Forum Machete,Modelism,Hobby: Foker 70 Carpatair - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Foker 70 Carpatair

#1 Useril este offline   Civilairliners 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 47
  • Inregistrat: 21-September 15

Postat 26 September 2015 - 05:52 PM

Astazi m-am trezit hotarat sa incep un proiect nou, chiar daca vremea te cam indeamna sa stai la lene :-D...mi-am tiparit in oras planurile de pe net la Foker 70 si Boeing 727, chiar imi plac avioanele astea si m-am apucat de cioplit :-D .
cam asta am reusit sa fac astazi dintr-o coada de mop si komatex ...Foker-ul are 19cm lungine....si sper sa va placa.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG_2138a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2139a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2141a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2142a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2143a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2144a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2150a.jpg

#2 Useril este offline   niki 

• Membru senior
  • Postari: 1169
  • Inregistrat: 23-January 05

Postat 26 September 2015 - 06:12 PM

Seria F70/ F100 e una dintre preferatele mele (am "alergat" bine de tot dupa kit-urile de la Revell) asa ca astept cu placere sa vad cum evolueaza santierul aici.
Oricum, imi place modelismul adevarat/ de la zero pe care il practici :good:

Daca vei folosi ca si un cazul Boeing-ului metoda de inmatriculare via cutter-plotter, as aprecia foarte, foarte mult un In-Progress/ Step-by-Step cat mai detaliat (de la idee la executie; concret cum, unde si cat). As vrea sa imi dau seama care ar fi avantajele si dezavantajele fata de procesul de a-ti tipari propriile decal-uri...

#3 Useril este offline   Civilairliners 

• Membru deplin

Postat 27 September 2015 - 10:36 AM

Sigur :-D, am sa scriu mai detaliat, probabil mai pe seara am sa le pregatesc si poate reusesc sa le tai maine.
in dimineata asta am facut suportul, tot din comatex de 2 si 5mm...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG_2151a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2152a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2153a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2155a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2157a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2160a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2165a.jpg

#4 Useril este offline   Civilairliners 

• Membru deplin

Postat 27 September 2015 - 06:35 PM

Niki, eu folosesc la crearea decalurilor vectoriale ,programul Corel Draw...caut niste poze de pe net cu avionul din profil,pe care vreau sa il fac si ma apuc sa vectorizez tot ce este pe el...daca este o sigla gen: Lufthansa, Austrian, Tarom etc... poti sa le gasesti gata vectorizate ptr cutt plotter pe siteul BEST BRANDS OF THE WORLD ...
singurul lucru de care trebuie sa ti cont este, presiunea de taiere a autocolantului, majoritatea au linii foarte fine sub 0.5mm si atunci trebuie sa
fac finisarea autocolantului dupa ce l-am lipit deja pe macheta (apoi indepartez autocolantul pe care nu il folosesc).
nu am avut niciodata ocazia sa folosesc decaluri tiparite pe imprimanta...asa ca nu stiu diferenta dintre cele doua variante de executie, desi in mod logic varianta decalurilor tiparite pe imprimanta iti da o gama infinita de desene, mult mai bogata decat la cutt plotter.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 2a.jpg
  • Imagine atasata: 1a.jpg
  • Imagine atasata: 4a.jpg

#5 Useril este offline   andrei_ilie 

• Membru deplin
  • Postari: 69
  • Inregistrat: 05-January 15

Postat 27 September 2015 - 08:59 PM

Exista varianta in care folosesti ambele variante si anume "print7cutt". vectorizezi cu orele o sigla(o reproduci mai exact)o exporti pdf...cumperi o foaie de decal(spre exemplu cea de la ParcModels)imprimi decalurile pe acea foaie(de preferat imprimare laser)grafica ce tu o ai deja in corel primeste un trepping(precum un contur)sau eventual un chenar ce incadreaza inmatricularea/cocarda/emblema respectiva(spun asta deoarece eu am intalnit plottere ce nu citesc acel trepping)o tai,o aplici peste foaie dupa care aplici 2-3 straturi de lac.la final ar tr sa iasa precum o foaie veritabila de decal :)

Referitor la proiectul tau...mie mi se pare fantastic ce iti iese din mana! Imagine postata Succesuri va dorim!

