Proiectul acestei masini, pus la punct (inca)pe timp de pace, a fost studiat "pe toate partile" si dat in productie doar atunci cand parea ca totul este "la locul lui".
Si chiar era. Intr-atat incat SdKfz 141 Panzer Pz III a devenit pentru o vreme cel mai bun tanc mediu din lume.
Germanii, cu scopul urmarit dar nedeclarat, de a porni un razboi (rapid,modern si preconizat scurt) au dat in dotarea armatei lor, un tanc ce putea fi mult imbunatatit in viitor.
Daca in perioada de inceput a activitatii sale, Pz III (seriile produse pana atunci) era inarmat cu un tun de 37 mm, din motive de standardizarea munitiei ( piesele a/t ale infanteriei aveau acelasi calibru), inginerii germani au avut buna inspiratie sa proiecteze tancul cu un inel al turelei suficient de mare,incat sa permita instalarea unei piese de calibru sporit. Astfel, viata activa a tancului a fost prelungita peste perioada de inceput a celui de-al doilea razboi mondial.
Echiparea cu tunul KwK 38L42 (si mai tarziu 39L60) de 50 mm a devenit posibila (si mai tarziu,utila), transformind Pz III (prin seriile F-J si J1-M) intr-un oponent demn de luat in seama,pentru tancurile adverse (fie ele britanice sau sovietice).
In vremea declansarii Operatiunii Barbarosa, blindatele sovietice T26 si BT 7 erau surclasate de Pz III, atat la capitolul "putere de foc" cat si la "protectie/blindaj" .
Mai noile modele T 34 si KV s-a dovedit ca erau practic invulnerabile la confruntarile "fata-n fata" cu Pz III, insa introducerea versiunii de tun KwK L39/60 5cm teava lunga, dadea neamtului o sansa, la foc de aproape (sub 500 m). In plus,in cazul tancurilor KV, folosirea proiectilelor AP cu miez de tungsten s-a dovedit o solutie buna, desi cam scumpa.
Si uite-asa SdKfz 141 PIII cu toate imbunatatirile si adaugirile la proiect, care au urmat, a ajuns sa lupte inclusiv in macelul de la Kursk.
Oricum, odata cu aparitia noilor tancuri germane, mai puternice din toate punctele de vedere, Pz IV si Panther, Pz-ul III a fost trimis intr-un rol secundar, de antrenament , astfel incat spre finalul razboiului, aproape ca nici un exemplar nu se mai afla "pe linia frontului".
SturmGeschutz Stug III...asta insa este alta poveste.
Despre macheta...kitul Dragon,aparut cu ani buni in urma, este totusi in ton cu moda,oferind piese realizate frumos,(destul de ) curate, cu instructiuni simplu de inteles si urmarit.
Senilele, patina cu patina, ofera sansa de a-ti pierde o dupa amaiaza intreaga (de fapt vreo doua sau chiar trei)cu desprinderea lor de pe culee, curatare si asamblare plus vopsire...intr-o frumoasa zi de iunie...sau mai multe...Oricum, ce-ai avea mai bun de facut ?
Eu am parcurs,in parte, aceasta operatiune,iar rezultatul (mai mult decat provizoriu) il puteti observa din poze.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 21 June 2015 - 05:43 PM