Postat 21 March 2016 - 02:07 PM
Salutare,
imi dau eu cu parerea, pe masura ce vei strange mai multe opinii, vei putea face o medie a raspunsurilor.
Nu conteaza ca nu ai mai construit o macheta, in toate exista un inceput.
Din desen, imi dau seama ca ai folosit un soft de proiectare care include tronsoane de sina, astfel incat remarcile mele sunt:
- la punctul 2, daca linia de la baza ar fi prea propiata de celelalte, raspunsul meu ar fi ca tehnic nu, daca softul de proiectare te-a lasat sa o adaugi acolo, practic, deoarece mai ai un pic de spatiu fata de marginea plansetei, marginme destul de mica pentru a nu mai permite ceva, ar fi bine daca ai putea sa mai tragi de traseul de jos astfel incat sa ramana mai mult spatiu in pozitia indicata de tine
- la punctul 3, parerile probabil vor fi impartite, in general pentru o latime de 1.2 m, majoritatea modelistilor vor considera ca numarul de linii este prea mare, deoarece se considera ca si pe acest spatiu o linie dubla (bucla dubla) ocupa mult loc, dar cum problema spatiului in modelismul feroviar este una general valabila (banuiesc ca este vorba de scara H0), daca iti place cum arata, da-i inainte
- la punctul 1, poti face podul daca linia incepe sa urce din timp, in partea superioara ai de unde sa pleci, este suficient spatiu, problema este in partea inferioara, unde trebuie sa respecti aceeasi panta, considerata max 4%, si atunci daca pe bucla inferioara vrei sa cobori brusc, podul nu se va putea insera pentru ca nu vei ajunge la panta necesara, daca vei cobora pana spre marginea plansetei catre dreapta, atunci rezolvi si problema spatiului dintre liniile de care vorbeai la al doilea punct, pentru ca liniile nu sunt in acelasi plan, adica probabil, linia de la baza va fi mai sus decat celelalte pe aproape intreg tronsonul, cu un perete sau parapet cu piatra cubica catre gara
Cel mai bine ar fi sa pui pe o placa la rece aceata configuratie, si sa vezi cum arata, dar mai ales cum functioneaza o garnitura, pentru ca una va fi sa rulezi vagoane scurte de marfa, alta sa rulezi vagoane lungi de calatori. Cu o rigla sau cu bucati din lemn figurezi si podul, pentru a nu-l face sau cumpara. din bucati de polistiren sau lemn poti inalta sina la cotele dorite. Daca totul merge ok, nu este nici o problema sa configurezi definitiv ansamblul asa cum vrei.
Eu am construit o macheta pe doua bucati de osb, cu lungimea de 2.5 m si cu latimea de 1.25 m, si o bucla dubla mi s-a parut extrem de inghesuita, dar la probe treaba a functionat. Chiar daca am desenat cu un soft traseul, mai mult pentru a vedea niste conditii de gabarit deoarece ulterior am mers mult pe linie flexibila, pana nu am pozitionat sinele pe placa nu am fost convins de fiabilitate. De altfel am si renuntat la aceasta cinfiguratie in scurt timp.