Ma bucur ca articolul v-a provocat. Eu, unul, m-am gandit ca ne va fi util, nu l-am postat nici ca un pretext pentru critici la adresa forumului acesta, nici ca pe o incurajare a unor metehne traditionale (de la "merge si-'asa!" la "da-i in ma-sa de destepti/prosti!").
Alexelu_Marinelu are perfecta dreptate, nu suntem "modelati" dupa un tipar unic. Categoric ca exista diferente intre cum privim, cat putem, cat de mult vrem sa mergem mai departe. Dar fiecare face asta in functie de reprezentarea pe care o are fata de acest hobyy! De exemplu, cei care sunt preocupati de acuratete istorica, vor urmari, chiar "maniacal" (celebrele discutii despre RLM-uri), realizarea unor avioane, tancuri, figurine cat mai "realiste". Sunt de condamnat? Nu cred. Eforturile pe care le fac pentru a se documenta, a face niste scratchuri bune care-i aduc cat mai aproape de realitate, sunt doar o dovada a dorintei de perfectiune (si deja cred ca aici depasim faza hobbyului, cred ca se merge mai sus). Sunt modelisti care merita toata stima pentru asa ceva si nu cred ca o sa le ia nimeni respectul binemeritat.
Nu poti, decat daca esti lipsit de onestitate si plin de autosuficienta, sa nu apreciezi un "meserias". Problemele apar in momentul in care ajungem la situatii de genul "Because you’re right, damnit, and that other guy is just a dipshit because he won’t realize how right you are" (Doog, http://doogsmodels.c...ten-up-francis/). Din putina mea experienta in profesia mea, stiu un lucru: oricat de multe documente ai parcurs, oricat de multe carti ai citit, a pretinde ca detii monopolul adevarului este o mare prostie. Nu esti Dumnezeu, maine, oricand, poate aparea un document, o fotografie, care pot rasturna toata demonstratia ta, care pot face praf toata munca ta de ani de zile. A nu fi constient de asta, inseamna ca esti deja bine atins de "osteoporoza".
Pe de alta parte, cred ca nu trebuie facuta o confuzie simpla intre relaxarea asupra careia atrage atentia "Doog" si superficialitate. Intre a te detasa putin de munca ta, chiar a o privi zambind (e pana, la urma, o atitudine tip zen) si a proclama virtutea superficialitatii cred ca e o distanta destul de mare.
Da, se poate si ca un astfel de articol sa fie gresit inteles, fie de cei care se iau prea in serios, fie de cei care confunda "atitudinea relaxata" cu cea de tipul "oul invata pe gaina".
Dany cred ca a sintetizat foarte bine situatia noastra.
Personal, va multumesc pentru comentariile exprimate! Si dincolo de aprecierile, criticile, rezervele, nemultumirile noastre, important este sa nu renuntam la ceea ce avem, sa regasim motivele care ne-au adus aici si sa facem un pas mai departe. Fara a muri de grija altuia, dar apreciind onest fiecare mana de ajutor primita, fiecare timp "pierdut" cu cate un nou experiment, bucurandu-ne nu doar de rezultatele noastre, ci si de cele ale colegilor.
Aceasta postare a fost editata de JangBogo: 05 April 2015 - 11:52 AM