Aceasta postare a fost editata de andrei_ilie: 27 September 2015 - 09:08 PM

#6 Useril este offline   niki 

• Membru senior

Postat 29 September 2015 - 07:43 AM

Multumesc pentru aceste prime detalii (inclusiv imaginile din Draw)!

Cum despre Corel Draw doar am auzit ca exista iar despre cutter-plotter nu stiu mai nimic in afara numelui sau :pardon: , sunt interesat de felul fisierului [extensie] care trebuie salvat in Corel Draw, de modalitatea/ procesul de a te asigura ca desenul este perfect scalat pentru ceea ce va iesi din plotter si va ajunge pe macheta, de rezolutia maxim obtenabila dintr-un plotter (cat de mici pot fi literele a.i. sa fie inca lizibile), pe unde se gasesc plotter-ele astea de fapt, cat de mare sau mica poate/ trebuie sa fie coala care iese din plotter, cam cat costa ea,...? :-)

Pentru inscrisuri si grafica de culoare aplicate pe fond alb (mare parte din schemele purtate de avioanele de pasageri) printarea de decal-uri acasa imi pare si mie mai la indemana, insa as fi interesat de posibilitatile plotter-ului in conditiile in care as putea obtine niste masti pentru a aplica litere/ grafica/ vopsea peste fonduri inchise la culoare. Un exemplu vis-a-vis de ceea ce incerc extrem de stangaci sa explic ar fi realizarea schemei de mai jos (cu toate ca pentru ea exista deja decal-uri):

Imagine postata

Asa ca te urmaresc in continuare cu atentie :-D

P.S.: suportul ala nici nu zici ca nu a iesit dintr-o matrita si plastic injectat! :good:

#7 Useril este offline   andrei_ilie 

• Membru deplin

Postat 29 September 2015 - 08:20 AM

Am sa incerc sa raspund:
Extensiile sunt multe la numar,depinde de plotterul folosit(spre exemplu un Roland care este asa un fel de Mecca al plotterelor citeste pana la 10 tipuri de extensii)dar cu siguranta cea mai intalnita este cea .PLT
Corelul foloseste Vectori(nu pixeli)este acel tip de program ce se foloseste in tipar,obiectele/reperelele selectate se masoare in inch/m/cm/mm.Simplu: aflam dimensiunea reperului vectorizat si tastam valorile.Plotterul va citi si taia exact ceea ce noi ii ordonam.
Eu folosesc in momentul de fata un plotter made in china asamblat(resuscitat,cu diferite"transplanturi"efectuate aici,in Bucuresti)ce se numeste StarCut.vine si cu un soft ce e relativ simplu de folosit.Partea interesanta a lui este senzorul optic ce-mi permite o taiete pe contur(imi cer scuze pt limba chineza pe care o folosesc)
Suprafata maxima de taiere(deschiderea plotterului)difera in functie de aparat.poate ajunge la 2metri.Bucata de colant minima este determinata de pozitia rolelor aflate pe suprafata de taiere(poza nr 2)la mine spre exemplu e de 10-15cm.In ultima poza este cutitul de taiere(cutitul ce poate fi inlocuit cu o mina de pix.
Un plotter capabil poate scoate caractere cu o latime de 3-4 mm fara probleme.Eu personal nu recomand treaba asta scoasa la plotter aici.Varianta decalurilor printate e mult mai oke,asa cum si Lucian a spus,imprimanta ofera mult mai multe avantaje,plotterul poate fi folosit pentru taierea mastilor atunci cand aplicam lacul si dorim ca fiecare decal sa poata fi scos individual.
Acum Niki....sper ca iti sunt de folos cele scrise de mine,pentru orice fel de problema/intrebare/nelamurire imi poti trimite PM
p.s. un plotter decent cu o deschidere mica respectiv 60cm la mana-a-2-a se gaseste pe la 400-600 euroi.
Sanatate multa! :)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG_5923.jpg
  • Imagine atasata: IMG_5925.jpg
  • Imagine atasata: IMG_5926.jpg

