Citeaza
Sven, zici: @ZMare- nu ne intelegem. Va rog sa recititi postarea mea nr 9, primele două rânduri. Sau sa le cititi integral pe toate, adica #2,#9 si #11 si sa imi spuneti unde am scris "sa nu spui "ai gresit".Am mai spus asta, dar cred ca unerori se citeste in diagonala sau, fiecare citeste si intelege ce vrea. Nicaieri nu am facut referire la tine, si credca nici nu era cazul, cind am spus ca "sa nu spui ca "ai gresit"! Exista unii care mi-au atras atentia ca nu e bine sa spui "ai gresit", ca-l ataci la persoana, si asta e alta poveste, fara legatura cu tine. Imi cer scuze daca s-a inteles asa, e o neintelegere. Revin, e parerea lor, pe care nu mi-o insusec, pentru ca o greseala este o greseala oricum ai lua-o si ai inveli-o!
Citeaza
Unui incepator ii spui ca a gresit, tocmai ca pe viitor sa nu repete greseala. Daca eu il tratez cu suficienta, va ramine mereu la stadiul de incepator. Si repet, toti am fost incepatrori, dar nu toti am ramas asa!! In urma criticilor, in urma ambitiei de a face mai bine, si nu a orgoliului si suficientei, multi au progresat.
Citeaza
Da, teorie moderna, care ajuta exact la disparitia competivitatii. Sut pline forumurile, foste serioase, de laude la adresa unor lucruri anoste."Vai ce frumos, vai ce dragut", doar de dragul de a nu "dezamagi" autorul. Si nu va dau decit acest exemplu: http://z15.invisionf...wtopic=5608&hl=
Citeaza
Citeaza
Citeaza
Aici se pune problema, la greseli si abateri voluntare sau nu, din nestiinta sau nu, nu la a construi un tanc cu aripi de avion!
Citeaza
Apoi, tin sa-ti atrag atentie, ca tot suntem la "contraziceri" ca una e macheta si alta figurina! Inainte de a replica, consulta un dcictionar. Ca de aceea zicema ca ma apuc sa fac o macheta de pilot american si o figurina de IAR 81.
Citeaza
A contrazice pe cineva nu-i nici o problema. Sau mai degraba intreb: care-i problema?? Daca contrazicerea e cu suport documentat, care-i problema?? Daca contracontrazicerea ( ) e la rindul ei documentata, care-i problema??? Cum ziceam mai scus, scopul cuvintarii nu e de a impune, ci de a convinge. Fiecare dintre "contrazicatori" are argumentele lui, totul e ca fiecare sa le sustina si explice cit mai corect, coerent si mai ales civilizat, pentru a convinge "adversarul" de buna intentie a contrazicerii.
Citeaza
Nimic nu e obligatoriu - nici prezenta pe forum, nici amabilitatea membrilor. Daca ne regasim in niste limite tolerabile de bun-simt (auto-reglate sau controlate de administratori), eu zic ca ne descurcam. Decat un forum d'ala strainez in care orice membru posteaza un rahat de macheta si primeste reply-uri de la awesome in sus, mai bine unul mai aproape de adevar. Toata stima maestre!
Citeaza
A critica pe cineva nu insemana ca esti rau cu el. Din contra, a fi suficent cu el insemna ca e sti rau! Esti rau pentru ca el nu va invata, nu va progresa, va ramine la stadiul de novice.
