SR 71A
Postat 12 September 2006 - 08:34 AM
De retinut pe viitor: decalurile se pun pe o suprafata lucioasa, altfel prind bule de aer sub film si fac silvering (cea ce ai patit tu la acest model).
Pilotii, cel putin cei dati in kit, dau o nota de jucarie modelelor. Afara de cazul in care sunt bine realizai si vopsiti cu tehnicile specifice figurinelor, va sugerez sa nu ii includeti in peisaj.
Postat 12 September 2006 - 05:08 PM
Ce nu prea am inteles, e ca nu se pun pe vopsea mata. ce procedeu trebuie aplicat ca sa fie totul ok, tinand cont ca mai toate avioanele de lupta sunt vopsite in culori mate.
Multumesc pentru sfaturi! ......si mai astept
Postat 12 September 2006 - 05:29 PM
Aceasta postare a fost editata de kamikaze: 12 September 2006 - 05:30 PM
Postat 12 September 2006 - 07:14 PM
Regula este ca decalurile nu se pun pe vopsea mata! De ce? Simplu, "denivelarile" suprafetei mate impiedica aderenta corecta a foliei de decal. Dar, cum exceptia inatreste regula, exista si decaluri ce se lipesc pe suprfata mata! (ex.Propagteam). Dar astea chiar sint exceptii!
Poate vii cu citatul, daca tot este peste tot!
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 12 September 2006 - 07:16 PM
Postat 12 September 2006 - 11:09 PM
Ai perfecta dreptate, calitatea decalsurilor conteaza.
Unele lucesc un pic, altele mai mult si altele deloc.
Intrebarea e daca dupa 2 saptamini (la mine vre-o trei luni) de lucru iti permiti sa risti sa vezi daca decalsurile lucesc sau nu.
Cel mai misto e atunci cind numai unul dintre ele luceste un pic.
Exista multe metode si cred ca aici sau pe
www.aircraftresourcecenter.com
poti gasi o gramada de metode si explicatii despre metoda de aplicare a decalsurilor.
Dar exista o serie de certitudini.
1. Aproape orice decal nu va straluci daca este aplicat pe o suprafata cu adevarat lucioasa.
2. Decalsurile se spala dupa aplicare pentru a inlatura urmele de adeziv si grasime de pe suprafata lui.
3. Decalsul se sigileaza cu un alt strat de lac lucios.
De cind respect aceste reguli nu am mai avut probleme declasuri lucioase.
In schimb am avut decals-uri care sau faramitat la aplicare. Si in final am fost nevoit sa arunc decalsurile si sa vopsesc insemnele.
Christian
PS - Daca te ajuta cu ceva aici o sa gasesti o aplicare de declasuri pe o suprafata neregulata. Si pot sa iti spun ca ele chiar nu lucesc deloc.
http://cartula.net/modules/ipboard/index.p...opic=856&st=150
Postat 13 September 2006 - 08:50 AM
kamikaze, la Sep 12 2006, 06:29 PM, a spus:
Ai facut bine ca nu te-ai luat dupa acele "peste tot" surse de informare si ai incercat sa vezi ce se intampla. Uneori, cei care dau sfaturi le dau doar ca sa zica ca le-au dat, dar ei n-au facut nici o incercare sa vada mai intai daca ceea ce recomanda este valabil sau este utopie. Altii, din ce in ce mai putini, dau astfel de sfaturi nu pentru ca nu stiu ci pentru a te induce in eroare. N-am inteles ce ar avea de castigat si unii si altii, dar asta este ...
Si ca sa nu mai bat campii si sa revin la subiect, avionul e ingrijit lucrat. Stralucirea decalurilor nu este pe suprafete prea mari si sunt convins ca in realitate nici nu este atat de deranjanta. La urmatorul ... probabil nu vor mai straluci ... decalurile
Bafta!
Postat 13 September 2006 - 10:13 AM
Citeaza
Am si eu un SR 71 cu decalurile puse pe mat (pe vremea aia eram mai novice :roll: ) si au cam inceput sa ....cada. Probabil ca dupa ce o sa pice toate am sa pun altele, dupa sfaturile ....mele!
Si, bine zisei Crios, macheta arata foarte bine.
Postat 13 September 2006 - 06:52 PM
- lucioase, astea au numai ingredientele normale (pigment, suport pigment, solvent, agent intarire)
- semimante ori satin (sau semilucioase, depinde de unde te uiti ). Acestea sint vopsele normale, lucioase, in care, pe linga cele de mai sus, se adauga un agent de matuire (parafina, talc, diverse rasini), dar in cantitate mai mica.
- mate (opac). Aceste vopsele contin mai mult agent de matuire.
Deci, o vopsea lucioasa ramine lucioasa (mata semimata dupa caz), idiferent daca dai cu pensula sau aerograful!
Atentie, daca vopseaua semimata sau mata nu este amestecata bine, dupa uscare poate avea un tuseu lucios!!!Nu este suficient sa agiti sticluta, ci este obligatorie folosirea unei anse cu care sa faci agitarea vopselei, iar agitarea trebuie sa dureze 5 -10 minute, functie de "stationarea" in depozit a vopselei!
- ← Su 47 berkut
- Aviatie
- Ju 86 →