Cum ne raportam la hobby-ul nostru? Part II
Postat 06 April 2015 - 08:16 PM
Tocmai s-a inchis unul si s-a deschis altu.
Pai, da!
Pariam cu mine insumi cand si cat de repede va degenera topicul deschis de colegul si prietenul JangBogo, cand si cum va deveni din "cum ne raportam la hobby" la cum si cand ne vom raporta la forum.
Am castigat pariul pariul.
S-a incadrat cu brio in timpul pe care l-am estimat.
Cu ceva vreme in urma (sa zic ani) am deschis aici o discutie legata de motivul pentru care "ne-am aplecat" asupra acestui hobby, motivul pentru care construim machete ... practic, pana la urma, cum ne raportam la pasiunea noastra.
Raportarea asta nu tine de tanara speranta, incepator, avanstat, batran, bosorog, etc.
Raportarea asta tine de motiv. Tine de vesnicul "de ce".
Am uitat sa scriu: ceea ce veti citi in acest post este interpretabil doar prin prin starea de moment a celui ce-l va citi, prin dispozitia acestuia, prin simpatia sau antipatia pe care mi-o poarta cel ce ceiteste...
Aspecte sunt mai multe:
- sunt pasionat de construit si (eventual dar nu-i obligatoriu) de istorie
- ma deconecteaza, ma distrage de problemele zilnice si in acest fel pot da piept cu ele mai usor
- vreau sa-mi castig existenta din aceasta pasiune
- vreau sa castig concursuri
- ca mine nu-i nimeni
Am ales doar cateva dintre cele care mi-au parut (subiactiv vorbind) cele mai profunde.
Deci, de ce si pentru ce asta si nu altceva, cum ar fi "Crercetasii Romaniei" ?
Vi se pare o intrebare idioata?
Daca il intreb pe FlyBoy sigur stie sa-mi raspunda.
Cine-i FlyBoy? Un membru al acestui forum despre care membrii inscrisi in ultimii doi, trei ani nici nu stiau ca exista.
Deci, unde ne raportam?
- Singura reusita in viata noastra este modelsmul,
- Campioni ca mine au mai fost trei, dar i-a ajutat arbitrajul,
- Beau o bere si un vin montand un kit infrigurat de o istorioara legata de el si a doua zi sunt remontat total (asta daca nu ma doare capul de la micii aia trei)
- .................................................................................
Fireste ca-l pot injura toata ziua pe Xulescu si probabil ca asta ma va face mai fericit. Probabil ca asa voi castiga ceva "minunat" in raportul meu cu acest hobby, desi ... cred ca mi-a scapat ceva.
Care este raportul meu cu acest hobby?
Placerea, bucuria, relaxarea, faptul ca sunt diferit.
Acum si asta cu diferit este oarecum subiectiva pentru ca sunt hobby-uri si hobby-uri fi fiecare este diferit si fiecare se raporteaza intr-un anumit fel la hobby-ul lui.
Am intalnit in ultimii ani oameni care atunci cand le spuneam ca in putinul meu timp liber prefer sa lucrez la machete, se uitau admirativ la mine si se bucurau cand le aratam poze cu ceea ce am mai lucrat. Unii dintre ei erau chiar critic.
Daca ne gandim ca raportul cu pasiunea nostra trece prin acest forum ... ne pacalim tare!
Cum spuneam cu ani in urma: am inceput sa lucrez machete inainte sa existe orice forum si disparitia oricarui forum nu ma va determina sa incetez sa lucrez machete. Am fost criticat corect. am fost criticat jigodos, am concurat, m-am retras, am revenit in competitii, am fost amator, am fost profesionist, dar nimic n-a schimbat placerea de a lucra, de a experimenta, de a ma "juca" cu lucrarile mele.
Sunt lucrari pe care le abandonez, la altele revin, la altele renunt, pe altele doar le visez si uneori ma gandesc ca anii ramasi sunt cu mult mai putini decat cei care au trecut si incerc, pe astia care mi-au ramas, sa nu mi-i petrec in ura.
Bafta!
PS - Am fost moderator 6 ani pe acest forum asa ca, daca este nevoie, stiu cum sa inchid propriul meu topic.
