Forum Machete,Modelism,Hobby: P38 acoperit cu foita de aluminiu - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

P38 acoperit cu foita de aluminiu

#1 Useril este offline   criss0571 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 137
  • Inregistrat: 06-September 11
  • Interests:Aviatie, Tancuri, modelism in general

Postat 15 March 2015 - 10:09 PM

Totul a plecat de la acest articol:

Imagine postata

Am cautat o macheta mai veche si am gasit chiar un P38 care arata destul de rau:

Imagine postata

Imagine postata

Am citit un pic, am folosit aluminiu alimentar si lipici MIXTION de la fondul plastic:

Imagine postata

Am incercat doua tehnici:
-aplicarea lipiciului pe macheta si apoi dupa 15 minute am aplicat foita de aluminiu
-aplicarea lipiciului pe foita de aluminiu taiata in fasii mai inguste si la fel dupa 15 minute am aplicat-o pe macheta.

Problema mai complicata este la suprafetele curbe...

Cam asta a iesit:

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Nu am cupola, dar cred ca voi incerca sa fac una prin acea tehnica descrisa pe aici ceva cu vacuformarea... ca o concluzie personala , pentru machetele la scara mai mica cum e asta la 1:72 e mai greu , dar cred ca la o scara 1:48 sau 1:25 aluminiu arata chiar bine. Mie mi-a placut experimentul chiar daca nu a iesit ca in articolul prezentat.

Aceasta postare a fost editata de criss0571: 15 March 2015 - 10:11 PM

#2 Useril este offline   anakinu 

• Membru senior
  • Postari: 1077
  • Inregistrat: 14-March 08
  • Interests:Rock ,modelism,bere

Postat 15 March 2015 - 10:20 PM

Citisem un articol asemanator.Interesanta tehnica :clapping: ...si a iesit destul de bine !
Bafta si spor !

Aceasta postare a fost editata de anakinu: 15 March 2015 - 10:22 PM

#3 Useril este offline   LDH 

• Membru senior
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06

Postat 15 March 2015 - 10:25 PM

Chiar ca este interesanta tehnica.
La auto, scara 1:24 si mai mari, am vazut-o aplicata la realizarea ramelor nichelate de la parbriz, geamuri laterale si a celorlalte elemnte cromate.

Spoor!

#4 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 16 March 2015 - 09:20 AM

Salut,
laudabila initiativa, realizarea suprafetelor metalice este extrem de dificila.

Recent am vazut un articol unde un avion era vopsit cu produse specifice Alclad pentru un finisaj de exceptie. Tehnica foiteai de aluminiu este practicata pe scara larga. Dupa esecurile de cromare a pieselor pentru niscaiva masini incerc si eu aceasta tehnica la ramele unei machete auto, si am constatat deja ca aplicarea cere foarte multa initiativa. Am vazut ca se folosesc doua metode, una de aplicare a adezivului, asa cum faci si tu si apoi a foitei, respectivuna de aplicare a foitei autocolante.

Felicitari pentru modul in care ai abordat aceasta tematica, cred ca exercitiul este singura modalitate in care poti duce la capat acest demers.

#5 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12674
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 16 March 2015 - 09:36 AM

Am citit si eu, acum citva ani buni, despre aceasta tehnica. Laborioasa, dar rezultatele sunt faine. Treaba e ca nu tot avionul este acoperit in aluminiu de aceeasi calitate, deci placile vor avea diverse "nuante" de aluminiu.
Ca material iti rcomand rolele de aluminiu autoadeziv.
Imagine atasata: 13164M.jpg

#6 Useril este offline   criss0571 

• Membru senior

Postat 16 March 2015 - 10:19 AM

Multumesc pentru timpul acordat lecturari acestor incercari si pentru sfaturi.
Foita autoadeziva pe care o am eu est cam groasa.
Am primit o alta idee sa folosesc foita schlagmetal de la fondul plastic, aminteles ca este foarte subtire si se muleaza foarte bine mai ales pe suprafetele curbe.Urmeaza o varianta de imbatranire dar aici stau cam in cumpana. Am citit ca aluminiul se poate matui cumva. Totusi nu vreau sa matuiesc toate suprafetele.

#7 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 16 March 2015 - 10:37 AM

Metoda pare a fi mai pretentioasa/dificila fata de Alclad...

#8 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 16 March 2015 - 11:01 AM

Busila, metoda cu folia este poate cea mai buna dar desigur extrem de greu de lucrat. Pentru un finish Aluminiu lustruit, folia bine aplicata bate Alclad-ul care pe linga faptul ca necesita curatenie bec, este si extrem de sensibil la atingere si o problema pentru aplicarea decalurilor!
@criss0571 - salut curajul tau de a experimenta o metoda atit de complexa. Inceput-ul arata promitatior, desigur conteaza mult alegerea unul model care se lucreaza bine. In cazul tau un P-38 nu a fost o alegere fericita, avind si panouri in pozitiv... dar si cu acesta se poate acumula experienta.
Incearca sa lucrezi la o scara mai mare 1/48 sau dece nu 1/32 si un model mai abordabil, de exemplu P 47?!

