3 X O sută nouă E
Postat 09 November 2016 - 06:56 PM
Cum am terminat perechea de Tempesturi , m-am gîndit să continui cu o altă pereche . Să nu-mi ies din formă. Și cum am adunat cam tot ce-am crezut că-mi trebuie pentru ele , am ales o pereche de Bf-109E : un 109E-4 Airfix ( A55106 la origine) și un 109E-7/Trop ( ICM 72133 ).
Acuma , aș vrea ca pe E-4 să-l fac românesc . Am ambele coli de decaluri de la Parc Models pentru E-urile ARR , atît E-3 cît și E-4.
Am înteles cumva , din desene , topicuri , forumuri , etc. ,că principala deosebire exterioară între E-3 și E-4 era forma parbrizului . Mai rotunjită la E-3 și mai pătrățoasă la E-4 și E-7. În instrucțiuni , Airfix zice că al lui este E-3 , dar parbrizul este clar de E-4. Daar , ICM dă ambele tipuri de parbrize , și par să fie absolut identice dimensional , deci aș putea folosi unul din parbrizele ICM ca să readuc Airfixul la standardul E-3. Apoi , am citit în discuțiile de aici de pe forum , că noi am avut o mixtură de E-uri , cu diverse parbrize , cu modificări , reparații , etc. Teoretic deci , aș putea face oricare din E-urile noastre , numai să ma bazez pe-o poză reală . Pe coli ar fi numerele 27,35,37,47,59,63,64,65. Partea proastă este că aceste decaluri nu au nici un fel de instrucțiuni . Am găsit diagrama cu plasarea stencils -urilor , dar restul...e tăcere.
Astea-s kiturile , deși cred ca le cunașteți foarte bine :
La prima vedere , par două kituri decente , chiar bine detaliate. Am strîns si-un cockpit Aires , tunuri Master...Poate or ieși ceva din ele.
Altă mare nelămurire : ce culoare aveau E-urile noastre : RLM 71 / 65 ? RLM 64 / 65 ?? Din poze par sa fie monocrome , nu bicrome ca cele germane. Chiar revopsite monocolor de noi , tot vopsea germană aveam , nu cred că mai aveam altă sursă de unde sa importăm în afară de Germania...
Noroc !
Postat 09 November 2016 - 10:31 PM
Verifica din poze eventuala pozitionare asimetrica a crucilor de pe planuri (s-a discutat pe aici pe forum)
Curios e ca unele avioane , desi aratau a E3 (cabina rotunjita) in acte apareau ca E7 (noi nu am avut E4 - numai E3 si E7) . Adica cel mai probabil erau E3-uri mai vechi, upgradate la E7 - un exemplu e 64 lui Vinca.
Cele ai misto decaluri pentru ele sunt cele de la RaduB. Si cele de la Parc sunt bune, nu e problema, doar sa ai grija ca au tendinta sa se dezintegreze daca le abuzezi, cred ca e mai bine sa le dai un lac, ceva, inainte, sa stea mai inchegate. De asemenea, atentie la numere, nu au alb sub ele si probabil va trebui sa pui doua randuri ca sa ajungi la galbenul de pe cruce. Nu te-as sfatui sa incerci sa folosesti tricolorul de pe directie din decal, mai degraba vopseste partea aia.
De pe foaia parc, poti face nr 9 (hai fetito - pe vremuri se credea ca a fost numarul 27) al lui Dicezare (cu cabina rotunjita) si 63 sau 65 cu cabina patratoasa.
Nu numai parbrizul difera, ci si restul cabinei...
Aceasta postare a fost editata de 1-0-9: 09 November 2016 - 10:32 PM
Postat 09 November 2016 - 11:02 PM
Mulțumesc pentru atenție și îndrumări.
