Forum Machete,Modelism,Hobby: Yak 23 Flora - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Yak 23 Flora 1/48 Bilek

#41 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1050
  • Inregistrat: 15-February 13

Postat 24 October 2016 - 01:42 PM

M-am mai ocupat de maruntisuri.

O chestie ar fi ca Yak-ul 23 avea o dita-mai sticla blindata, montata intr-o rama metalica pe interiorul parbrizului. Detaliu care este destul de vizibil din exterior si care in kit-ul celor de la Bilek este omis cu desavarsire. Asa ca am decis sa incerc o reprezentare a acestui parbriz blindat...incerc (nu stiu daca voi reusi) sa obtin un efect asemanator cu cel de la La-ul 7 (am atasat o poza) pe care l-am facut mai demult...

Am facut si ceva care sa semene a colimator...in kit nu era decat o bucata de plastic solid care n-are nimic de-aface cu asa ceva.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 60.jpg
  • Imagine atasata: 61.jpg
  • Imagine atasata: 62.jpg
  • Imagine atasata: 63.jpg

#42 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 27 October 2016 - 09:35 AM

Am montat in cockpit colimatorul si suportul acestuia.

Suportul este reprezentat de bara aia transversala...e groasa ca naiba....ar fi trebuit sa inlicuiesc piesa din kit cu ceva facut de mine mult mai subtire...dar acum nu-mi mai arde sa ma apuc de treaba asta, mai ales ca am montat deja si colimatorul.

Nici vopseaua (suportul colimatorului si coama bordului) nu mi-a mai iesit ca in restul cockpit-ului. E o combinatie de RAF interior green cu European Green (MM), despre care nu mi-am mai adus aminte exact ce proportii am folosit atunci cand am vopsit cabina prima oara.

Am mascat si cupola...n-am mai avut timp s-o lipesc insa, mai ales ca se potriveste ca o cizma.

Toate cele bune,,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 64.jpg
  • Imagine atasata: 65.jpg
  • Imagine atasata: 66.jpg
  • Imagine atasata: 67.jpg

#43 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 31 October 2016 - 10:26 AM

Am lipit cupola.

Sunt lufturi mari, vizibile cu ochiul liber, atat in fata parbrizului, cat mai ales in partea din spate a cupolei, pe coama fuselajului posterior.
O sa incerc sa le rezolv cu Mr.Surfacer 500.

Ce se vede in ultimele 2 poze e rezultatul primei tentative...am aplicat Mr.Surfacer cu pensula, de jur-imprejurul cupolei...am asteptat sa se usuce beton...apoi am dat cu Levelling thinner inlaturand excesul.
Voi repeta procesul pana ce voi obtine o imbinare perfecta.

Toate cele bune,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 68.jpg
  • Imagine atasata: 69.jpg
  • Imagine atasata: 70.jpg
  • Imagine atasata: 71.jpg
  • Imagine atasata: 72.jpg

#44 Useril este offline   axor 

• Needs A Life Outside What-If
  • Postari: 1663
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:What If - Sci Fi - Aero

Postat 31 October 2016 - 02:20 PM

Arata bine pana acum.Da-i bataie ca o sa iasa frumos.
Spor

#45 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 10 November 2016 - 09:16 AM

Multumesc Alex.

Ok, i-am montat si ampenajele, astfel incat acum arata a avion.

Inca nu m-am hotarat cum sa abordez pasii urmatori. In mod normal, in faza asta as trece la vopsitorie: as vopsi separat si trenul de aterizare si trapele acestuia, pe care le-as atasa pe model ulterior, dupa ce totul este vopsit.

Problema este ca trenul de aterizare este subred rau, nu-mi place deloc cum a fost gandit...si are niste prinderi care nu-mi inspira incredere in ceea ce priveste rezistenta pe termen lung. Ca sa fie rezonabil de solide, jambele, rotile si trapele ar trebui lipite (inte ele si de restul avionului) cu adeziv pt plastic,care sa le "sudeze" cumva de restul componentelor. Ceea ce ar insemna sa lipesc intai jambele, trapele si rotile trenului de aterizare, si abia apoi sa incep vopsitoria...lucru care ar ingreuna manevrarea modelului si mi-ar complica mult existenta cu mascarea pt vopsirea baulor trenului de aterizare si jambelor, etc...

