Sa-ti dau cateva exemple in antiteza .
Foarte pe scurt ca introducere .Bunicul dupa ce venise de pe langa Turnu Severin (?)fiindca se saturase sa traga la plug in locul boilor ( la propriu) trecuse dincoace ,a cunoscut-o pe buni (,moatza de prin Rosia Montana ) ,s-au casatorit si mutat in Turda ;au avut 3 fete. Un om extraordinar , vanator , pescar sportiv .A activat la vanatorii de munte , participand pe Frontul de Est la campaniile din Crimeea , Sevastopol etc. Venit inapoi cu frontul a ajuns sa ia parte si la bataliile din Transilvania , inclusiv Turda . Acesta e un capitol inca nestudiat deajuns.
Avea un prieten foarte bun . Maghiar . Erau aproape de nedespartit .Obisnuia sa spuna :" Asta nu-i ungur , e prietenul meu !" Cand a avut un accident de vanatoare fiindca prietenul sau lasase din imprudenta pusca incarcata sprijinita de o buturuga a alunecat si sa descarcat in piciorul bunicului , el a dat vina pe sarmanul Pic , catzelul , ducandu-l amuzat la tribunal sa dea cu subsemnatul .
Dar intre cele doua nationalitati conlocuitoare ( maghiari si romani) , in ciuda prieteniei celor doi , nu a fost intodeauna armonie . De exemplu ,dupa cedarea din '40 si ocuparea Clujului , maghiarii din Turda ,entuziasmati si crezand ca se vor alipii si ei s-au purtat foarte urat cu evreii si romanii din oras . Nu doar ca i-au "insemnat" scriindu-le pe porti tot felul de lucruri jicnitoare ( "Imputit de evreu" sau "Imputit de roman" parca era formula) , dupa care au inceput violentele . Pe matusa mea ( Luci) au incercat sa o impuste . A scapat fiindca trasese in reflexia acesteia dintr-o oglinda . Dar prietenul cel mai bun si colegul de banca din liceu al celeilalte matusi ( Nuni) nu a scapat . Era evreu . L-a gasit matusa-mea impuscat in cap , in coltul liceului Mihai Viteazu ( parca) . Nu cred ca avea vreo 12 ani ( clasa Vl daca bine am retinut ) .
Bun .E 1944 . Dupa lupte , la fel cum spune si Longinus au trebuit sa ingroape cadavrele de-a valma . Bunicul a ramas foarte impresionat de tineretea celor morti , atat germani cat si maghiari . Spunea ca erau practic niste copii . Acum daca l-ar fi gasit printre morti pe cel ce-l omorase pe prietenul matusii ce ar fi facut ? I-ar fi tras vreo 2 suturi ? Nu . L-ar fi inmormantat crestineste ( ... da-l naibii...l-o judeca Dumnezeu cum s-ar spune) . Dar daca ar fi venit un vreun oficial maghiar si i-ar fi cerut sa-i ridice un monument si sa-l preaslaveasca , crezi ca ar fi facut asta ? Tu ai fi facut asta ?( nu ma refer la tine , Radu , e o intrebare retorica ) .
As ierta , dar sa-l onorez > nu .
Referitor la rusii "rai" si aici trebuie nuantat.
Tot Turda . La noi , cat am fost cu nemtii a stat un ofiter german ; la plecare le-a lasat in grija catzelusa lui ( un sorecar) batranica si surda . Si dus a fost .
Apoi a stat un soldat rus . Mama ,foarte micutza ( 2aniparca) s-a imbolnavit grav de dizenterie . Soldatul rus tinea foarte mult la ea ,o alinta , spunea ca ai aminteste de fetitza lui ,de acasa ,la fel de micutza . Soldatul acela a salvat-o facandu-i rost / dandu-i niste ... prafuri ...?
Intr-una dintre batalii a fost ranit mortal . L-au adus pe brate in casa, unde a si murit la scurt timp . Imi aduc aminte de un fel de lavitza pe care ramasesera niste pete ciudate , intuiam ca se petrecuse ceva teribil , insa abia mai tarziu am aflat ca acolo murise acel soldat . Bunicul , desi nu era timp pentru asa ceva , l-a ingropat personal intr-un loc separat stiut de el si matusile mele ... din pacate le-am pierdut intre timp , dar s-ar putea... sa mai aflu de la o verisoara unde era acel loc ... am eu o banuiala . I-as duce niste flori si i-as multumi .
Deci vezi , este vorba de nuante .
Aceasta postare a fost editata de dany: 13 May 2015 - 01:12 AM