Z-tule , eu unul chiar nu prea stiu cat a fost de egal scorul ... Adevarul e ca nici nu ma interesat foarte mult acel subiect desi a fost una dintre cele mai mari batalii ale razboiului .
Partea proasta este ca nu se cunosc inca ( sau cel putin asa stiu ) datele din arhivele rusesti . Nu doresc sa tin partea nemtilor ,dar tin minte insa ca citisem demult un articol al unui pasionat / cercetator (?) > daca cumva il mai gasesc , am sa-l postez .
El studiase arhivele germane , fiind interesat in primul rand de numarul tancurilor Tiger pierdute in acea batalie . A aflat ca de fapt batalia nu a fost asa cum o fusese descrisa mai peste tot , cu masa aceea de tancuri rusesti si germane care s-au ingramadit acolo cu tancurile acelea care intrau unele in altele , cu Tigerele care explodau la fel de usor ca si tancurile rusesti ... si ca de fapt procentul tancuilor rusesti pierdute ar fi fost mult mai mare . De fapt atat de mare incat Stalin ... a ales sa ascunda sau sa falsifice anumite date , care ulterior a devenit versiunea ce sa perpetuat in timp . A descoperit ca procentul tancurilor Tiger ce au luat parte efectiv la batalie fusese mult mai mic ( cca 30-38 daca imi mai amintesc corect) si nu s-au aflat realmente in mijlocul bataliei , angajand tancurile rusesti de la o anumita distanta , in timp ce inainte se aflau Pz 3 si 4 , iar numarul pierderilor tancurilor Tiger a fost cam de 15-18 , cu tot cu cele defecte sau abandonate .
... Cine stie ... sint multe teorii iar in lipsa documentelor oficiale si a celor care sa le studieze e mai greu sa se afle cum a fost cu adevarat deocamdata .
Tin minte bunaoara o alta teorie privind inceputul campaniei rusesti care dezmintea faptul ca rusii au fost atit de usor invinsi la inceput fiindca erau prost pregatiti ,neinformati , iar nemtii i-au atacat pe cand se aflau la pescuit ... etc , ci ca din contra erau cat se poate de pregatiti , insa nu pentru aparare ci pentru atac .Atacul nemtilor i-a dat peste cap fiindca se aflau in dispozitiv ofensiv, nu aveau pregatite lucrari genistice de durata ,transee , cazemate , formatiile ( tancuri , tunuri) dispuse intr-un anumit fel ( nu pentu ambuscada ,adancime ) , camuflajul ( transporturile )nu era cel al unor pozitii defensive . ... In fine ... ,ma gandesc ca ar trebui sa mai mai existe inca destule fotografii ale frontului luate de catre aviatia de recunoastere din acele zile si s-ar putea detemina pe baza studierii acestora, corelate si cu alte informatii care era situatia din acel moment ....
Aceasta postare a fost editata de dany: 22 March 2017 - 02:24 PM