La trape mai am putin de lucrat...ceva detalii ici-colo...unele piese trebuiesc subtiate masiv, ca au o grosime de zici ca-s placi de ciment, nu table de avion...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 73.jpg
  • Imagine atasata: 74.jpg
  • Imagine atasata: 75.jpg
  • Imagine atasata: 76.jpg
  • Imagine atasata: 77.jpg
  • Imagine atasata: 78.jpg
  • Imagine atasata: 79.jpg

#46 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 29 November 2016 - 09:10 AM

Nu stiu daca am facut o alegere buna, insa m-am hotarat sa asamblez partial trenul de aterizare, inainte sa incep sa-l vopsesc.
Asta in mod sigur ma va face sa injur mult in timpul vopsitoriei, insa trenul de aterizare este foarte fragil, asa ca am considerat ca e nevoie de o lipitura strasnica, plastic pe plastic...nu cu superglue si alte rahaturi, dupa ce e totul vopsit.

Trapele trenului principal de aterizare le voi monta dupa ce incep vopsirea.

S-aveti un 1 Decembrie fericit!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 80.jpg
  • Imagine atasata: 81.jpg
  • Imagine atasata: 82.jpg
  • Imagine atasata: 83.jpg
  • Imagine atasata: 84.jpg

#47 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 14 December 2016 - 09:56 AM

Intrucat urmeaza sa vopsesc cu gama de metalice de la AK Interactive (AK Xtrememetal), am dat cu baza recomadata de producator pt aceste vopseluri, respective AK Xtreme blackbase.

N-am experienta pe finish-uri metalice serioase, asta e prima mea incercare. M-am documentat insa...si am inteles ca pt ca metalicele sa arate bine, trebuie ca baza sa fie un negru lucios perfect. Super-lucios. Ultra-lucios. Mega-lucios...
Acum, dupa cea-am dat cu blackbase de la AK, am urmatoarele observatii/nedumeriri:

- puterea de acoperire a acestui blackbase este relativ slaba si consumul ridicat. Am setat presiunea recmandata de producator...undeva putin peste 1,5 atm;
- blackbase-ul celor de la AK nu este nicidecum un negru lucios. Este mai degraba un fel de grund fin, dar un fel de semi-mat daca se poate spune asa. Adica nu-i nici mat, dar nici super-lucios. Intrebarea mea pt cei care au mai folosit gama Xtreme este: am gresit eu ceva? Il las asa si dau metalicele peste, sau il slefuiesc cu ceva sa-l fac super-lucios?

Altfel, in principiu e ok, dupa ce-am dat grundul nu am observat zone care trebuiesc corectate, dpdv al pregatirii suprafetei...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 85.jpg
  • Imagine atasata: 86.jpg

#48 Useril este offline   1-0-9 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 4959
  • Inregistrat: 10-December 04

Postat 14 December 2016 - 11:27 AM

Un amic , care e un adevarat maestru al finishurilor metalice, pur si simplu slefuieste (cu o carpa) stratul de baza (dupa caz, gri sau negru) pana iese bec.
Il freaca de dracii il ia. Apoi da cu argintiurile.

Singura grija pe care trebuie s-o ai va fi incarcarea electrostatica, care va atrage diverse scame si fire si alte chestii scarboase...

Sper ca alegerea asta de a lipi totul inainte sa nu-ti dea dureri de cap mai tarziu. Eu de fiecare data cind aveam tuburi pitot, jambe si alte chestii lipite inainte de a vopsi/masca, am cam patzit-o...

Aceasta postare a fost editata de 1-0-9: 14 December 2016 - 11:30 AM

#49 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12670
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 14 December 2016 - 03:04 PM

Recomand ca toate chestiile mărunte (tren, bechie , contragreutati eleroane, antene etc), uneori chiar și ampenajul orizontal, sa fie montate după vopsire.
Cum zicea și 1-0-9, mare atenție la încărcarea electrostatica.

#50 Useril este offline   delu 

• Membru senior
  • Postari: 114
  • Inregistrat: 30-December 09
  • Interests:MIG-21 LanceR

Postat 14 December 2016 - 04:49 PM

iti recomand acest tutorial
https://www.youtube....V7dXVss&t=1990s

#51 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 15 December 2016 - 10:47 AM

Va multumesc mult domnilor, pentru sugestii si sfaturi.

@Delu: foarte instructiv tutorialul. O sa incerc sa tin cont de ce-am vazut acolo.