Postat 06 April 2015 - 08:59 PM
Ma regasesc in toate cele 5 aspecte mentionate de tine. Jur cu o mana pe pensula si cu cealalta pe sticla de future, ca daca mai posteaza careva vaicareli si mironoseli pe aici ma pun pe sters :)
Postat 06 April 2015 - 10:03 PM
Esti tare, ce mai! Adica inchid topicul pe care l-am deschis, gandindu-ma ca fac un lucru bun, tocmai pentru ca am considerat ca discutia a degenerat, nu mai apuc sa ma bucur linistit de Sfintele Pasti (aici sunt pe aceeasi linie cu Edi) si cand colo vad partea a doua! Sa te-ntreb: ai pariat si aici cum vor evolua lucrurile? Nu de alta, dar sunt curios daca mai inaugureaza cineva partea a III-a.
Trecand peste nota simpatica, am sa revin la intrebarea ta: "de ce si pentru ce asta si nu altceva?".
Pentru ca este un hobby frumos, pentru ca am invatat si aveam nevoie sa invat mai bine ce-i aia rabdare intr-un moment mai dificil pentru mine (n-as spune ca-mi iese, dovada topicuri deschise la avioane si la figurine, unele inca neterminate, la care nu am revenit). Pentru ca-mi place sa redescopar gustul pentru istorie si dincolo de lumea documentelor prafuite pe care le consult. Pentru ca nu incetez sa ma minunez cat de interesanta este istoria, cate lucruri noi descopar (cel putin, la aviatie, am aflat o gramada, care nici macar la nivel de scoli doctorale nu se studiaza). Pentru ca imi place sa invat lucruri noi, sa discut despre ele cu prietenii, sa-mi fac prieteni, inclusiv pe acest subiect (Slava Domnului, am fost un fericit aici si mi-am castigat buni si foarte buni prieteni. Gratie unuia dintre ei, b00gie, am putut merge mai departe, inaugurand un atelier duminical si explorand impreuna minunatul univers al figurinelor. Cred ca a fost unul dintre cele mai frumoase lucruri care mi s-au intamplat!).
Nu stiu cat de departe am ajuns. Imi dau seama ca nu mai sunt la acelasi nivel ca acum cativa ani. Desi ma cacacesc la figurinele mele, inclusiv stand cate un an si avansand ca melcul, ma bucur mult cand pot mana pe pensula. Realizez ca este ucenicie permanenta, ca voi invata permanent cate ceva nou, ca mai am multi munti de trecut. Dar nu-mi pasa, pentru ca sunt pe drum si merg pe el cu bucurie. Si nu merg singur!
Nu stiu cat ti-am raspuns de complet, dar asta-i starea mea.
Cu aceleasi calde salutari,
Nicu
Aceasta postare a fost editata de JangBogo: 06 April 2015 - 10:06 PM
Postat 06 April 2015 - 10:16 PM
Ma regăsesc în multe pasaje din postarea lui Crios si vreau sa ii multumesc, încă mai este o sperantă si uite ca nu sunt putini cei care gandesc la fel in ceea ce privește spiritul zen-relax.
Si mai cred ca cei care citesc si nu spun(scriu) nimic ar trebui sa primească un cartonaș galben. Pentru indiferență.
Postat 06 April 2015 - 10:28 PM
JangBogo, la 06 April 2015 - 10:03 PM, a spus:
N-ai cosiderat ,discutia chiar a degenerat! Si chiar a degenerat prost.
Am pariat si pentru partea mea caci nu degeaba am atentionat ca stiu cum sa-mi inchid topicul.
Nu pariez pentru partea a treia pentru ca ceea ce am scris, voiam sa fie in topicul tau. Pana sa scriu, , l-ai inchis.
Rvenind la relatia cu hobby-ul, un coleg de servici imi spunea ca cine nu are un hobby, pracic nu exista. Este un om sters a caror pasi nu vor lasa urme.
Copii mei, anul trecut, de ziua mea, mi-au facut cadou o sticla de vin. O sticla de vin ar fi fost un lucru obisnuit pentru mine doar ca pe eticheta sticlei scria cu litere mari: "faurar". A fost premiul suprem pentru mine, un hobbyst amarat.
Va doresc din inima sa traiti personal o astfel de emotie.
Trecand peste emotii (sa nu ne altoiasca 109) nivelul unde ajungem in pasiunea noastra este nivelul pe care ni l-am propus.
Si inca ceva, Nicu: niciunul nu mai suntem ca acum cativa ani, nici tinertul, nici batranetul si nici bosorogimea.
Bafta!
Aceasta postare a fost editata de crios: 06 April 2015 - 10:43 PM
Postat 06 April 2015 - 10:55 PM
Multam frumos pentru raspuns. Sunt oameni cu care te regasesti in cuvinte, emotii, atitudini, asa ca sunt de prisos comentariile.
Stii ca suntem pe aceeasi lungime de unda, prin urmare nu mai adaug nimic.
