REALITATE TEHNICA VERSUS IMPRESIE ARTISTICA Pana unde mergem cu efectele de uzura
#22
Postat 17 May 2015 - 09:59 AM
Liviu a facut panzer-ul al asa cum i-a placut, si pana la urma el trebuie sa fie multumit de rezultatul final. E interpretarea lui care o prezinta unor colegi de hobby. Poate sa-ti placa sau nu.
In hobby-ul asta am vazut diverse interpretari legate de executia unei machete. Unele chiar exagerate dpdv al uzurii.
Poti sa faci un avion, tanc, etc si sa spui ca tocmai a iesit din fabrica sau tocmai a fost reparat&vopsit. Vor fi multi care vor spune ca trebuie ceva jeg, rugina, o indoitura ceva.
Discutii am vazut si despre frana de gura a tunurilor de pe tancuri, daca era sau nu inegrita. Au fost si nu au fost inegrite. La fel si despre tobele de esapament la panzere. Sunt poze pe net care iti arata ambele situatii.
LDH poate nu este de acord sau are dubii ca un blidat pe front nu ruginea pe alocuri in special in zonele lovite. A nu se compara cu un camion din curtea intreprinderii. Metalul daca este lovit si nu mai este protejat de vopsea rugineste sau isi schimba culoarea extrem de repede.
Citeaza
Avand in vedere ca este o masina angajata intr-o campanie pe front ma intreb cat este durata de viata astfel incat sa aibe timp sa rugineasca?
Uite aici niste poze. Pe Abrams poate fi jeg sau rugina. Cand faci un Abrams la ce scara vrei si iei model poza asta ce faci?
Si noul T-14 tinut pe afara
Parerea mea, si nu trebuie luata ca un atac la persoana.
Zic asta fiindca am vazut multi care sunt deranjati daca ai o alta parere decat a lor
#23
Postat 17 May 2015 - 10:07 AM
dakian67, la 17 May 2015 - 09:37 AM, a spus:
Cum am spus mai sus, o macheta trebuie sa placa in primul rand celui care a facut-o. Nu este facuta degeaba, sau pentru cineva anume.
Poate unii spun ca daca nu ai zaruri de plus atarnate de oglinda retrovizoare nu e chic
#24
Postat 17 May 2015 - 10:13 AM
Nu vreau s-o dam in filozofie, ci sa fim practici. Realism o sa fie cand vei reproduce grauntele de nisp si fulgii de nea la scara. Dar poti folosi bicarbonat si zapada ta o sa arate credibil. Important este sa pui bicarbonatul in asa fel incat sa arate credibil. Si atunci e ok chiar daca in realitate tocmai in anul acela a fost o iarna secetoasa.
Realitatea nu da bine intotdeauna la machete. Am vazut personal locomotive care circula bine mersi pe CFR si aveau noroi (nu praf) pana sub geamuri. Real? - evident ca da din moment ce le-am vazut nu le-am visat. Credibil? - nu. Daca faci un weathering de acest gen la o locomotiva, e foarte probabil sa nu arate bine. E stupid sa pun noroi pe o macheta de locomotiva desi exista in realitate.
Ca sa fie credibil, de exemplu rugina trebuie sa arate ca rugina reala si sa fie plasata intr-un loc care poate rugini. Nu poti rugini sticla de la periscop oricat de realist arata rugina pe care o pui. La fel degeaba pui rugina pe o toba de esapament daca nu arata ca rugina reala. Dar atata timp cat arata credibil si este pusa intr-un loc credibil (posibil, probabil etc), nu are nici o relevanta ca ACEL tanc a avut sau nu in realitate toba ruginita.
In mod evident efectul trebuie sa arate ca in realitate ca sa fie credibil, dar voi nu vorbiti despre asta. Voi vorbiti daca acel efect a fost sau nu prezent si in ce masura, pe o anumita masina, sau pe masinile reale in general. ˝Putem face tancuri ruginite? Cat de ruginite putyem face tancurile? Pai daca n-am vazut poze cu acel Tiger ruginit tu de ce l-ai facut ruginit?˝
Tocmai asta am spus in postarea de mai sus: discutia ar trebui sa fie despre cum sa facem rugina sa arate a rugina, NU despre faptul ca trebuie sau nu trebuie sa punem rugina pe tancuri, cata rugina, pana cand si la care dintre tancuri trebuie weathering sau nu, pana unde poti merge cu weatheringul si alte asemenea povesti.