@109&Z-mare: da baietii...intr-adevar si eu merg de obicei pe variant de a intala toate trapele, jambele, antelele abia dupa vopsitorie, exact ca sa evit accidentele. In cazul acsta insa, datorita fragilitatii trenului de aterizare, am decis sa-l lipesc intai cat mai solid de celula, plastic pe plastic. Evident, voi plati un pret pt asta:)

#52 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 29 December 2016 - 10:20 AM

Greu cu metalicele astea, nenicule.

Cam asa arata in acest moment. Este rezultatul a vreo 2 seri consecutive in care am dat diverse nuante de metale.
Inca mai e de lucru...vreau sa mai vopsesc niste panouri pe extradosul aripilor, sa maresc putin contrastul si in zona aia, apoi sa dau cu o nuanta mai inchisa diversele capace de acces, etc. Inca nu am aplicat niciun lac, banuiesc ca dupa aplicarea lacului de protectie inainte de decaluri, contrastul dintre diversele nuante metalice sa va mai atenua.

Chiar, apropos de lac lucios pt decaluri...pana acum dadeam cu future dar acum intentionez sa folosesc gloss-ul de la Gunze sau Tamyia...am auzit ca gloss-ul de la Gunze subtiat cu diluantul de la Tamiya da niste rezultate spectaculoase...a folosit cineva combinatia asta?

Acum, revenind la metalicele astea. E o premiera pt mine, n-am mai folosit asa ceva.
Am folosit gama de metalice Xtrememetal de la AK Interative.
Data fiind lipsa mea de experienta, inainte sa achizitionez anumite vopseluri metalice, am pus mana si mi-am facut temele. Am intrebat in stanga si-n dreapta, am citit review-uri, am vizualizat tutoriale, etc. Am ales AK pt ca, zice-se, spre deosebire de Alclad, cica ar fi mai rezistente si mai ales mai indulgente cu incepatorii.
Cu indulgenta asa o fi, nu zic nu.
Cu rezistenta insa, mi se pare cam bullshit ce zic diversele tutoriale, mai mult sau mai putin oficiale.

Pai dupa ce vazusem reclamele si tutoriale de la AK Interactive (dar si ale altora), ramasesem cumva cu impresia ca metalicele astea, dupa ce le-ai dat cu aerograful, sunt aproape indestructibile. Poti sa-ti bati joc de ele, sa le dai la misto (chiar si fara primer, ziceau ei!!), sa le treci prin foc si sabie - nu conteaza, ele vor rezista.
Banda de mascat Tamiya aplicata peste AK Xtreme Metal?? Pfff- piece of cake, ce gluma dom'le! Poti s-o smulgi si cu focrepsul, vopseaua nu se va desprinde...

Nici vorba de asa ceva.
Desi e prima mea experienta cu metalicele, am procedat cat se poate de precaut.
Macheta a fost spalata si curatata, moment dupa care nu a mai fost atinsa decat cu manusile.
Am aplicat primerul recomandat de producator.
Am folosit setarile de presiune recomandate de producator.

Dupa 24 de ore timp de asteptare dupa stratul de baza (aluminium mat), am mascat cu banda tamyia botul avionului care a primit o nuanta de duraluminium.

O prima observatie este ca nuanta de aluminium mat nu mi se pare suficient de mata (este foarte apropiata de aluminium normal), iar duraluminium are o nuanta ciudata, usor rosiatica...seamana cumva cu nuanta de pale burnt metal...ma rog.

Apoi, a doua constatare (brutala, as putea spune), este ca in momentul in care am ridicat banda de mascare Tamiya aplicata in zona botului, mi s-a desprins vopseaua in vreo 3 locuri!! Am avut desprinderi pana la stratul de primer, dar si pana la plastic (adica cu tot cu primer!)!!
Asta in conditiile in care am asteptat 24 de ore...banda de mascare am aplicat-o mai intai pe piele de cateva ori, ca sa-i reduc aderenta, iar pe model n-am aplicat-o foarte ferm....si tot s-a desprins vopseaua!!! Am slefuit, corectat, revopsit, etc...
Apoi, pt ca m-am ars odata, am zis sa nu mai folosesc pt mascare banda tamyia. Am folosit niste post-it-uri ca sa maschez diversele panouri. Dupa 48 de ore de la primul strat de aluminium mat, un post-it mi-a ridicat vopseaua de pe un ampenaj orizontal...:angry:

Sigur, lipsa mea de experienta este probabil de vina pt toate astea. Dar cred ca si unele review-uri si tutoriale sunt cam prea optimiste...