Bogdane (sven), imi cer scuze pentru gestul meu, dar am considerat ca era necesar sa ne oprim. Nu ajungeam nicaieri.
Si cu asta, ma refugiez si eu, sa ma bucur, linistit de perioada care vine. De fapt, pana sambata e perioada de tristete, asa ca suntem in ton, de duminica ne bucuram cu adevarat.
Va doresc un Paste linistit tuturor!
Postat 06 April 2015 - 11:04 PM
sven_ss, la 06 April 2015 - 10:16 PM, a spus:
Nu trebuie sa-mi multumesti, Bogdan. Asa cum scrie prietenul Nicu:
JangBogo, la 06 April 2015 - 10:55 PM, a spus:
...suntem pe aceeasi lungime de unda,
Va imbratisez cu drag.
Bafta!
Postat 07 April 2015 - 07:31 AM
se scriu multe lucruri, exista intotdeauna topice, idei, subiecte de dezbatere care vor fi predispuse la comentarii care se inacdreaza in intreg spectrul de "sentimente" atat negative cat si pozitive.
Cred ca fiecare se raporteaza la hobbyul sau in modul in care crede de cuviinta. Daca are o atitudine nepotrivita, parerea mea este ca deja activitatea nu mai reprezinta un hobby pentru el. Un hobby este absolut necesar unui individ, indiferent de natura acestui hobby. Ca o paranteza, spunea un trainner indian in urma cu vreo 5 ani ca majoritatea celor ca el invidiaza societatile vestice tocmai pentru posibilitatile pe care le au in dezvoltarea hobbyurilor personale, iar ca idee de baza a lasat sloganul ca fiecare ar trebui sa isi schimbe jobul sau hobbyul odata la 10 ani. Nu am luat neaparat de bun ceea ce a spus, dar ideea de baza, ca fiecare are nevoie de o activitate care sa il deconecteze este esentiala. In viata de zi cu zi, indiferent cat de prospera sau nu e, daca apar greutati mai mari sau mai mici, exista diferite obstacole care se impun a fi trecute, iar existenta unei activitati care sa permita fiecaruia sa evadeze din cotidian este imperativ necesara.
Fara a trage concluzii absolutiste, daca cineva este pasionat cu adevarat de un domeniu, devine un om mai bun pe zi ce trece, indiferent de inerentele frictiuni care pot sa apara. Mai ales intr-o lume care parca este axata exclusiv pe aspectul finaciar. Multi nu inteleg ceea ce inseamna modelismul pentru fiecare in parte, asa cum il vede fiecare in parte. Pot exista diferite pareri, ca sunt bani aruncati, altii considera ca cei care fac machete au dat in mintea copiilor, parerea mea este ca aceste comentarii nu trebuie sa supere pe nimeni, pentru ca la urma urmei este hobbyul nostru, nu al celor care comenteaza.
In concluzie, ceea ce inteleg eu din aceasta idee interesanta, care oricum poate declansa multe dezbateri filozofice, este ca fiecare ar trebuie sa se raporteze la hobbyul sau in mod natural. Chiar daca exista anumite neintelegeri sau discutii, existenta forumului este un mare avantaj, pentru ca pot fi puse la un loc ideile, mai ales in aceasta lume in care nu prea mai e timp de intalniri directe.
Postat 07 April 2015 - 07:50 AM
stageexp, la 07 April 2015 - 07:31 AM, a spus:
Eu nu am dat in mintea copiilor... Mintea mea a ramas la nivelul lor, nu a plecat nici o data de acolo...
Cineva spuneam ca incepem cu adevarat sa imbatranim atunci cand dispare copilul din noi!
Bucurati-va ca un copil de micile placeri ale vietii...
Oare ce diferenta este intre bucuria unui copil care deschide un cadou si a noastra atunci cand ne cumapram si deschidem cutia unui nou kit?
Fi-ti din nou copii, lasa-ti rautatile lumii si hai sa ne bucuram de clipa actuala alaturi de cei dragi avand in minte prietenii nostrii si cinstind memoria celor plecati!
Sarbatori Fericite tuturor!!
Postat 07 April 2015 - 08:07 AM
Ai expus parerea ta intr-un mod concret si echilibrat.
Dupa mine, te-ai incadrat perfect in tema cuprinsa de titlul topicului, fara ricoseuri si mai ales, fara croseuri.
Avind un hobby , devii mai bun. Interesanta ideea, desi aceasta nu este o conditie expres si limitativ necesara.
Postat 07 April 2015 - 09:25 AM
Citeaza
Si uite asa Sven, poti sa-mi dai replica ratata mai sus.