#8 Useril este offline   andrei_ilie 

• Membru deplin

Postat 29 September 2015 - 08:33 AM

Cam asa functioneaza
In prima poza,in stanga sunt vectorizarile pentru un f4 vf103 ce urmeaza sa fie printate iar in dreapta este ceea ce trebuie sa citeasca plotterul
In ultima poza este masca taiata

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG_5928.jpg
  • Imagine atasata: IMG_5920.jpg

#9 Useril este offline   Civilairliners 

• Membru deplin

Postat 29 September 2015 - 04:19 PM

merci Andrei ptr ca i-ai raspuns tu la Niki :-D, eu nu cred ca reuseam sa-i dau un raspuns asa de complex :-D...uite in poza asta am reusit sa tai un text de 1,5mm inaltime pe autocolant Oracal 651, grosimea unei litere cred ca are 0.3mm...se pare ca o fost un miracol ca mi-o iesit :-D.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG_2192a.jpg

#10 Useril este offline   Civilairliners 

• Membru deplin

Postat 29 September 2015 - 04:45 PM

Foker-ul este gata pentru decolare :-D...
nu am folosit nici un fel de utilaj mecanizat la realizarea machetelor (polizor , freza CNC...etc)mai putin decacalurile care sunt taiate pe cutt-plotter...in rest ,totul este BIO :-D

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG_2176a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2181a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2185a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2187a.jpg
  • Imagine atasata: IMG_2188a.jpg

Aceasta postare a fost editata de Civilairliners: 29 September 2015 - 04:49 PM

#11 Useril este offline   lucian01 

• Membru deplin
  • Postari: 65
  • Inregistrat: 10-March 13

Postat 29 September 2015 - 05:12 PM

Foarte frumoase !
Incet, incet se contureaza o flota de linere!
Felicitari, si...la mai multe.

#12 Useril este offline   Civilairliners 

• Membru deplin

Postat 29 September 2015 - 05:22 PM

Merci mult Luci :-D, oricum flota mea de linere nu intrece flota ta imensa de militare :-Dmai am pana sa te intrec :rolleyes:

Aceasta postare a fost editata de Civilairliners: 29 September 2015 - 05:36 PM

#13 Useril este offline   Longinus 

• Membru senior
  • Postari: 7548
  • Inregistrat: 06-March 08

Postat 29 September 2015 - 06:02 PM

Interesant.Felicitări.
Fokker-ul arată cel mai fain, parcă.
Ar fi grozav dacă ai realiza şi trenul de aterizare, chiar şi în poziția inchis.

#14 Useril este offline   andrei_ilie 

• Membru deplin

Postat 29 September 2015 - 07:27 PM

referitor la caractere...super!ai un utilaj performant.eu pot doar sa visez la asa acuratete(anul viitor fac o investitie clar:)) )
referitor la zburator...impecabil!Felicitari!La cat mai multe!! :)

#15 Useril este offline   niki 

• Membru senior

Postat 29 September 2015 - 09:50 PM

Andrei, multumesc foarte mult pentru detalii! E un intreg univers de cunostiinte si capacitati in treaba asta cu cut-plotter-ul, din cate vad.

Citeaza

Foker-ul este gata pentru decolare :-D...

Felicitari pentru Fokker! Nu arata cu nimic mai prejos decat macheta aia 1/100 de F100 Carpatair :good:

Si felicitari si pentru literele de 0,3mm de pe Mi! :-)

#16 Useril este offline   axor 

• Needs A Life Outside What-If
  • Postari: 1663
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:What If - Sci Fi - Aero

Postat 30 September 2015 - 02:52 PM

Felicitari pentru cele doua machete,un plus pentru subiectul civil,slab reprezentat aici pe forum.Bravo

#17 Useril este offline   Civilairliners 

• Membru deplin

Postat 30 September 2015 - 05:01 PM

Merci mult baieti :-D ma bucur ca v-o placut, deja si-au ocupat locul printre suratele lor :-D.
...daca se mai indreapta vremea afara ma mai apuc de cioplit si la un Boeing 727, inca nu m-am hatarat ce companie va fi :nea:.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: panorama.jpg

Aceasta postare a fost editata de Civilairliners: 30 September 2015 - 05:03 PM

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi