Ave!
Am vopsit trenurile īn culoarea intradosului ( bleu ciel clair ) - așa am găsit recomandat īn cele mai multe site-uri , deși mie mi se pare , din unele fotografii ,că NU ar fi așa, ci o altă culoare (chamois este unica alternativă). Cu toată insistența mea , NU am reușit sa găsesc nici o poză a lui 5Noir . Doar o poză īn care apar două "colege" din esc.613 Aeronavale , nr.2 si nr.6 (sau 8 , nu e prea clar...)
Am asamblat aripile , ocazie cu care , odată cu lipirea flapsurilor și eleroanelor , a dispărut "vălurirea" aia ciudată de care vă ziceam mai ceva vreme īn urmă. Potrivirea a fost bunicică , a fost nevoie de ceva chit la nivelul capotajelor motoarelor și la īmbinarea de la vīrful aripii. S-a rezolvat destul de ușor , din fericire. Nu același lucru pot să-l spun despre joncțiunea aripi-fuselaj , care mi-a dat ceva bătaie de cap ! La bordul de atac și pe intrados am avut lufturi de 1mm , care au necesitat ștraif de plastic și chit ca să arate "uman".
Am șlefuit , am mai intervenit și cu liqiud putty , iar șlefuit , refăcut liniile de panou , nituirea...asta este. Nu a ieșit rău , per total.
Nu este cel mai fericit lucru faptul că am fost nevoit să montez trenurile de aterizare deja , dar asta a fost soluția găsită de Heller acum ....muuulți ani īn urmă , si nu am avut alternativă. O sa trebuiască să am mare grijă de ele la mascat și vopsit , nu aș vrea să se deterioreze , au fost foarte migălos de asamblat și vopsit.
Acum o să-i dau un strat fin de Surfacer, apoi unul de aluminiu , ca să īmpușc doi iepuri : unul , să văd dacă nu sīnt defecte semnificative ( nu o să ma strădui niciodată să scot o suprafață perfectă , am constatat atīt pe viu , cīt și din numeroasele fotografii de epocă, faptul că suprafața era departe de perfectă , cu numeroase julituri , zgīrieturi , lovituri , īndoituri , găurele , etc. Pīnă și suprafețele vitrate , pe care ne chinuim noi să le ultrapolishăm , Futurim , etc , erau departe tare de așa ceva. Ca sa fiu sincer , nici măcar parbrizele de la mașinile actuale nu-s perfecte , fiind pline de ciobituri , zgīrieturi , etc. )și doi , să am o bază pentru chipping , cică franțuzoaicele erau destul de jupuite , calitatea vopselii era oarecum īndoielnică. Acum , din ce-am văzut īn poze , nu o să exagerez cu chipping-ul , mie mi se pare că avioanele Aeronavale erau mai īngrijite ca surorile din Armee de l'Air .
Īntrebare
A folosit cineva "Chipping Medium" de la Vallejo ?? Cum se folosește ?? E bun de ceva ??
To be continued...
Sorin