Citindu-l pe Crios mi-am dat seama ca exact asta as fi vrut sa spun si eu, numai ca nu am gasit cuvintele lui. E si normal, el e el, eu sunt eu!
Pasiuni am avut multe, asta pina sa ne englezim limba, cind am inceput sa am hobi. Pe la casa pioneirilor am participat la cercurile de astronomie, aero-navomodelism, foto si radio. Mai bosorog fiind, am jucat si airsoft. In paranteza fie spus, desi era un hobby menit relaxarii, acolo sa vedeti pi#%^*!li si pu%@&li legate de orgolii!!! Dar, una peste alta, ma relaxam. De ce? Pentru ca este aiurea sa pui la suflet nervii si orgoliul altuia!!!
Am construit, pentru ca ma relaxa treaba asta, barci cu sau fara motor, am realizat si o "luneta" cu care priveam o Luna plina de aberatii cromatice, dar ce mai conta, era facuta de mine. Mi-am facut, dintr-un borcan de iaurt si o manausa chirurgicala, un barometru. Nu stiu ce arata el, dar arata ceva. Am amestecat plumb cu sulf, ca sa obtin un cristal de galena. Toti copii din curte veneau sa sculte piriiturile ce se auzeau in casti, intrerupte din cind in cind, de muzica sau voce de crainic. Toate le-am facut, perecum zice si Crios, pentru ca mi-au placut, m-au relaxat si erau altceva decit cotidianul ....zilnic( ). Toate le-am facut cu ...pasiune, toate m-am straduit sa le fac cit mai bine, am fost numai ochi si urechi la "cei batrini" care ma invatau, culmea...criticind si zicind "ai gresit, nu e bine". Toate le-am facut fara internet, tot vorba lui Cristi. Si le faceam in continuare, chiar daca nu era internetul.
Sincer, nu vad de ce sa te incrincenezi cind cineva iti spune ca ai gresit. Nu vad de ce sa te incrincenezi si sa-ti faci nervi intr-o discute contradictorie. Sa va aduc aminte de marii scriitori de la Capsa???
Cum te raportezi la pasiunea ta? Simplu, o faci din placere, o faci pentru pentru ca te relaxeaza, o faci pentru ca pentru ca INVETI, o faci pentru ca-ti FACI PRIETENI. Dar, ce este important, fiecare merge in pasiunea sa pina la limita la care ajunge "perfectiunea" sa. Dincolo nu poti trece, chiar daca te ascunzi dupa "asa imi place mie"! Ma jucat tenis, dar nu m-am considerat un Tiriac niciodata. Nu poti mai mult? No problem, dar recunoaste asta. Nu lega pasiunea ta de incrincenare, ca nu duce nicaieri! Nu amesteca orgoliul cu pasiunea ca iese razboi!
Copilul din noi trebuie sa ramina vioara intii, chiar daca si copiilor li se "da peste mina" cind gresesc!! (luati ghilimelele in sensul care trebuie!!!!) (pardon, mai nou nu se mai face asta. Ca sa nu-i stresezi ). Lsati "pasiunile" de o parte pentru a va putea apleca linistiti asupra pasiunilor voastre.
As incheia cu un PS. In modelism, daca pui invers jamble unui IAR, ca asa iti place tie, in electronica nu tine! Daca montezi invers un tranzistor, in cel mai bun caz il arzi, asta daca nu faci praf tot montajul. Si nu mai poti spune: asa mi-a placut mie! Asa ca hai sa nu prajim...jambele!
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 07 April 2015 - 09:26 AM
Postat 07 April 2015 - 10:01 AM
Citeaza
Chiar , ce mai face Flyboy ?
n-am mai auzit de el ... cred ca din secolul trecut .
Era tare simpatic . A trecut la cercetaso ... adica sa facut cercetache?
Citeaza
Eu bifez aici .(*)
Citeaza
Si aici .
* De fapt eu sint cumva mai pasionat de istorie , cred, decat de modelism . Istoria si in principal cea a WW2 o consider oarecum adevaratul meu hobby , fiindca la fel ca si o carte reprezinta pentru mine un fel de " masina a timpului" ce ma poarta fie in alte lumi ori in cazul anumitor carti in intimitatea unor personaje ori lumi fictive sau nu . Consider astfel ca pot trai pe mai multe planuri , fara a se constitui insa intr-o fuga de realitate ; imi imbogateste/implineste existenta .
Modelismul reprezinta mai degraba niste mici " suveniruri "palpabile care imi aduc aminte de acele "calatorii" in spatiu ori timp . Se aseamana mai degraba cu rezumatul , daca nu cu coperta unei carti ce mi-a facut placere sa o citesc , iar modelul este o urma a senzatiilor traite pe care doresc sa le pastrez in amintire .
