . Apoi petele de verde mai deschis dat intr-un strat foarte diluat , pe aripi si fuselaj . La fuselaj pe coama pana la marginea de jos a carlingii .
Lateralul fuselajului de sub carilnga pana jos si coada posibil sa ramana in maro-violet . Peste acesta vin petele baltzate . Par 2 nuante . Una foarte inchisa ( posibil un rlm 70 sau ceva asemanator) si alta deschisa ( par mai inchise decat rlm76 , poate fi varianta galbuie a acesteia sau rlm 02) .
Petele acestea par destul de ordonat si rotund spreiate ,dispuse in X , adica petele inchise prima oara de la dreapta spre stanga ,cate 3 pe coloana ( aprox.) si apoi petele deschise de la stanga spre dreapta , cate 3 pe coloana ( aprox) intercalandu-se uneori si creind un joc de inchis -deschis si culoare . De fapt cred ca seamana cu schema obisnuita Erla , dar zona de sub carlinga nu mai e rlm76 ci ceva inchis , maro -violet sau altceva si poate excluse petele gri-violet rlm74 .
Si o fotografie , cred ca este acelas 29 , dar vazut din partea dreapta .
Postat 23 May 2017 - 01:46 AM
Apoi 2 fotografii unde se vede modelul ales pentru aripi , la fel asemanator Erla. Aici se poate sa nu fi folosit toate aceasta schema ,sau aripile sa provina de la alti contractori .
Postat 23 May 2017 - 02:04 AM
Si un profil care cred ca reprezinta destul de bine cam ce se vede in fotografiile a/n .
Postat 23 May 2017 - 02:53 AM
Intre ele unul din EJG 1 la care aripile sint de alta culoare . Pun si un link cu EJG 1 in 1945 , fiindca mai apar avioane interesante pe acolo https://www.flickr.c...157640111566116
Sper sa-ti fie de folos si spor !
Aceasta postare a fost editata de dany: 23 May 2017 - 03:14 AM
Postat 23 May 2017 - 07:33 AM
dany, la 23 May 2017 - 02:04 AM, a spus:
Si un profil care cred ca reprezinta destul de bine cam ce se vede in fotografiile a/n .
Buna observatie , Dany. Intr-adevar , bulinele par ceva usor mai inchis decat 76. Posibil 02, deci.