am cumparat niscaiva vagoane din seria care se difuzeaza acum la chioscurile de presa, si cum nu imi place in mod deosebit varianta de culoare aleasa, neutra, am purces la o pseudoconversie a lor. Evident, in ceva cu tenta autohtona, fara a exista o prea mare compatibilitate cu ceea ce ar trebui sa fie din mai multe motive, in principal forma cumva generala a vagoanelor, care nu sunt ceea ce ar trebui sa fie. Intentia mea a fost mai mult cromatica evident. Vagoanele se desfac extrem de usor, exista o solutie ingenioasa, cu doua suruburi care tin capacul, dupa care se pot extrage doua piese din plastic transparent ce formeaza geamurile, piese care au rolul de a se pozitiona ca piese tampon intre acoperis si scaunele vagonului, pentru a asigura ca aceste scaune sa nu se msite din pozitie. Lipsa de detalii a acestor geamuri este un alt aspect cumva deranjant, insa la pretul infim al pieselor nu exista prea multe comentarii de facut. Bighiurile se extrag de asemenea extrem de simplu, cu o penseta, sunt din plastic, extrem de usoare.
Pentru aceasta conversie, am optat la o varianta extrem de putin agresiva de weathering, un wash usor cu doua culori. Avand in vedere tematica, puteam sa nu fac deloc aceasta manevra, insa modelele ar fi aratat complet anost datorita lipsei de detalii. Daca existau mai multe detalii, gen rame de geamuri, poate ca doar cateva efecte de umbrire si highlight ar fi fost ok. Astfel am pregatit acoperisurile printr-o slefuire usoara care sa mai ia din stratul de aluminiu si sa imi permita o buna aderenta a stratului meu de gri, la fel ca si la boghiuri, unde aplicarea de gri s-a facut direct, fara o pregatire prealabila.
La interior, am optat pentru vopsirea scaunelor sau a banchetelor, in doua variante de culoare, usor diferite, cu o alta nuanta a zonei intermediare, care cu putin efort imaginativ se poate considera un linoleum. Un usor wash a fost aplicat si aici, desi nu se va vedea mai nimic dupa montare.
Exteriorul a fost vopsit in doua culor, pentru doua vagoane albastru, iar pentru cel de-al treilea un rosu. Culorile sunt revell, combinate din mana, fara nici un fel de referinta decat asemanarea cu realitatea. Albastrul recunosc ca mi-a iesit mai apropiat decat rosul, care mi se pare prea inchis. Am aplicat si in acest caz un wash, apoi toate piesele au fost lacuite cu lac lucios Italeri, mai putin boghiurile unde am optat pentru clasicul \ Vallejo.
Cam asta iesit, adica ce se vede in pozele urmatoare, cu mentiunea ca as dori sa aplic si niscaiva decaluri pe vagoane, in ipoteza ca voi face rost de ele.