Inspre zbor si atributele sale, cred ca s-ar incadra, de-ar fi sa privim doar prin prisma numelui creatorului ei: Henri Coanda.
Eu am numit-o creatie atunci cand am spus ca vreau sa vorbesc despre ea, pentru ca eu asa o consider: unica, fara egal, cu mult inaintea epocii sale,creata de un geniu, pentru un print si prezentata in capitala mondiala a culturii (asa cum se poate numi Parisul,la vremea de inceput al secolului douazeci); deci...o creatie.
Este aerosania cu turbina,gandita si construita de Henri Coanda,la vremea anului 1910 si prezentata la Paris,la sfarsitul aceluiasi an.
Istoria ei, existenta ei si mai ales multe fotografii ce ne-o infatiseaza, au fost discutate,aratate si tratate suficient de amplu, chiar aici,pe forum.
http://www.cartula.r...ri-coanda-1910/
Un subiect care n-a incitat,poate, la vremea deschiderii lui, in topic.
Eu nu vreau sa discut,insa,despre aceasta creatie.Au facut-o colegii nostrii,inainte,mai bine decat as putea eu.Dovada peremtorie, o aveti in link.
In schimb, simt nevoia sa va prezint cealalta creatie: aceasi sanie,dar redusa de 32 de ori. Frumosul kit din rasina, realizat de Eddie Models, din care am in fata un exemplar.
Intr-un rezumat,as spune ca prezint doua realizari romanesti,fiecare dintre ele fiind un temei de mandrie,poate nu numai pentru mine. Pe de o parte Sania reala pentru insasi existenta ei,iar pe de cealalta parte Sania cea mica intruchipata in kitul acesta, pentru grija cu care a fost facuta, grija ce se poate lesne observa,incepind de la cutia ambalajului.
Indraznesc sa cred ca v-am facut curiosi,ba chiar mai mult, ca aceasta macheta va sta in vitrinele noastre si promit sa revin cu descrierea detaliata a kitului si apoi a fazelor de lucru.Cu poze, desigur
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 22 August 2015 - 08:44 PM