#25
Postat 17 May 2015 - 10:23 AM
Teo, la 17 May 2015 - 10:07 AM, a spus:
Cu asta nu prea sunt de acord. Daca o macheta nu este credibila atunci degeaba ii place celui care a facut-o. Sigur ca e treaba lui si la el sub patura poate sa-i placa sau nu orice.
Faza cu ˝gusturile nu se discuta˝ e o prostie, pentru ca gusturile se educa. Altfel orice macheta voi face in 2025 va arata ca cea pe care am facut-o in 2015. Adica tot prost , progres zero si singura concluzie e ca mie-mi plac machetele facute prost.
Eu zic ca machetele trebuie sa NU-i placa in primul rand celui care le-a facut, pentru ca intotdeauna e loc de mai bine si astfel critica e suportata mai usor si inteleasa mai bine.
Aceasta postare a fost editata de Krupp: 17 May 2015 - 10:25 AM
#26
Postat 17 May 2015 - 10:44 AM
Krupp, la 17 May 2015 - 10:23 AM, a spus:
Eeee, poate esti putin mai radical.
Nu trebuie o comisie sa evalueze munca cuiva inainte sa o posteze? Asa, ca sa-l trimita pe indraznet sub patura imediat. Poate exista un anumit standard si nu-l stim noi.
Eventual o tabara de reeducare in modelism pentru cei care nu progreseaza in arta modelismului.
Imi pare rau ca am primit exemplele tale si nu m-au convins. Raman la opinia mea, e ok?
Aceasta postare a fost editata de Teo: 17 May 2015 - 10:49 AM
#27
Postat 17 May 2015 - 10:51 AM
Si da, exista niste standarde - sunt cele pe care le vezi la fiecare macheta care te da pe spate. Nu acolo dorim sa ajungem cu totii? Nu alea-s standardele la care dorim sa ajungem? Nu toti am dori sa facem machete ca modelistii vestiti pe care-i vezi pe net? Sau ideea de baza e urmatoarea ˝aaa am facut o macheta prost, la fel o sa le fac si pe urmatoarele, dar ce conteaza, important e ca-mi plac mie˝? Oare asta nu suna mai ˝romaneste˝ decat ce am spus eu? (luand drept corecta ipoteza ta cum ca discutiile ˝pur romanesti˝ sunt aiurea in stilul ˝luat razna˝)
Nu am spus ca cei care nu ating un anumit standard trebuie reeducati, asa cum lasi sa se inteleaga. Am spus ca in primul rand pentru ei e nesanatoasa ideea cu ˝principalul e ca tie sa-ti placa˝
Aceasta postare a fost editata de Krupp: 17 May 2015 - 10:55 AM
#28
Postat 17 May 2015 - 11:28 AM
Krupp, la 17 May 2015 - 10:51 AM, a spus:
Nu am spus ca cei care nu ating un anumit standard trebuie reeducati, asa cum lasi sa se inteleaga. Am spus ca in primul rand pentru ei e nesanatoasa ideea cu ˝principalul e ca tie sa-ti placa˝
Oricum deviem de la subiectul topicului care face referire cumva la PZ IV facut de Liviu.
Ai auzit pe cineva care sa spuna ˝aaa am facut o macheta prost, la fel o sa le fac si pe urmatoarele, dar ce conteaza, important e ca-mi plac mie˝?
Mai degraba apar cativa care vor fi "brutal de sinceri" si-l vor executa rapid pe cel care din pasiune isi consuma timpul pentru o macheta care nu e realizata dupa anumite standarde, dar el e multumit de primele lui lucrari.
Sunt sigur ca acele lucrari vor evolua dpdvd al calitatii, dar indiferent de faza in care se va afla intr-un anumit moment executia machetei important e sa-i placa. Ca pana la urma asta e un hobby. Unii scot lucrari de podium la expozitii, altii nu. Important e sa le placa ceea ce fac.
Ce facem, daca nu ne iese o macheta ca a unuia de pe net la care balesc toti? Cu siguranta ne vom stradui mai mult, dar vom incerca sa copiem o tehnica/rezultat al unuia care ne place noua. Standard sau ceva universal acceptat de toti nu exista.