Inca o data, toti am fost novici degeama fac unii acuzatii ca nu ar fi asa. Prima macheta pe care am prezentat-o la o intilnire, ahaaaaa, acum multi multi nai, la o circiuma (oare cum se numea???), am prezentat-o cu mina tremurinda si cu emotii cit carul. (pe atunci nu avem internet, ca sa ne punem machetele acolo). Am primit critici (aia nu e bine, aia trebuia facuta asa), laude (asta ai rezolvat-o bine, vopsesti frumos din pensula) dar si sugestii (invata sa evidentiezi detaliile). Nimeni nu s-a suparat, ba din contra, toata lumea fericita. Tot atunci descopeream, ca repet, internet nu era la indemina oricui, apa calda si credeam ca am pus coada la cireasa! Si atunci erau tipi care iti dadeau un sfat cu draga inima, dar si tipi care scoteau o juma' de vorba si te priveau de sus. Asa si??? Ne-am lasat de modelism??? Am zis careva "asa imi place mie"???? NU! Ne-am straduit si am mers mai departe! Tin minte ce mindru eram de "curatenia" cu care realizam machetele! Astra pina am vazut colectia lui Wurger! Atunci am invatat despre drybrushing, despre umbrire sau luminare, despre uzura, despre evidentierea panourilor. M-am suparat pe Wurger?? Din contra, am experimentat prafuri, vopsele de ulei, creta sau ....carioci!
Cum abordam hobbyul nostru??? Raspunsul ar fi intr-o snoava scrisa de mine, mai cu ceva ani buni inainte. Nu repet decit o mica parte. Machetistii se impart in trei plus una grupe.
1. Incepatorul. Asta face 3 machete pe saptamina. Nu-i pasa daca RLM 70 e vere inchsi sau deschis, nu conteaza ca parbrizul e nevopsit pe interior sau ca lipseste panoul de bord. E macheta lui si ii place. Daca il critici reactioneaza fie vehement, fie iti soarbe fiecare cuvint ca sa invete.
2.Tehnicianul. Asta moare de grija nu stiu carui nit sau surub. Vrea ca RLM 70 sa fie exact la sutime de grad Kelvin. Regraveza la milimetru fiecare panou si nu poate dormi noaptea ca nu stie daca Bf 109E avea crestaturi pe ambii voleti de la radiatoarele de sub aripa. Face o macheta intr-un an, dar o face perfecta. Se cearta cu tine pe fiecare linie de panou, racord sau nit si te contrazice pina in pinzele albe, dar nu de dragul de a te contrazice, ci doar pentru ca el vrea sa fie pe deplin lamurit.
3Artistul. Asta face opera de arta din orice. Stie cite nituri sa puna, ce trebuie si cit trebuie uzat, stie ce trebuie si ce nu trebuie regravat. Nu se supara daca il contrazici, ba mai mult, te convinge ca asa arata mai bine si faci si tu ca el.
4, adica o ultima caterorie, prin care dam de multe ori iama, kitcolectorul. Asta cumpara ultima varianta aparuta, ca nu o are. Are zeci de cutii neincepute, pe te miri unde puse. Din cind in cind, ia cite o cutie,o sterge de praf, o desface si o alinta ca pe o iubita si isi propune solemn ca "de miine ma apuc de constructie". Care... miine??? Doar el stie. Dupa ani, multe kit-uri ajung la rubrica "Vinzari-Cumparari-Schimburi" sau pe OLX!!
Ei bine, unde va incadrati??? Hobbu-ul, ca ori ce ...pasiune trebuie luata ca atare. O faci de placere. Placere pe care doar singur ti-o poti strica nestiind sa te integrezi intr-o societate pentru ca, asa cum se spunea mai sus, "suntem toti oameni de tipologii diferite, nu modelisti de un tip unic. Suntem modelisti tineri, batrani, incepatori, seniori, amabili, artagosi, indemanatici, neindemanatici, inalti, scunzi, grasi, slabi, inteligenti, limitati, buni, prosti, frumosi, urati etc. Enumerarea nu e limitativa - daca ma gandesc bine, poate include si categoriile de modelisti morti si vii). " Am vazut pescari care se contrazic, am vazut vinatori care se contrazic, am vazut pictori care se contrazic, am vazut muzicieni care se contrazic. Dar cei care "si-au luat jucariile si au plecat " pentru ca nu au fost "intelesi" au ramas singuri, comunitatea a mers mai departe, cu bune si rele, cu bucurii si necazuri, cu impliniri sau esecuri, c'asa-i in viata!