Primul sosit in stiva a fost kitul de rasina de la ARMO(35550) compus din toate cele necesare conversiei propriu zise.
Polonezii au gandit modificarea grefata peste kitul de Gaz AAA produs de Zvezda, insa pana sa decid ca i-a venit sorocul la asamblare, a aparut pe piata fantasticul GAZ de la Miniart. Pentru ca o comparatie intre cele doua produse este absolut inutila, Miniart fiind tot ce poate oferi mai bun un kit din plastic in materie, optiunea a fost evidenta.
Toata problema a constat in alegerea pe care trebuia sa o fac,dintre cele 3 (parca) versiuni oferite de Miniart, cea mai apropiata de realitatea istorica era varianta de GAZ AAA model 1940 (aici sunt necesare foarte mici modificari, voi spune despre ele la vremea potrivita). Toate celelalte versiuni ale camionului, nu au existat niciodata in formula SU 1-12/76.
Bun.
Din punct de vedere al faptelor reale, acest Samochodnaya Ustanovka 1 12 reprezenta o incrucisare dintre un obuzier regimental 76,2 mm Mod.1927 si un GAZ AAA. Aceasta ciudatenie a existat incalecata si pe spinarea unor sasiuri Moreland(in imaginea de mai jos).
Obuzierul este aceasi arma ce a dotat si tancul greu T35.
Campul orizontal de tragere in formula SU 1-12 era de 140° stanga/dreapta si folosea trei feluri de munitie : brizanta, incendiara si HEAT (!!) cu o viteza la gura tevii de cca 380 m/s.Rezerva de munitie transportata de camion era de 36 de lovituri,iar cadenta practica era de cel mult 10 propiectile/minut. Scutul de protectie a servantilor avea doar 4 mm grosime,iar toata masina cantarea in jurul a 3 tone si jumatate.
Dupa unele surse, obuzierul autopropulsat a fost produs in mai putin de o suta de bucati (92 sau 94,parca). In fine.
Trecind la macheta : evident ca primii pasi privesc asamblarea sasiului, cu motorul si trenul de rulare. Aici Miniart face minuni in ceea ce priveste detalierea dar si potrivirea reperelor la locul lor. Punctul forte raman(si de aceasta data) rotile,care se asambleaza fiecare din cate 7 "felii" astfel incat la final formeaza amprenta pneului cum nu se poate mai fidel.
Gradul de detaliere al kitului, in asnsamblul sau, s-ar putea sa fie considerat de unii modelisti chiar exagerat, desi dupa parerea mea asta nu ar trebui sa deranjeze deloc, cata vreme piesele se potrivesc perfect.
Pana una alta, eu am facut asta:
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 11 January 2016 - 10:05 PM