Nu inteleg de ce folositi acetona la dilutie!!! Matuieste vopseaua, ataca plasticul, strica garniturile, iar cea din comert are o tona de apa!!! Sunt atitia diluanti dedicati care nu fac probleme.
Vopseaua Agama este intr-adevar mai dificila la dilutie, ii cam trebuie diluantul ei. Sunt unele vopsele, Humbrol, Revell sau MM, depinde de pigment si ceilalti constituienti, care, daca nu sunt diluate cu un diluant dedicat, fac o chestie pe care eu am numit-o
"efect de maioneza". Adica, desi inclobeaza diluantul, vopseaua ramine tot ...viscoasa! Daca o pui in aerograf, il infunda imediat!
Eu zic sa aveti, atit pentru email, cit si pentru acrilice, o "rezerva" de diluanti, asta daca nu aveti diluantul dedicat, ceva de genul D506, D509, D551 (astea toate facute de firma, nu de cooperative noname, cu titlul
de diluant tip...), Nitrosolv, "benzina" de bricheta Zippo, alcool etilic si izopropilic, apa distilata. Excludeti acetona, cloroformul, benzenul, toluenul. Incercati sa diluati putina vopsea cu acesti diluanti si vedeti cu care se comporta mai bine. Amestecati initial putin diluant, apoi tot mai mult, pina la exces si urmariti comportarea vopselei. orice chestie "suspecta" duce la neutilizarea acelui diluant pentru vopseaua respectiva.
Un diluant foarte bun este mult laudatul Mr. Leveling Thinner (MLT), bun aproape la orice. Nu e de lepadat nici Mr. Color Thinner (MCT). MLT-ul, spre deosebire de MCT, contine si un retarder, ceea ce face ca vopseaua sa se usuce mai lent. Este foarte util atunci cind e foarte cald afara sau aerul este foarte uscat De asemenea, este recomandat pentru vopsele lucioase si metalice. Mai are o calitate importanta: nu ataca plasticul!!! E bine ca ambele doua
, sa le aveti in dotare!
Mai e o problema cu diluantii dedicati; Nu isi mentin calitatile la pastrare indelungata! Eu am intilnit asta la diluantul de la Revell,
Color Mixt. Pastrat prea mult timp, isi pierde calitatile. Probabil are in compozitie un ingredient usor volatil, care se cam duce repede, iar ce ramine nu mai are caliatea corespunzatoare.
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 19 February 2017 - 11:39 AM