#9 Useril este offline   criss0571 

• Membru senior

Postat 16 March 2015 - 11:22 AM

Am ales P38 pentru ca era o macheta ratacita prin dulap, si in starea care era nu aveam ce sa stric mai mult la ea. Apoi ca o coincidenta si articolul de la care am plecat avea tot un P38 in exemplu. Scara era alta. Pot spune ca am mai invatat cate ceva si poate si pe aici sunt utilizatori care vor sa incerce aeasta metoda. Este si foarte ieftina, sulul de aluminiu cam 5 lei si solutia de lipit- 10 lei. Singura problema sunt suprafetele curbe si mari, care necesita fasii subtiri de material si aplicari succesive ceea ce face ca timpul sa creasca considerabil, avand in vedere ca timpul de uscare al solutiei este de 15 minute... E doar un test pentru machetele urmatoare care vor fi la o scara mai mare pentru un efect mai puternic. (Y)

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 17 March 2015 - 09:54 AM

#10 Useril este offline   sven_ss 

• Membru senior
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 08-January 14

Postat 16 March 2015 - 11:54 AM

Am incercat si eu pe un MiG17 KP urat(cel preluat de catre ParcModels) si in negativ( de evitat kiturile in pozitiv).
Am folosit banda autoadeziva aluminiu si am īncercat cele doua tehnici de aplicare in cazul ăsta: aplicare a panourilor, unul cate unul- pe noroc- si aplicare pe cat mai multă din suprafată, urmată de tăierea in conformitate cu panourile. La final al matuit suprafețele slefuind lejer cu un burete de vase in directia curentului de aer. Ma gāndesc sa cumpăr alta rola, de la alta firma, cu speranta ca nuanta va fi diferita. Unelte supertehnologice NASA folosite pentru a īntinde cat mai bine banda: scobitori, bețișoare urechi, una bucată card bancar expirat.
Imagine atasata: IMAG3467.jpgImagine atasata: IMAG3468.jpgImagine atasata: FB_IMG_1426481667575.jpg

#11 Useril este offline   B_24_Liberator 

• Membru deplin
  • Postari: 57
  • Inregistrat: 06-July 14

Postat 16 March 2015 - 04:11 PM

Salutare baieti,

Va intreb: -Un chrome silver vopsea buna, dat cu aerograf sau un tub de spray, nu e mai bine decat folia asta?
Uitati ce am gasit pe net:

http://www.ebay.com/...e-/231041833268

http://mfpilot.com/c...l-14ml-tin.html

http://www.ebay.com/...T-/330657003691

0.5-Ounce Silver Chrome Trim Model Paint
sku# 62885Brand: Model MasterColor Code: 2734Color: Silver Chrome Trim
http://www.hobbylinc...tes/tes1790.htm
http://www.cdiscount...matm674570.html
http://s460.photobuc...G_1514.jpg.html
http://www.helis.com...s/cierva_w9.php

#12 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 16 March 2015 - 07:14 PM

Pentru mine , pare a fi foarte greu de intins pe curbele unui avion la 1/72. Nici la scari mai mari nu-i deloc simplu.Plus ca mai sunt panouri(multe) si nituri (si mai multe) care nu pot fi facute.
De-aia mi se pare mult mai usor de lucrat cu Alclad-ul (chiar daca trebuie lucrat mai atent/ingrijit) . Daca ar fi fost o treaba viabila ,am fi invelit toti modelele in foitza.... Ceea ce eu unul n-am vazut...
In schimb , am vazut foarte multa lume folosind vopsele....
Insa fiecare foloseste metoda care i se potriveste lui, si cu care se simte bine ...
Parerea mea , care este ....

Aceasta postare a fost editata de busila: 16 March 2015 - 07:15 PM

#13 Useril este offline   vlad 

• Membru senior
  • Postari: 416
  • Inregistrat: 07-March 08

Postat 16 March 2015 - 11:13 PM

Salut !
Cu ceva timp īn urmă(8-9 ani, poate mai bine), mi-a povestit despre tehnica acoperirii cu folie de aluminiu machetelor AdiP. Parcă am văzut și ceva poze,(cred că erau niște modeliști japonezi īn cauză). Era vorba de o folie de aliaj de aluminiu cu mult mai subțire decāt cea folosită pentru alimente. Atāt de subțire īncāt adera definitiv la suprafața machetei datorită presiunii atmosferice, forțelor electrostatice, etc... .Scotea īn evidență orice detaliu. Tehnica era folosită pentru machetele avioanelor japoneze a căror vopsea se exfolia pe suprafețe mari.
Pe scurt, tehnica consta īn vopsirea machetei culoarea inițială apoi acoperirea cu respectiva folie și apoi "scrijelirea" foliei, rezultānd o suprafață cu vopseaua sărită. Datorită grosimii foarte mici a foliei nu se observa că a fost aplicată peste suprafețe vopsite īn prealabil.
Țin minte că machetele arătau superb dar eu personal nu aș alege tehnica respectivă la machetele avioanelor de proveniență americană.
Dacă AdiP mai ține mine subiectu poate să īți dea detalii.