Un exemplu. Mie imi plac mult lucrarile lui Sergiusz Peczek (Sergionex) . poate unii vor considera ca a cam exagerat cu uzura. Dar sunt sigur ca el e multumit
http://planetarmor.c...read.php?t=4439
http://www.missing-l.../pzivesp_1.html
http://s178.photobuc...D?sort=3&page=1
#29
Postat 17 May 2015 - 11:47 AM
Personal prefer ˝sinceritatea brutala˝ atata timp cat este competenta si bine intentionata, decat abureala binevoitoare si aplauzele de complezenta, care n-au facut bine niciodata nimanui. Nu agreez critica de dragul criticii, nici critica de ˝˝marcare a teritoriului˝ si nici competitiile de genul ˝hai sa vedem care avem jetul mai lung˝. Dar o lauda neintemeiata e mai toxica decat o critica neintemeiata, daca e sa filozofez off-topic.
In ceea ce priveste macheta lui Liviu, am comentat cam acelasi lucru si acolo ca si aici.
#31
Postat 17 May 2015 - 12:08 PM
[img]http://www.sovsekretno.ru/public/userfiles/images/%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA1%281%29.jpg[/i Salutare ! @ Teo parca din ce vazu i eu pe net ala e de fapt un prototip american da damult din Cold War ! @ Krupp Ohoo de cum am inceput sa citesc prima postare am avut un deja vu ! ;-) Oricum Tu ai dreptatea Ta dar noi (eu chiar )si in ideea asta am deschis topicul in ideea la cat de mult realizam o macheta in raport cu realitatea tehnica ! Tu spuneai ca daca cineva face un efect de rugina si l pune intr un loc credibil este deajuns pentru ca el se pricepe bine si asta nu mai conteaza daca e real sau nu . Adica daca sa un ex un camion al armatei americane din cele recent folosite prin misiuni externe iar acela ii face niste efecte la greu de scursura de rugina nu mai conteaza daca in realitate exista ?! ceea ce de fapt in realitate nu exista acel camion fiind scos de foarte putin timp in dotare /folosire : automat exista fel de fel de tratamente pt metale gen suruburi/bolturi piulite panouri etc plus vopsire prin diferite metode , vopsea cu anumite standarde si multe altele prevazute din fabrica plus ca exista si o anuita intretinere in mai mica sau mare masura si deci e foarte greu ca sa apara acele scursuri de rugina ! Dupa spusele Tale nu conteaza daca nu bate cu realitatea ci doar ca executantul a facut ceva de efect cat mai apropiat de real dar poate sa zicem in alte cazuri ! Lui asa i o fii placut si bravo lui pt munca sa dar daca mie nu mi place pt ca nu exista situtie reala inseamna ca am eu un "gust needecat " ?! [img]http://www.resboiu.ro/wp-content/uploads/2015/05/Stryker-M1129-Mortar-Carrier-1010344.jpg[/img]
Ca tot fusera astia prin mars si pe mall daca face cineva unu ca asa fara rugina praf si alte efecte are un gust needucat sau ca poate asa i place lui (o fi ramas cu vreo frustrare din armata de la cat frecus a dat ) sau ii place pur si simplu ca de parada !!!
@ Teo " Oricum deviem de la subiectul topicului care face cumva referire la PZ IV facut de Liviu " Acest topic nu face referire la mcheta facuta de respectivul coleg ci pornind doar de la discutia ce incepuse acolo si cum mai fusesera si cu alte ocazii astfel de dicutii am zis sa le readunam aici , pct de vere /opinii personale care sunt eale fiecaruia dar fara a vrea sa impuna un curent ca asa trebuie musai facut !
Spor la machetit cu sanatate si cer senin !
Aceasta postare a fost editata de caporalmusat: 17 May 2015 - 12:15 PM
#32
Postat 17 May 2015 - 12:09 PM
Ahmed, la 17 May 2015 - 12:01 PM, a spus:
E prototipul noului tanc rusesc T-14. Cel putin asa am inteles de aici. Sper sa nu fi incurcat borcanele
http://defence.pk/th...o.366780/page-6
Mai vechi inseamna 2013
Aceasta postare a fost editata de Teo: 17 May 2015 - 12:10 PM
#33
Postat 17 May 2015 - 12:17 PM
Citeaza
Nu , eu nu Krupp .Sint subiectiv, dar asta tine de ceea ce doresc eu sa vad pe modelul pe care-l lucrez . Imprumut poate o tehnica sau un effect daca-mi foloseste . Asta fiindca eu nu pornesc de la un model intalnit pe net . Eu pornesc de la o fotografie sau de la un model real pe care-l pun sau nu in imaginatie intr-un anumit context . Un exemplu sa spunem ca vad un tanc intr-o fotografie si mi-l inchipui intr-un alt loc sau actiune fatza de cea din imagine .