Edi , acum ca mi-ai atras atentia , am vazut și eu ca toată cabina era altfel , dar în kitul ICM este toată , din fericire. Am încercat o potrivire "la rece" , și kiturile par a fi practic identice dimensional , jumatățile de fuselaj si aripi se potrivesc aproape perfect...Acum observ și eu că numerele nu au alb dedesubt ( deși crucile au...) , o să fie cam nasty , galbenul tinde să fie transparent.
Nu mai știu unde dracu' am citit , cum că E-urile pentru export au fost vopsite original în RLM 67 / 65 . 67 era cica dunkeloliv... Iar noi le-am revopsit după reparații cel mai probabil cu 71.
Tricolorul și benzile tactice le vopsesc , din experiență am constatat că rareori decalurile de dimensiuni mari se așează bine.
Să ajung eu la vopsit , și mai vedem atunci .
Întîi să le rezolv interiorul.
Noroc !
Postat 09 November 2016 - 11:21 PM
De asemenea, cel putin la unele din aparate, cred ca parbrizul blindat (lateralele lui) sunt 02, nu culoarea extradosului. In poze pare mult mai deschisa culoarea. La altele, in special cele de la mamaia 44, erau culoarea extradosului, probabil ca trecusera deja prin revizii si revopsiri...
Aceasta postare a fost editata de 1-0-9: 09 November 2016 - 11:24 PM
Postat 10 November 2016 - 07:20 PM
Mulțam !
Postat 10 November 2016 - 08:22 PM
Mulțumesc mult , Edi !
L.E. Adică nu pot folosi ca atare decalul Parc , se canibalizează din altele...dacă cumva ma hotărăsc pentru ăsta.
Aceasta postare a fost editata de dakian67: 10 November 2016 - 08:24 PM
Postat 15 November 2016 - 05:48 PM
O mică mare diferență . Oricum nu mă mai chinui prea tare la interiorul ICM , ca o să fie sigur cu cabina închisă , și nu se mai vede nimic practic. La Airfix e altceva , că-l fac cu cabina deschisă . Culoarea este chiar RLM02 , dar becul de la veioza de birou este gaaalben di tăt , așa că în poză a ieșit ce se vede .
Spor.
Postat 04 December 2016 - 08:04 PM
Cockpiturile sînt aproape gata:
Le-am dat și-un lac mat , un drybrush ușor ,și le-am închis
Potrivirea fuselajelor a fost bună. Practic , sînt identice. Cu o minimă chirurgie , aripile lor sînt interșanjabile ! Și se potrivesc excelent , cu o minimă chituială ( cred că Mr. disolved putty este deajuns).
Va urma.
Postat 14 December 2016 - 10:21 PM
Pentru rosu, am folosit madder red (86) de la gunze.
Cu galbenul , e greu rau... Am folosit in general 04 de la gunze cu divere cantitati de rosu in el .
Pentru decaluri de la parc, si azur mi-a mers bine galbenul rlm04 de la white ensign, care era mai lemon.
Postat 15 December 2016 - 01:55 PM
Am avut un Yahu , foarte frumușel , si-am pictat și eu unul , folosind PE-ul din setul Aires. Nu-i la fel de grozav , dar merge. În ICM , am plantat tabloul ( Aires ) în două minute. În Airfix , m-am chinuit o oră !! Am fost nevoit să scot pedalierul ca să-l pot convinge să intre la locul lui. Not funny. Pînă în momentul ăsta , pot spune că sînt mult mai mulțumit de kitul ICM. Mai finuț , potrivire bună , detaliere superioară. Am înțeles cumva că-i copiat după Tamiya ? Așa s-ar explica totul.
Va urma.
P.S. Pozele tot de kkat le fac...Sînt incorigibil , total antitalent la așa ceva. Mea culpa!
Aceasta postare a fost editata de dakian67: 15 December 2016 - 01:57 PM
Postat 23 December 2016 - 02:24 PM
https://www.aviation...1e1/lead%20wire
se mai gaseste pe modelimex, de acolo te poate ajuta xaba :
http://www.modelimex...ead-wire-0-2-mm
http://www.modelimex...ead-wire-0-3-mm