Ma rog, acum asa arata Yak-ul meu.
Mai am de bibilit niste panouri apoi sper sa-i pot da un prin strat de transparent gloss, inainte de a pune decalurile.

Toate cele bune,

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 87.jpg
  • Imagine atasata: 88.jpg
  • Imagine atasata: 89.jpg
  • Imagine atasata: 90.jpg
  • Imagine atasata: 91.jpg

#53 Useril este offline   SorinTanase 

• Membru senior
  • Postari: 638
  • Inregistrat: 17-March 12

Postat 29 December 2016 - 11:01 PM

Salut.pana acum arata bestial.probabil niste nituri ar fi creeat un efect super.genul asta de vosire natural metal se potriveste .ce inmatriculare o sa i dai?

#54 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 30 December 2016 - 10:04 AM

Vezi postareasorintasnase, la 29 December 2016 - 11:01 PM, a spus:

Salut.pana acum arata bestial.probabil niste nituri ar fi creeat un efect super.genul asta de vosire natural metal se potriveste .ce inmatriculare o sa i dai?

Salut.

Va fi o inmatriculare romaneasca, desigur.
Inca ma mai gandesc...insa cel mai probabil candidat este nr.003 din fotografia alaturata, cea cu Lt. Cernea, Escadrila 1, Regimentul 135 Vanatoare.
Alte variante ar mai fi unul dintre supravietuitorii de la Muzeul Aviatiei...nr.14 sau nr.52...insa cel din poza cu Cernea e favoritul meu.

O problema este cu stelele comuniste si cu numerele de pe bot. Avionul era semnificativ mai mic decat jeturile ulterioare, din familia Mig 17-21.
Este chiar mai mic decat un Mig 15. Din acest motiv, decalurile (stelele romanesti comuniste si numerele de pe bot) la scara 1/48 sunt in mod evident prea mari, pentru ca sunt concepute pt Mig-uri.
Am luat si decalurile 1/72 si sunt totusi putin cam mici...dar diferenta asta dimensionala este mai putin deranjanta in aceasta situatie, decat in cazul celor la 48.
Deci probabil ca pe acestea le voi folosi - coala de decaluri a lui Xaba cu insemne romanesti comuniste 1/72.

Domnilor, eu va doresc tuturor "La Multi Ani!"...si cat mai multe proiecte reusite in anul ce vine.
Pace si armonie sa fie, zic.
Make love, not war:)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Yak-23-ro-10440915_669437723125603_5293025086295205919_n-20140905-21491833.jpg

Aceasta postare a fost editata de RocknRolla: 30 December 2016 - 10:05 AM

#55 Useril este offline   dakian67 

• Membru senior
  • Postari: 1779
  • Inregistrat: 10-June 09
  • Interests:Modelism aero WW II,numai 1/72

Postat 30 December 2016 - 11:33 AM

Salut !
Eu zic că vopsirea ți-a ieșit genial . Poate că te-a chinuit , dar să știi că arată demențial. Subscriu la cele zise de tizul meu , cred că dacă-l și nituiai , efectul ar fi fost veeery striking !
O să trebuiască să-i faci ceva și la panourile tunurilor , în poza de referință pe care ai postat-o ( foarte clară dealtfel ) se vede că respectivele panouri erau foarte închise la culoare ( oțel? )
La Mulți Ani , sănătate și spor maxim la modelit !!
Sorin

#56 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 30 December 2016 - 12:18 PM

Multumesc Dakian!

Vopsirea inca nu-i completa, mai am diverse amanunte de vopsit, intre care si panourile de langa tevile tunurilor, la care te-ai referit si tu.
Pentru panourile astea nu cred ca voi folosi steel...din poze mi se pare o culoare si mai inchisa de-atat...ma gandesc la un gun metal, sa vad...

Toate cele bune,

#57 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 31 December 2016 - 12:32 AM

Baietii am o nelamurire, legata de amplasarea insemnelor de stat pe Yak-urile romanesti.
Aceia dintre voi mai connaisseures in ale aviatiei romanesti imediat post-WW2...aveti idee daca erau stele pe extradosul aripilor?
Stiu precis ca la Mig-uri stelele erau puse pe deriva, pe fuselaj si pe intradosul aripilor. Pe extrados nu erau stele.
Asa o fi fost si la Yak? Fara stele pe extrados?
Nu stiu de ce am senzatia ca la Yak erau stele si pe extrados...dar n-am nicio dovada in sensul asta...