... Bine , acum puteam sa scriu si mai alambicat , dar esenta ar fi cam tot asta .
Postat 07 April 2015 - 10:31 AM
Nu comentez ce s-a spus acolo, ce s-a scris aici, ce s-a-ntamplat in anii trecuti pe acest forum. Nu acuz, nu dau bonificatii.
Dar la intrebarea "Cum ma raportez la hobby-ul meu" pot raspunde.
Sunt membru de 6 ani al acestui forum. Am vazut si bune si rele. Am invatat mult. Mi-am imbogatit bagajul de cunostinte cu informatii extraordinare (si tehnice si istorice si artistice, chiar). Am inceput multe lucrari si voi mai incepe altele. Unele le-am terminat (sau m-au terminat) si nu le-am postat pentru ca nu s-au ridicat la nivelul MEU de calitate. Da, sunt un perfectionist. De aceea tin cont de toate informatiile pe care le culeg.
Imi place cum dojeneste Crios, imi plac Alcladurile lui Tiberiu, ma minunez de rabdarea lui Edi si djbobo (scuze ca nu-i pot mentiona pe toti). Nu pun la inima lipsa de tact a lui Z, ca stiu ca n-o face din rautate.
Cand sunt nervos sau suparat, deschid o cutie din stiva si ma linistesc. Lipesc lemn, plastic si-mi place, chiar daca ma ia la misto "colega de camera".
O fac pentru ca-mi place.
O faceti pentru ca va place.
Suntem maturi. Sa ne purtam ca atare. Toti vrem sa gasim aici oaza de liniste care ne scapa de stressul zilnic. Nu venim sa refulam frustrarile de acasa sau de la servici. Ne intalnim aici ca intr-o familie pentru ca toti iubim acest hobby.
NU STRICATI HOBBY-UL cu barbarisme si cu orgolii marunte. Fiti modelisti. Fiti buni.
Multumesc.
Postat 07 April 2015 - 10:59 AM
O fac pentru ca-mi place.
O faceti pentru ca va place.
Suntem maturi. Sa ne purtam ca atare. Toti vrem sa gasim aici oaza de liniste care ne scapa de stressul zilnic. Nu venim sa refulam frustrarile de acasa sau de la servici. Ne intalnim aici ca intr-o familie pentru ca toti iubim acest hobby."
As fi vrut sa scriu eu asta. E asa adevărat.
PS-ZMare, chiar nu e nevoie, zău.
Postat 07 April 2015 - 11:17 AM
Modelismul e o pasiune, si ca orice pasiune poate duce la extreme. Unii sunt pasionati de fotbal, se duc la meci, se bucura sau se intristeaza, isi sprijina echipa. Dar altii isi rad capul, se tatueaza, striga sloganuri abuzive si se iau la bataie cu altii in numele "echipei" lor. La fel si cu religia. Unii se duc la biserica/templu, isi fac rugaciunile si isi cauta/gasesc linistea/nevoia pe care o cauta acolo. Dar exista si unii care taie gaturi, omoara cu veste explozive, impusca pe cei care nu se inchina ca ei la religia lor.
Si la fel se intampla si aici. Avem oameni care sunt pasionati de modelism, care isi vad de treaba lor. Dar exista si oameni care taie gatul, care urla "blasfemie" cand cineva nu face cum zic ei.
Si ce daca vreun modelist vrea sa isi puna trenul de pe I.A.R. invers? Si ce daca un modelist vrea sa isi vopseasca macheta cum vrea el? E o forma de "exprimare" si oricine are dreptul la "exprimare".
Ayatollahul si Talibanii lor vor sa va forteze sa ziceti si sa faceti ca ei, ca cica e numai o "singura cale". Unii dintre voi v-ati aliniat deja la acest "nou regim". Unii cred ca e mai bine sa nu te lupti contra curentului si sa te lasi tras in larg. Unii "tac" fiindca le e teama sa nu ii irite. Eu nu! Niciodata! Vreau sa fiu modelist cum imi place mie nu cum le place lor, vreau sa contribui aici cum vreau eu nu cum vor ei. Vreau sa am prieteni aici, nu dusmani. Si daca asta ma face un "rau", nu uitati ca "dizidentii" sunt eventual, dar mereu, reabilitati dupa ce "odiosul si sinistra" sunt alungati.
Crios, sunt 6 ani de cand nu mai esti moderator... i-am numarat, se simte, se vede.
Radu