De pe net, martie 2017
#2
Postat 01 March 2017 - 10:46 AM
#4
Postat 01 March 2017 - 03:27 PM
#6
Postat 01 March 2017 - 07:16 PM
http://defense-updat..._sarab-aps.html
#7
Postat 01 March 2017 - 07:30 PM
http://www.popularme...k-panther-tank/
#9
Postat 01 March 2017 - 08:43 PM
#12
Postat 02 March 2017 - 11:54 AM
#13
Postat 03 March 2017 - 11:51 AM
Cătălin Avrămescu, conferențiar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București, fost consilier de stat, fost șef al Cancelariei Prezidențiale în perioada 2008-2011 și ambasador în Finlanda și Estonia (2011-2016), într-un articol-șoc pe ziare.com, descrie situația combativă a armatei române, nu cea prezentată oficial la televizor și în presă, ci așa cum a descoperit-o încă din perioada tinereții, când a lucrat la departamentul Controlul Armamentului și Dezarmare.
„(...) În acea perioadă, am aflam cu stupefacție că România avea tunuri antiaeriene din... 1937! Ați citit bine. Și restul echipamentului militar era, în general, format din epave.
Am fost îngrozit. Am realizat că forțele armate române erau o butaforie. Existau pe hârtie, dar capacitatea lor de a face față unui conflict real era nulă. Oricum, erau de ani de zile folosite de familia Ceaușescu pentru a culege porumb şi cartofi de pe câmp.
Ce s-a schimbat de atunci? Nimic. De fapt, da. Situația este şi mai gravă!
De curând, au ieșit în față conducătorii să se laude cu achiziția (fără licitație!) a 12 avioane F-16 vechi, din Portugalia. Costă 630 de milioane de euro. Ceva îmi scapă aici. Din datele publice, rezultă că ele costă circa 52 de milioane de euro fiecare. Cam același preț ca un F-18 Super Hornet nou-nouț!
Pe lângă cele șase lamanâ a doua, care au intrat în dotare, avem 36 MIG-21 Lancer, care sunt obiecte de muzeu în condițiile tehnice de astăzi, şi 22 de elicoptere de atac Puma 330, de pe vremea lui Nea Nicu.
Antiaeriana mai are în dotare tunuri sovietice din anii ’50 (AZP S-60, care l-au apucat pe Petru Groza), radare din 1975 fabricate în URSS (P-37) și rachete S-75 Dvina, fabricate tot în URSS, pe vremea lui Gheorghiu-Dej.
Vorba americanului: "You gotta be kidding me! Niciun om care mai cât de cât are uzul rațiunii nu poate crede că această colecție poate fi numită „forța aeriană”. Nu într-o țară europeană de 20 de milioane de locuitori.
Iată, spre comparație, dotările forțelor aeriene din Singapore. Sigur, o țară mai bogată, dar cu o populație de 4 de ori mai mică decât România și cu un teritoriu cât jumătate din suprafața județului Ilfov (cel mai mic județ). 40 avioane F-15E Strike Eagle. 60 avioane F-16. 27 avioane F-5. 17 elicoptere AH-64 Apache.
Problema nu este doar lipsa avioanelor de atac. Stăm între prost și catastrofal la capitolul muniție. Nu avem deloc radare aeropurtate, esențiale în războiul modern. (Singapore are 4 avioane Gulfstream G-550). Nu avem absolut nici un avion pentru realimentarea în aer, ceea ce reduce drastic tipul misiunilor care pot fi îndeplinite.(Singapore are 4 avioane KC-135 Stratotanker).
Cum să numesc toată această afacere? Neglijență criminală? Prostie? De douăzeci de ani, singurul submarin militar stă ancorat pentru că nu mai are... baterii! Nu avem aviație năvală. Nu avem rachete anti-nava. Despre apărarea civilă prefer să nici nu mai vorbim…
Să vă spun eu ce s-a întâmplat în 25 de ani. Guverne succesive au tăiat practic toți banii pentru dotarea Armatei. Sau i-au folosit pentru câte un „șmen” din acelea care au ajuns să fie anchetate de procurori.
Pe ce s-au dus banii? Pe "asistenţă socială". În vreme ce forțele armate române deveneau o umbră, satele românești se umpleau de "asistați sociali". Este prețul pe care politicienii l-au plătit (din buzunarele noastre) pentru a avea un electorat captiv, cu care ei s-au tot ales și reales…
De ce credeți că Rusia își permite să fie atât de agresivă în vecinătatea noastră? Pentru că știe că statele europene sunt slabe. Că apărarea lor este o ficțiune în fața unei puteri militare care poate să lanseze rachete de croazieră asupra unor ținte convenționale de la mii de kilometri, din corvete de pe Marea Caspică, de pe bombardiere strategice sau de pe submarine silențioase.
