Salutare!
Moco, te rog sa ma scuzi, nu vreau sa iti "confisc" topicul.
M-am gandit nummai ca, daca tot am aruncat bolovanul in balta, sa incerc sa il si scot.
Mi-am adus aminte ca am printre lucrarile mele de referinta
German Jet Aces of World War Two, publicata de
Osprey. Din pacate, nu pot reproduce imaginille aici, dar iata ce am descoperit:
Camuflajul de pe ampenajul vertical, ca si dunga verticala dinsppre spatele fuselajului nu apare pentru prima data cu
Kommando Nowotny, ci cu
Erprobungskommando 262 ("smecheria" lui Adolf Galland prin care sa dribleze dorinta nerealista a lui Hitler de a transforma Me262 in
Scnellbomber). Dupa ce
Escadrila de incercare a fost desfiintata,
Kommando Novotny, apoi
JV44 au retinut si reutilizat parte din avioanele repartizate initial primei escadrile.
Atat pe "Alb 10" din
EKd 262 cat si pe "Alb 10" din
Kommando Novotny (avioane foarte asemenatoare, dar diferite),
Balkenkreutz apare regulamentar, perpendicular pe axa avionului, de asemenea pe "Alb 4" (acelasil "Alb 4" care apare impreuna cu "Alb 19" in fotografia aratata de mine in postarea anterioara).
"Alb 8", avionul pilotat in mod normal de Novotny, nu apare in fotografii, dar apare in profilul color, din nou cu
Balkenkreutz conform regulamentului. (Desigur, aceasta nu e dovada absoluta.)
La momentul respectiv am crezut ca problema este rezolvata: avioanele care au deja aplicat camuflajul specific pe ampenajul vertical si au linia verticala reprezentata, ar trebui sa aiba si insemnele aplicate corespunzator.
Numai ca...
O alta fotografie luata de la bordul unui
Mustang arata avionul lui Franz Schall chiar inainte de a se prabusi in aceeasi operatiune in care a murit si Novotny. Ei bine,
Balkenkreutz pe aripile lui Schall sunt
paralele cu bordul de atac! E foarte greu de spus (fotografia e luata in miscare, la mare viteza) daca acest din urma Me262 este un avion din nucleul vechi sau este un inlocuitor,,,
Cata vreme nu avem nici o dovada clara despe "Alb 19", nu putem decat specula. Ca autor al lucrarii, cred ca poti lua licenta artistica si reprezenta insemnele dupa cum iti place mai mult.
Imi cer scuze pentru toata tarasenia.
Cu respect,
GAbriel