Multumesc,

Aceasta postare a fost editata de RocknRolla: 31 December 2016 - 12:32 AM

#58 Useril este offline   zachs 

• Membru senior
  • Postari: 307
  • Inregistrat: 28-September 13

Postat 31 December 2016 - 09:49 AM

Vezi postareaRocknRolla, la 31 December 2016 - 12:32 AM, a spus:

...aveti idee daca erau stele pe extradosul aripilor?
Stiu precis ca la Mig-uri stelele erau puse pe deriva, pe fuselaj si pe intradosul aripilor. Pe extrados nu erau stele.
Asa o fi fost si la Yak? Fara stele pe extrados?
Nu stiu de ce am senzatia ca la Yak erau stele si pe extrados...dar n-am nicio dovada in sensul asta...

Multumesc,

Salutare! Poate ca senzatia o ai datorita faptului ca Yak-ul de la muzeul aviatiei are stelele (si) pe extrados. Nu am de unde sti daca cei de la muzeu le-au pus dupa ce l-au adus acolo. Astea-s pozele mele:
Imagine atasata: 1.jpgImagine atasata: 2.jpgImagine atasata: 3.jpg
Mai pun o poza cu stelele pozitionate pe fuselaj si deriva. Din pacate, nu am niciuna facuta la intrados. Toate cele bune!
Imagine atasata: 4.jpg

Aceasta postare a fost editata de zachs: 31 December 2016 - 10:25 AM

#59 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 03 January 2017 - 10:21 AM

Multumesc mult Zachs!

Intr-adevar, ruinele triste de la Muzeul Aviatiei au fost vopsite de mai multe ori....probabil ca este singurul tratament de care s-au bucurat de cand au ajuns acolo.
52 este un trist exemplu despre cum stim sa avem grija de ele.:(
14, desi este inchis in tarcul acela din interiorul hangarului si arata mai bine, are o cupola care nu e deloc ok...cred ca plexicul original s-a spart si l-au inlocuit cu ceva facut pe genunchi si evident, la misto. Sunt curios cum e la interior (adica daca are interior), insa nu se poate intra pana la el.
Valea plangerii, muzeul nostru de aviatie...nici nu vreau sa vorbesc despre asta...

Oricum, tot cautand poze de epoca (anii 1950-60), care sa-mi confirme pozitionarea stelelor, am dat de o singura sursa in care apar stele pe extrados. Nu este o poza, ci un desen din revista Modelism...
Poze care sa confirme existenta stelelor pe extrados n-am gasit, insa totusi, pe ce stiu pana acum, am decis ca voi aplica stele si pe extrados.

Altfel, din poze reiiese faptul ca in anii 50-60 inca nu exista un standard foarte précis de amplasare a insemnelor...un ochi atent va observa stele de dimensiuni usor diferite, care nu intotdeauna sunt aplicate exact in acelsi loc...ma refer la lateralele fuselajului si deriva, unde am vazut cele mai multe exemple...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: RomanianpilotwithIak-23Floramod27022012.jpg
  • Imagine atasata: Yak-23-ro-10440915_669437723125603_5293025086295205919_n-20140905-21491833.jpg
  • Imagine atasata: yak23rom2.png
  • Imagine atasata: 9.png
  • Imagine atasata: yakovlev-yak-23 modelism.gif

Aceasta postare a fost editata de RocknRolla: 03 January 2017 - 11:02 AM

#60 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior

Postat 03 January 2017 - 11:51 AM

Asa deci, am reusit de i-am pus decalurile.

Inainte de asta, i-am tras un gloss coat cu tamyia x-22 diluat cu leveling thinner. Gloss--ul protector i-a mai luat ceva din efectul de metallic, insa mi s-a parut ca nu atat de grav pe cat am vazut in review-uri...care spun ca daca dai gloss peste metalice se duce dracului masiv tot farmecul acestor vopseluri. Nu mi s-a parut ca este cazul, plus ca Yak-ul, ca mai toate masinariile sovietice bare-metal, nu era asa stralucitor sa-ti rupa retina. Aluminiul sovietic era ceva mai lipsit de stralucire fata de avioanele imperialiste, cel putin asa mi se pare (la soare te mai puteai uita, da' la avioanele capitaliste bare-metal, ba).