Fotografia si istoria acelui model ( tanc , avion , etc.) imi produce ceea ce spunea Dakian cu "Să trezească CEVA în cel ce-o privește " . Dupa care eu incerc sa reproduc ceva din acel "ceva" pe modelul meu .
Daca ne-am lua toti dupa ceea ce a realizat cineva pe net , cred ca am ajunge la manierism, ceea ce ar fi contraproductiv si deasemenea nu am reusi sa creem ceea ce a facut acel om fiindca nu am avea aceeasi stare de spirit care l-a animat in munca sa . Apoi , daca omul a facut voit sau fara voie o aberatie , noi ne-am strofoca sa o reproducem ,impunandu-le si altora acel standard , dar cel mai rau este ca ne-am omori personalitatea , propriul nostrum mod de a vedea si simti ,dupa care vom cere si altora asta .
Un exemplu .Circula mai nou pe net o tehnica ciudata si pe care eu o gasesc falsa . Nu stiu exact cum se numeste dar este caracterizata prin sugerarea luminii ce cade pe un obiect .Astfel partea de deasupra este foarte deschisa ,pe lateral apar niste degradeuri puternice ,urmand ca partea de jos sa fie cat mai umbrita .Nu doar ca nuanta culorii este puternic alterata dar daca inclin obiectul fie si pe o panta usoara , sa nu mai spun daca-l rastorni , datele problemei ar trebui sa schimbe in permanenta si oricum arata neveridic si chiar usor straniu .S-au luat unul dupa celalat fara sa-si dea seama ca aceasta tehnica distruge de fapt forma si culoarea obiectului si au inghitit-o pe nemestecate , fara sa tina cont ca ochiul eate invatat sa cuprinda si transmita forma in mare pentru ca creierul sa inteleaga cum arata acel obiect .De ce sa incerci sa o reproduci artificial anuland astfel lumina reala ce cade pe obiect. Nu inteleg de ce nu au ramas la luminozitatea din centrul panourilor si umbrirea pe margini , fiindca aceasta poate trece foarte usor ca si un efect de imbatranire a vopselei , realistic din orice unhgi s-ar privi modelul .
Citeaza
Da , Acela cred si eu ca e , Caporale . Prototipul acela cu turela automata.
Aceasta postare a fost editata de dany: 17 May 2015 - 12:46 PM
#34
Postat 17 May 2015 - 12:19 PM
Teo, la 17 May 2015 - 11:28 AM, a spus:
Ai auzit pe cineva care sa spuna ˝aaa am facut o macheta prost, la fel o sa le fac si pe urmatoarele, dar ce conteaza, important e ca-mi plac mie˝?
Mai degraba apar cativa care vor fi "brutal de sinceri" si-l vor executa rapid pe cel care din pasiune isi consuma timpul pentru o macheta care nu e realizata dupa anumite standarde, dar el e multumit de primele lui lucrari.
Sunt sigur ca acele lucrari vor evolua dpdvd al calitatii, dar indiferent de faza in care se va afla intr-un anumit moment executia machetei important e sa-i placa. Ca pana la urma asta e un hobby. Unii scot lucrari de podium la expozitii, altii nu. Important e sa le placa ceea ce fac.
Ce facem, daca nu ne iese o macheta ca a unuia de pe net la care balesc toti? Cu siguranta ne vom stradui mai mult, dar vom incerca sa copiem o tehnica/rezultat al unuia care ne place noua. Standard sau ceva universal acceptat de toti nu exista.
Un exemplu. Mie imi plac mult lucrarile lui Sergiusz Peczek (Sergionex) . poate unii vor considera ca a cam exagerat cu uzura. Dar sunt sigur ca el e multumit
http://planetarmor.c...read.php?t=4439
http://www.missing-l.../pzivesp_1.html
http://s178.photobuc...D?sort=3&page=1
Coane merci pt. link-uri, intotdeauna mi-au placut lucrarile lui Sergiusz, tipul e chiat "tatic".