Vorbim nu doar despre o slăbiciune militară, în termeni de trupe și echipament, ci mai ales despre una politică. În România, corupția și ineficiența au ajuns la cote înspăimântătoare. În Indicele Percepției Corupției suntem pe locul 58. Sub Cuba (56), Arabia Saudită (48) sau Rwanda (44). Armata romană s-a umplut de "doctori", generali avem cam câți au şi Statele Unite, ia pensiile lor au ajuns... în stratosferă!
Văd că toți patrioții de la televizor se declară pro-americani și pro-NATO. E ușor să vorbești, nu costă nimic. Problema este că aceiași mari români, atunci când au avut în mână decizia, au optat pentru o direcție foarte diferită. Aveau alte interese, electorale și personale...
România, sub conducerea unei clase politice ieșită din magazia de efecte ale Securității, a ajuns veriga slabă a NATO. Sigur, sunt și alte state care au forțe armate slabe și care cheltuiesc chiar sub un procent din PIB pentru "apărare" - nici nu știu ce mai înseamnă acest termen în condițiile date... Dar acestea nu sunt atât de expuse ca noi.
Oligarhiei din România îi place să vorbească despre "militarii noștri". Prinde la public. Au trimis câteva batalioane prin Afganistan sau Irak. Este bine că ne sprijinim – punctual – aliații. Dar cu acestea nu se face o armată.
După cum realitatea sistemului de educație de la noi, cu toalete în curtea școlilor și dascăli cu salarii de mizerie, nu poate fi mascată cu câțiva olimpici (care, practic, toți emigrează, rapid!).
Am să răspund cu altă ocazie întrebării legitime: "Ce este de făcut?" Mai întâi, să ne dăm cu apă rece pe față. Aici suntem. Majoritatea tancurilor din dotarea Armatei sunt de tip T-55. A fost proiectat în 1945, pe vremea asaltului asupra Berlinului!
Un mare gânditor al strategiei moderne, Claus von Clausewitz, avea o zicală care a devenit celebră: "Războiul este continuarea politicii prin alte mijlloace". Este chiar așa.”
Cătălin Avramescu pe romaniabreakingnews.ro
Aceasta postare a fost editata de florin44: 03 March 2017 - 11:52 AM
#14
Postat 03 March 2017 - 12:11 PM
#15
Postat 03 March 2017 - 01:31 PM
Nu le cunosc si chiar daca le-as cunoaste, nu-mi pot permite sa le judec, prin prisma cunostiintelor mele care nu se ridica nici macar la acest nivel.
Articolul in sine are parti bune, reale, si altele care " scapa" intrucatva din stiinta concretului.
Ca sumele de bani necesare inzestrarii armatei s-au cam dus pe altceva, poate in primul rand in onoruri remunerate, titluri si salarii, este un fapt cunoscut si nici macar singular.
In tara exista un CSAT care ar trebui sa se ocupe cu probleme de aparare, asta daca ar fi sa judecam, cel putin, dupa titulatura.
Cu ce se ocupa, in particular...numai Dumnezeu stie.
Faptul ca in structuri de gen,de exemplu absolvind ceea ce se cheama Colegiul National de Aparare, au fost inclusi tot felul de indivizi,generic numiti "oameni politici" eu nu-l pot considera decat un aspect toxic.
Se aloca acum, pentru inzestrarea armatei, 2 % din mult numitul PIB, doar ca inca nimeni nu stie cat va fi in realitate acel PIB si desigur, cat va insemna celebrul "doilasuta".
Se aloca in scripte deocamdata, si deja apar primele semne de stil si fond,tip gigi contra. Aici ma refer la exemplul (simptomatic,de altfel) contractului blocat al corvetelor multirol,promise si propuse de olandezii de la Damen Shipyard Galati, cu un offset de 45 %. Tare imi pare ca din chestia asta va rezulta o licitatie cu aspect si rezultat identic cu cel al achizitionarii fregatelor de la englezi.
Argumentarile de genul"licitatilor care musai trebuie organizate ca sa nu existe contestatii", nu au darul de a (ne) convinge. De ce ? Pai tot prin "licitatii" s-au construit si autostrazi care acum se darama singure,sa nu mai pomenim despre celebra Bechtel cu al sau record de pret, la nivel european sau chiar mondial. Si alea au fost tot "licitatii".
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 03 March 2017 - 01:37 PM
#16
Postat 07 March 2017 - 11:54 AM
#17
Postat 07 March 2017 - 05:44 PM
#19
Postat 09 March 2017 - 10:41 AM
#20
Postat 10 March 2017 - 08:24 AM