Cu decalurile a fost complicat. N-aveam stele romanesti comuniste - in cutie sunt doar inmatriculari bolsevice, cehesti, poloneze si una americana (care culmea, apartine de fapt unui avion romanesc, aterizat la iugioslavi si oferit americanilor pe sub mana, daca stiti povestea).
Asadar am pus mana si-am cumparat coala de decaluri 1/48 cu stele romanesti comuniste, de la Xaba. Care e chiar productie Xaba si contine pe langa mai multe tipiri de stele si o serie de numere de inmatriculare (rosii, cu banda exterioara alba). Totul ok, am primit, aratata foarte bine, doar ca am constatat ca stelele sunt mult prea mari pt Yak-ul 23...ele fiind concepute pt famila de Mig-uri 1/48, care erau avioane sensibil mai mari. Erau atat de mari, incat nici nu se putea pune problema sa le pot folosi - ar fi aratat ridicol pe Yak-ul meu.
Asa ca am pus mana si am cumparat tot de la Xaba aceeasi coala de decaluri, insa pt scara 1/72.
Ce se vede acum pe avion sunt stelele romanesti comuniste de pe coala lui Xaba pentru dimensiunea 1/72, iar numerele de pe bot sunt de pe aceeasi coala pentru dimensiunea 1/48!

Uitandu-ma atent la el, imi dau seama ca si stelele 1/72 sunt parca putin cam mari pt el...in vreme de numerele de pe bot ar fi trebuit sa fie doar o idee mai mici. N-am putut folosi numerele 1/72, ar fi fost in mod clar prea mici - asa ca m-am multumit cu aceasta varianta de compromis.
Din poze, avioanele nu parea sa aiba prea multe stencils-uri. Doar ceva scris cu rosu pe capacele alea de pe bot - insa nu-mi dau seama exact ce anume scria.
Oricum, kit-ul nu dadea decat stencils-uri pentru varianta de inmareiculare ceheasca...si cum nu avea sense sa pun inscriptionari in limba ceha pe un avion romanesc, nu le-am mai folosit. Macar de-ar fi fost in rusa...
Asa, am folosit doar vreo doua stencils-uri in cazul carora fie nu se intelege se scrie, fie sunt doar niste initiale.

Cam asa arata acum.

Decalurile lui Xaba s-au comportat foarte bine. Relativ usor de pozitionat, nu s-au rupt, nu s-au indoit. Sunt remarcabil de subtiri, mai ales avand in vedere ca fiecare stea este alcatuita practic din 2 decal-uri distincte, care se pun unul peste altul (partea rosie cu centrul galben se aplica primul, iar peste vine un decal separat cu punctul central albastru si marginea exterioara albastra). Chiar si in aceste conditii, au fost usor de centrat, sunt precise ca si dimensiuni (centrate bine, nu sunt spatii libere intre cele 2 decaluri suprapuse) si suficient de subtiri.
Au reactionat totusi destul de greu la solutia de decal...dupa vreo doua aplicari succesive de Mr. Mark Softer, inca nu-s foarte multumit de cum au intrat in liniile de panouri, probabl ca voi mai aplica o tura de solvent. De asemenea, am impresia ca sunt cam deschise la culoare - mai ales in cazul culorii rosii de pe stele si numere - insa e doar o impresie, nu-mi dau seama sigur.

Acum tre' sa-i mai dau un gloss de protectie pt decaluri, apoi ceva uleiuri prin liniile de panouri, putin fum ici-colo si probabil inca un laca semi-gloss de final. Apoi mai sunt de montat antelele si pitot-ul si gata.

PS: am o problema tehnica cu aerograful si nu mai pot continua lucrul la Yak pana n-o rezolv. Mi s-a faramat o-ring-ul de la valva de aer...are vreunul dintre voi idee daca gasesc pe undeva pe la noi o-ring-uri originale de Iwata HP-CP? Sau ceva care sa se potriveasca?

Multumesc si va doresc un 2017 senzational.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 96.jpg
  • Imagine atasata: 92.jpg
  • Imagine atasata: 93.jpg
  • Imagine atasata: 94.jpg
  • Imagine atasata: 95.jpg

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4