Dupa ce am terminat macheta s-a pus problema de a o incadra corespunzator. De ceva vreme am decis ca majoritatea machetelor din aceasta categorie sa le pun pe un soi de baza sau suport, ca parca arata mai bine. M-am gandit in acest caz sa fac o chestie ceva mai diferita de ultimele realizari. Si ca tot e la moda, am zis hai sa bag un rus (sau mai multi) in aceasta treaba. De o gramada de timp aveam un tun sovietic pe care nu l-am mai asamblat, asa ca acum era momentul sa il folosesc. Deci sa realizez ceva de genul rusilor care dau bir cu fugitii cand vad magaoaia de tanc nemtesc in fata. Acum nu ca asa s-ar intampla si in realitate, dar fiecare cu visele lui. Treaba era ca aveam o baza de expunere care nu vroiam sa o fac foarte mare, deci tancul si tunul erau pozitionate relativ aproape, nimeni nu poate folosi tunul sau tunul de pe tanc la distanta aceasta, deci situatia in care tunul sovietic ar fi parasit ar fi ok. De asemenea nu stiu sa fac papitoi, figurine cum s-ar zice, si decat sa ii asamblez si sa arate ca din desenele animate, mai bine lipsa. Asa ca am optat pentru aceasta baza de expunere cu elemente de butaforie fara factorul uman evident. Presupunem ca sunt mentii din tact care jubileaza vazand ca rusii au dat bir cu fugitii.
Am folosit in acest scop o bucata de rigips, cojita dupa umezire de cartonul de pe o fata, si gravata pentru a realiza un scenariu urman cu pietre mari de caldaram. Rigipsul fiind destul de casant la socuri, pentru a evita surprizele neplacute, gen ruperea placii cu machetele montate, am ranforsat placa de gips carton prin lipirea unei bucati de mucava la partea de baza. Am vopsit apoi corespunzator aceasta suprafata, adica nuante de gri, negru, maro, aerografie, pensula, wash si drybrush pentru a obtine un efect care sa mi se para in prima faza cata de cat ok. De asemenea aici au intervenit si pigmentii in mod corespunzator, prin simbiotica asezare a pastelurilor pe o bucata de smirghel.
Tin sa remarc faptul ca in aceasta faza nu construiesc ceva pe baza unui scenariu prestabilit. Pentru un viitor destul de indepartat am intentia de a face si asa ceva, in care totul sa spuna o poveste mult mai coerenta, in aceasta faza m-am multumit sa cobstruiesc la fata locului, sa adaug element dupa element, scopul fiind de a creea echilibru, nu neaparat simetrie pentru machetele expuse. Astfel, pe placa am asezat in prima faza componentele unui kit Italeri cu o ruina de casa. Aceasta ruina s-a continuat cu elementele altui kit, tot Italeri, care consta in bucati de zidarie de caramida care pot creea o structura customizabila. Rolul a fost sa completez una din laturile bazei de expunere. Peste aceste kituri am inrtervenit cu o gramada de componente realizate in varianta scratch, si anume bucatele de rigips pisat de diferite dimensiuni care sa se constituie in gramezi de moloz, caramizi din kitul Italeri, individuale sau grup, caramizi "home made" realizate din rigps, tot felul de sfaramaturi in general. Aceasta structura a fost vopsita cu primer negru de la vallejo, dupa care s-au adaugat diferite culori si pigmenti din zonele de culoare bej, maro, earth, caramiziu si gri. Aici e vorba despre un blending de vreo 10 nuante sau mai bine.
Pentru cealalta parte a structurii am optat pentru un element de gard din kit alaturi de zidarie de caramida ca baza, precum si o bucata de zid cu doua obloane inchise. Aceasta bucata de perete am confectinat-o scratch, din rigips, Foaia de carton reprezinta tencuiala, iar acolo unde am inlaturat-o am realizat caramizile prin gravarea ipsosului, un pic cam prea mari din ce am constatat eu la final. Insa cu putin exercitiu, doritorii vor obtine rezultate mult mai bune. Cele doua obloane, alaturi de o usa pe care am plantat-o de calalata parte, le-am vopsit si modificat prin tehnica fixativului, pe care am mai descris-o prin topicele mele. Pe prima parte a structurii au mai aparut si ceva grinzi si scanduri confectionate si vopsite, iar tot ceea ce a mai ramas de facut a fost sa adaug alte elemente de decor pentru ca structura sa nu para una creeata artificial. Astfel tunul rusesc l-am pozitionat in spatele unui adapost format din saci de nisip de la Italeri, din kit am folosit si tuburile respectiv proiectilele dedicate. Am mai plasat asimetric si niste opritoare din sine metalice, confectionate dintr-un kit Tamyia. Tot Tamyia sunt si cele doua butoaie deformate, vopsite la fel prin tehnica fixativului, cu rol de rupere a simetriei. Putina iarba dupa gard, niste senile ruginile, ceva galeti rusesti care sa le tina de urat, normal, rusilor, dupa care o finisare cu pigmenti si sigilarea structurii.
Pentru zidaria de caramida am foslosit vreo 4 nuante de caramiziu si bej in diferite amestecuri precum si vreo 4 nuante de gri.
cam ce am facut in cele descrise iata aici.