#35
Postat 17 May 2015 - 12:58 PM
Vezi ca masinile alea la care le-ai pus poze, tot pe saitul ala mai au niste poze de detaliu din pozitii in care se vede cum le-a sarit pe alocuri vopseaua aia ˝cu anumite standarde si multe altele˝, dar pe alea nu le-ai postat
@dany - nu ai inteles sau te faci ca nu intelegi despre ce e vorba. Era vorba despre maiestria cu care sunt facute machetele de catre modelistii consacrati, nu de faptul ca trebuiesc copiati. Asa ca povestile cu omorarea personalitatii sunt un fel de apa chioara in afara contextului. Ce-ar fi sa nu-ti mai omori personalitatea si sa nu mai folosesti pigmenti si vopsele pentru machete ci extracte din coji de ceapa, ca sa fii original? Stupid, nu? De ce sa dai cu lac lucios inainte de a pune un decal? Acest plagiat ˝manieristic˝ este o adevarata crima la adresa originalitatii, personalitatii si a modului tau personal de a vedea si a simti! Nu-i asa? Sau mai degraba suna pe cat de prostesc pe atat de ipocrit - deci folosim materiale si tehnici invatate de la altii mai priceputi, dar pana la un moment dat nene, cand nu mai suntem in stare si atunci ne dam loviti cum ca ¨tehnica asta nu-i buna, omoara personalitatea¨. Hai sa fim seriosi.
Ce spui tu acolo se refera la modularea culorii si din modul in care vorbesti reiese ca nu ai inteles nici ce e aia si cu atat mai putin cum se face.
Sa-ti mai spun ceva @dani - ignoranta raspandita cu eticheta de axioma este foarte toxica pentru cei care vor sa invete ceva. Poti sa spui ca nu esti in stare, sau nu stii, sau nu-ti place sa faci o modulare de culoare. Dar nu ai voie sa emiti judecati definitive de genul ˝aceasta tehnica distruge de fapt forma si culoarea obiectului˝ cu atat mai mult cu cat se dovedeste ca habar nu ai despre ce e vorba. Pentru ca s-ar putea sa intre pe forum un incepator care vrea si el sa stie cat mai multe despre cum se fac machetele si cand vede ca tu ai 2275 de postari e posibil sa ia de bun tot ce scoti din tine. De aceea trebuie sa te feresti de a mai da verdicte , cu atat mai mult in situatii pe care nu le stapanesti. Mai bine spune ˝mie nu-mi place˝, sau ˝eu nu am inteles˝. Si lasa pe altul care stie ce-i aia modulare de culoare sa-i explice incepatorului , iar apoi acesta, in cunostinta de cauza sa decida daca e o chestie valabila sau e o chestie de ˝omorare de forma, culoare si personalitate˝ asa cum prerorezi tu aici.
Sa-ti mai spun un mare secret @dani - ca sa-ti reuseasca sa reproduci pe un model ce ai vazut intr-o fotografie (asa cum iti doresti tu), pentru asta va trebui nu numai sa te pricepi la weathering, dar va fi chiar obligatoriu sa-ti mai ˝omori personalitatea˝ din cand in cand copiind pe altii mai priceputi, cu materiale, tehnici, etc. Altfel vei ramane in stadiul ˝original˝ de inventator al apei calde.
Aceasta postare a fost editata de Krupp: 17 May 2015 - 01:28 PM
#36
Postat 17 May 2015 - 01:11 PM
Voi va aduceti aminte cat de usor prindeau " pacanelele" din doatare acea culoare la inceput usor portocalie apoi ducand spre brun ,daca stateam de exemplu vreo ora in careu si ploua , desi curatasem cu devotement si simt de responsabilitate armele .Pe cand intram in incinta ,ele aveau deja acea culoare foarte frumoasa de altfel . E drept ca si bronajul se cam dusese . Din acest motiv intretinerea era riguroasa si aproape in permanenta .
Cam acelas lucru se intampla si cu tehnica auto . Mai tine cineva minte cum trebuiau curatate si intretinute pana si cauciucurile masinilor din parcul auto ce fusesera trecute ca scoase din uz de ani , daca nu zeci de ani si cat mai injuram la ele ?
#39
Postat 17 May 2015 - 01:35 PM
Aceasta postare a fost editata de dany: 17 May 2015 - 01:48 PM
#40
Postat 17 May 2015 - 01:58 PM
PS - Pe cand am terminat de scris mesajul am observat ca intre timp ai mai prins un pic de curaj (- cat sa ma faci nesimtit) si ti-ai editat mesajul. Nu am sa te jignesc inapoi pentru ca nu ma simt atat de vanjos in spatele tastaturii ca si tine (sper ca administratorii sa aprecieze si totodata ii rog sa nu-ti faca nimic pentru ca m-ai jignit, pentru ca esti un membru cu state vechi si probabil ca ai voie). Dar ramane cum am stabilit - incearca sa vorbesti mai putin si mai in cunostinta de cauza, chiar daca numarul de postari n-o sa creasca intr-un ritm atat de vertiginos
Aceasta postare a fost editata de Krupp: 17 May 2015 - 02:02 PM