Am sa incerc sa raspund:
Extensiile sunt multe la numar,depinde de plotterul folosit(spre exemplu un Roland care este asa un fel de Mecca al plotterelor citeste pana la 10 tipuri de extensii)dar cu siguranta cea mai intalnita este cea .PLT
Corelul foloseste Vectori(nu pixeli)este acel tip de program ce se foloseste in tipar,obiectele/reperelele selectate se masoare in inch/m/cm/mm.Simplu: aflam dimensiunea reperului vectorizat si tastam valorile.Plotterul va citi si taia exact ceea ce noi ii ordonam.
Eu folosesc in momentul de fata un plotter made in china asamblat(resuscitat,cu diferite"transplanturi"efectuate aici,in Bucuresti)ce se numeste StarCut.vine si cu un soft ce e relativ simplu de folosit.Partea interesanta a lui este senzorul optic ce-mi permite o taiete pe contur(imi cer scuze pt limba chineza pe care o folosesc)
Suprafata maxima de taiere(deschiderea plotterului)difera in functie de aparat.poate ajunge la 2metri.Bucata de colant minima este determinata de pozitia rolelor aflate pe suprafata de taiere(poza nr 2)la mine spre exemplu e de 10-15cm.In ultima poza este cutitul de taiere(cutitul ce poate fi inlocuit cu o mina de pix.
Un plotter capabil poate scoate caractere cu o latime de 3-4 mm fara probleme.Eu personal nu recomand treaba asta scoasa la plotter aici.Varianta decalurilor printate e mult mai oke,asa cum si Lucian a spus,imprimanta ofera mult mai multe avantaje,plotterul poate fi folosit pentru taierea mastilor atunci cand aplicam lacul si dorim ca fiecare decal sa poata fi scos individual.
Acum Niki....sper ca iti sunt de folos cele scrise de mine,pentru orice fel de problema/intrebare/nelamurire imi poti trimite PM
p.s. un plotter decent cu o deschidere mica respectiv 60cm la mana-a-2-a se gaseste pe la 400-600 euroi.
Sanatate multa! :)