Dupa multa munca am reusit sa termin si acest model. F 16 C la scara 1/48 de la Tamiya, unul din avioanele mele favorite.
Este fara indoiala unul dintre cele mai scumpe machete pe care le am in colectie (!) pe linga faptul ca acest kit este destul de scump ( 42 - 50 EUR / buc) am mai adaugat multe aftermarket-uri.
Ce are inclus :
- cockpit rasina si fotoeach - Aires
- prelungire carenaj spate si evacuare rasina + fotoeach - Aires
- placi ranforsare fuselaj,i tub pitot si unghi de atac -Tamiya
- roti rasina - Eduard.
- "Remove befor flight" - HGW
- Scara F 16 - Plus Model
Dupa ce am terminat macheta m-am intrebat daca a meritat tot acest efort si am ajuns la o concluzie.
Plusuri :
- Prelungirea carenajului si evacuarea este ceva mai aproape de realitate si investitia se merita.
- "Remove befor flight" mai adauga putin realism dar mi se par parca putin prea mari!
- Scara F 16 Plus Model
Minusuri:
- Inlocuirea cockpitului si al rotilor nu este absolut de loc necesara! Cockpitul Tamiya mi se pare suficient de detaliat si ieseam mai ieftin cu un set Eduard la care aveam si multe alte chestii pentru exterior. Rotile Tamiya sunt chiar mai frumoase decit cele de rasina Eduard.
Apoi o alta chestie de care va sfatuiesc sa va feriti, cumparasem setul Tamiya pentru placi ransforsare si tubul pitot cu unghiurile de atac. Si aici am aruncat banii pe geam afara. Fotoincizile se indoaie foarte greu chiar si daca le-am decalit! Tubul pitot este bont, nu are virful ascutit asa cum este cel de la MasterPL. La fel si unghiurile de atac. Tubul pitot l-am ascutit eu manual...
Baia trenului de aterizare este original si am adaugat doar niste fire, in rest nu se merita pentru ca cel de la Aires are citeva nereguli daca-l compar cu fotografiile de referinta si mai este ceva - nimeni nu vede ce este dedesubt, macheta este fixata de baza! Nu se prea vede nici munca mea...

Capacul F.O.D. este facut de mine, am facut doua. Una rosie si una insignia blue cu stea alba. Astept parerea voastra care ai sta mai bine!
In timp ce lucram la macheta m-am lovit de citeva chestii care m-au deranjat. In primul rind radomul are diametrul putin mai mare decit locul unde se imbina cu fuselajul. Am fost nevoit sa slefuiesc la nivel si am fost nevoit sa pierd cele cinci detalii pe care le-am refacut mai tirziu. O alta chestie care nu imi place si mi-a dat de furca au fost sistemul de prindere din rezervoare.
In concluzie, nu este un kit chiar usor de construit dar comparat cu un Kit Kinetik este inca in limitele cariti fac placere sa lucrez. By the way - pentru kit-ul Kinetik am avut nevoie de 6 luni (!) pina la finalizare pe cind la kit-ul Tamiya am lucrat putin mai mult de 3 luni...
Cu toate ca nu sunt cele mai bune poze, eu sper sa va placa.
Tibi
Originalul...

Macheta...