Salutare tuturor. Am nevoie de niste sfaturi in ceea ce priveste modelismul feroviar, nu atat ca modelism in sine, ci mai mult de electrica/electronica.
Imi doresc o drezina feroviara, dar nu masini sau camioane modificate, ci una din aceea, manevrata de doua persoane (vezi imaginea). Bineinteles ca o vreau electrica si complet functionala.
Cum cautarile pe net nu au dat prea multe rezultate, m-am hotarat sa o fac singur de la A la Z Nu de materiale duc lipsa, am deja o viziune cam ce plan voi aborda. Cu siguranta nu va iesi 1:87 (daca imi va iesi ceva), ma deranjeaza prea putin, dar va fi pe ecartament HO.
Initial ma gandeam sa modific o locomotiva cu 2 osii, sa pastrez doar sasiul motorizat, dar nu am gasit niciuna care sa se potriveasca planului.
Deci... am de gand sa iau 2 micromotoare... de ce 2... pentru ca nu stiu daca voi reusi sa fac transmisie de la un singur motor sa actioneze si personajele care "vor da la pompe", asa ca, merg pe 2 motorase. Roti se asemenea, gasesc.
Problema 1: Ce turatie (relativa) sa am pe axul motorului de tractiune (prevazut cu melc), ca viteza sa fie echilibrata, nici mare, nici mica...
Problema 2: Micromotoarele despre care spuneam mai sus, functioneaza in plaja 6-9 V. Or, in sine, stiu ca tensiunea poate urca chiar pana la 14V. Desfacand cateva locomotive, pentru a le curata, am observat ca motorul nu este alimentat direct la colectoare, ci mai exista niste piese pe traseu, banuiesc ca rezistente, dar nu stiu de care. Repet, nu sunt electronist, dar daca mi se spune "cauta piesa aia si o pui asa si asa" imi este de ajuns sa ma descurc.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Pagina 1 din 1
Constructie vehicul feroviar
Postat 18 March 2016 - 12:12 AM
Salutare,
in functie de model, poti gasi circuite electronice care sa contina rezistente de limitare, condensatoare, circuite mai complexe de comanda a motoarelor de curent continuu, decodoare pentru locomotive mai sofisticate. In general, rezistentele se folosesc mai mult pentru limitarea alimentarii iluminatului unei machete feroviare.
Referitor la intrebarea pe care ai pus-o in topic, cred ca sunt putine sanse sa primesti repede un raspuns. Motivul se datoreaza faptului ca majoriotatea modelistilor feroviari nu construiesc reperele respective, greu de realizat la acea scara, procesul fiind mare consumator de timp. In afara de curatarea sau ungerea vehiculelor feroviare, majoritatea se axeaza pe constructia elementelor conexe, gen decoruri feroviare.
Singurul sfat pe care pot eu sa ti-l dau este sa pui aceasta intrebare (daca nu ai facut acest lucru deja) pe forumurile dedicate exclusiv modelismului feroviar, deoarece acolo fiind o densitate mult mai mare a celor care lucreaza machete feroviare, exista in consecinta si o sansa mai mare ca cineva sa fi avut aceeasi dilema si sa fi gasit sau sa caute rezolvare. Poti incerca pe forumul lokomotiv, sunt pasionati care tuneaza locomotive sau construiesc macaze home made.
in functie de model, poti gasi circuite electronice care sa contina rezistente de limitare, condensatoare, circuite mai complexe de comanda a motoarelor de curent continuu, decodoare pentru locomotive mai sofisticate. In general, rezistentele se folosesc mai mult pentru limitarea alimentarii iluminatului unei machete feroviare.
Referitor la intrebarea pe care ai pus-o in topic, cred ca sunt putine sanse sa primesti repede un raspuns. Motivul se datoreaza faptului ca majoriotatea modelistilor feroviari nu construiesc reperele respective, greu de realizat la acea scara, procesul fiind mare consumator de timp. In afara de curatarea sau ungerea vehiculelor feroviare, majoritatea se axeaza pe constructia elementelor conexe, gen decoruri feroviare.
Singurul sfat pe care pot eu sa ti-l dau este sa pui aceasta intrebare (daca nu ai facut acest lucru deja) pe forumurile dedicate exclusiv modelismului feroviar, deoarece acolo fiind o densitate mult mai mare a celor care lucreaza machete feroviare, exista in consecinta si o sansa mai mare ca cineva sa fi avut aceeasi dilema si sa fi gasit sau sa caute rezolvare. Poti incerca pe forumul lokomotiv, sunt pasionati care tuneaza locomotive sau construiesc macaze home made.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1