Wash-uri din cerneala sau acrilice
Postat 14 August 2015 - 09:02 PM
Incearca tuş...deşi eşti cam tot pe-acolo.
Se sterge destul de uşor.
Wash cu vopsea acrilică...ei da, dar cu asta musai să fi atent, īnainte de toate la cāt diluezi. Indefinitiv vrei să dai o spălare( mă cam scoate din sărite termenul ăsta)adică să subliniezi nişte detalii, nu să vopseşti macheta ( care a fost deja vopsită).
Eu recomand vopsea acrilică...după uscare, nu se mai sterge.
Pe scurt, fi atent la cāt de "tare" prepari vopseaua. Daca pui prea puțin solvent, vei vopsi, īn loc să "speli".
Dacă pui prea mult, n-o să se vadă mare brānză, pe model.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 14 August 2015 - 09:13 PM
Postat 15 August 2015 - 01:07 PM
Longinus, la 15 August 2015 - 10:15 AM, a spus:
Producatorii de vopseluri acrilice, au si solventi pentru ele( Tamyia,Agama,Model Master etc.)
Empiric, poti folosi alcool izopropilic sau chiar apa chioara.
Totusi, cumpara un thinner dedicat.E (cam)alta treaba.
Va multumesc mult pentru sfaturi!
Postat 16 August 2015 - 02:29 PM
Acum , alegerea este a ta . E recomandabil să īncerci mai īntīi pe ceva scrap , și după aceea pe macheta propriu-zisă ( mi-aș fi dorit să fi primit și eu sfatul ăsta īnainte de-a jumuli Fulmar-ul...)
Spor să ai !
Sorin
Postat 17 August 2015 - 08:52 AM
washuri cu vopsele acrilice se pot face, gasesti pe youtube tutoriale dedicate, multe de la firma Vallejo care pune baza pe acest tip de wash. Personal nu folosesc prea des aceasta metoda, prefer washurile cu ulei, datorita duratei mai mari in care pot interveni asupra lor. Diluarea vopselelor acrilice se face dupa caz, astfel pentru vopsele Revell eu folosesc apa dar cel mai des alcool sanitar, pentru Vallejo apa sau diluantul produs de ei (nu alcool deoarece se precipita vopseaua), pentru Tamyia foloseam diluantul lor.
Cu cerneala nu am incercat niciodata sa fac un wash, banuiesc ca se poate face cam la fel cu uleiurile. Varianta cu vopseaua in ulei este ieftina, un tub se dilueaza intensiv. Pentru dilutia acestei vopsele se poate folosi terebentina (pute extrem de nasol), white spirit (pute mai putin), eu personal folosesc un mediu de dilutie mai prietenos cu cei care stau la bloc si anume un diluant fara miros pentru uleiuri.
Postat 17 August 2015 - 09:09 AM
Eu am folosit mult timp, fara probleme, wash "home - made" facut din acrilice vallejo (am amestecat rosu cu negu si geva galben pentru un fel de umbra arsa bine diluata cu apa) si a mers ok peste future.
In ultimul pe care l-am facut, m-a mancat sa pun si un strop de detergent de vase (cica sa-i reduc tensiunea superficiala- adica sa se intinda mai bine) ...si n-a mai fost chip sa-l dau jops de pe future, in afara de vata de otel...pesemne ca detergentul ala are ceva ce ataca future-ul si face vopseaua sa adere foarte puternic...
Deci testeaza inainte pe zone mai putin vizibile...
Postat 19 August 2015 - 07:28 PM
Postat 20 August 2015 - 09:36 AM
M-am chinuit in fel si chip sa fac amestecul de apa cu un alcool (de toate felurile) si un tensioactiv (care sta la baza prepararii detergentilor dar nu are restul de lichide) si nu am reusit nimic pentru ca amestecul e instabil. Se separa in straturi sau lasa precipitat. Nu stiu ce-i fac aia din fabrica.
Am folosit insa la wash-uri pe baza de tush sau acrilic un Flow-aid de la liquitex pe care l-am gasit la oferta si mirosea foarte asemanator cu thiner-ele amintite.
A mers.
Credc ca secretul e un alcool tehnic pe care nu reusesc sa-l identific.
Se regaseste in windex. Cu toate astea din cate stiu, Windex-ul ataca future-ul.
Bref, fara test poti sa strici.
Acum am un amestec (cantitate mica) facut din: Tus negru, tus maro, tus alb, peste care am pus future ca liant si flow-aid d-ala ca vehicul.
Deocamdata m-a tinut cel mai mult fara sa se branzeasca sau altceva.
Il diluez mai mult tot cu flow-aid.
Il sterg cu apa+izopropilic (doar umezit tamponul) sau cu scuipat cu pensula cand vreau efecte.
Daca-l dau pe submarine negre mai pun o picatura de alb (scot separat intr-o godeta)
Daca-l dau pe bejuri - mai pun o picatura de maro.
Postat 20 August 2015 - 06:01 PM
Eu am folosit mult timp detergent de vase simplu, e drept, nu pe Future. Am mai folosit alcool tehnic (amestec de alcool metilic si etilic plus nu-stiu-ce), alcool etilic si izopropilic.
Dar, baza reusitei, este experimentul si testul prealabil.
Postat 21 August 2015 - 06:25 AM