#14 Useril este offline   criss0571 

• Membru senior

Postat 16 March 2015 - 11:31 PM

Fara a intra in polemica, mie aceasta metoda mi-a placut. Este evident ca cele mai multe machete se vopsesc... Dar eu am incercat si o metoda extrem de ieftina si extrem de curata ca sa zic asa. Momentan nu am un compresor pentru aerograf, asa ca machetele mi le vopsesc cu pensula. Aceasta metoda, pentru mine este destul de interesanta mai ales ca este foarte silentioasa iar modelismul il practic la ore tarzii din noapte si nu vreau sa-i deranjez pe ai mei. Fiecare isi construieste machetele cum doreste, eu doar postez pe aici cateva tehnici pe care le-am experimentat. Singurul meu scop este promovarea modelismului in general si in particular acel modelism facut cu resurse minime. Sincer vreau sa incerc cat mai multe metode, voi incerca si schlagmetalul, acea foita subtire folosita in tehnica iconografica. De asemenea vreau sa incerc si Alclad-ul sa vad ce si cum. In rest imi cer scuze daca am starnit ceva polemici.

#15 Useril este offline   busila 

• Membru senior

Postat 17 March 2015 - 12:11 AM

Nu-ti fa griji , nu-i nici o polemica.Ne-am spus parerile - functie de cata experienta avem cu diverse materiale -..
Si asta-i o treaba folositoare , schimbam informatii intre noi.
Acu' ,tu ai mare dreptate intr-o privinta : faci modelism in functie de buget si de conditii de lucru...
De-aia spuneam ca fiecare foloseste materialul/metoda cu care se simte bine.....
Noutatile sunt binevenite oricand. Asa putem invata/progresa.
Deci , da-i bataie , noi te ajutam cum putem...
Cu metoda asta faci pionierat. Ne arati ce si cum.....
Privind modelele lui Tibi , vorbind cu el ( multumesc pentru rabdare ,Tibi ) , m-am atasat si eu de Alclad .
Pe bietul Z-mare il terorizam cu telefoanele ( si ce rabdare are omul asta !)
Invatam si ne invatam.
Spor si bafta....
P.S. 1 Pentru Alclad ai nevoie de aerograf
P.S. 2 Uite ce face cu alclad-uri un tovaras/talentat/experimentat. Frank

Aceasta postare a fost editata de busila: 17 March 2015 - 12:39 AM

#16 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12674
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 17 March 2015 - 09:59 AM

Pina laurma, si vopseaua si folia, au avantajele si dezavantajele lor. Dar, vopseaua are cistig ce cauza, zic eu, pentru faptul ca poti modula nitel nuantele, a se vedea link-ul pus de Busila.

#17 Useril este offline   criss0571 

• Membru senior

Postat 19 March 2015 - 10:02 AM

Adevarul ca ALCLAD-ul asta m-a cam impresionat. Sincer nu stiam ca exista atatea nuante de culori metalizate...:
http://www.modellver...lung/8047-.html
Imagine atasata: 8047-2184.jpg
Multumesc pentru idei. (Y).

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 19 March 2015 - 01:20 PM

#18 Useril este offline   criss0571 

• Membru senior

Postat 19 March 2015 - 11:32 PM

Cu sfaturile dvs. am mai inaintat un pic. Am colorat anumite panouri, am trasat contururile panourilor, am mai chituit... Panourile le-am vopsit neuniform vrand sa dau senzatia de uzura. Cupola am gasit-o in cele din urma si am folosit la ea foita autoadeziva. Ce a iesit:

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

#19 Useril este offline   criss0571 

• Membru senior

Postat 22 March 2015 - 10:59 PM

Mi-am propus sa prezint machetele intr-o mica diorama. Asa ca am cautat pe net diverse reproduceri ale terenurilor. Am gasit o firma care propune contra cost diverse variante de piste. Am descarcat variantele disponibile pe site si am construit diorama mea:

Imagine postata

As vrea sa pun ceva iarba si sa completez cu ceva nisip...

firma o gasiti aici: http://www.coastalki...splay-base.html

Nu fac reclama!

#20 Useril este offline   criss0571 

• Membru senior

Postat 05 April 2015 - 07:30 PM

O mica incercare de prezentare:

Imagine postata

Arata acest topic