Tiger I Kit 3646 Zvezda 1:35
#1
Postat 15 March 2015 - 02:01 PM
am terminat un kit de la Zvezda, este vorba despre o premiera pentru mine, un blindat german.
Kitul este unul foarte detaliat, de calitate buna, din punctul meu de vedere. Sunt foarte multe componente, pe multe rame. Piesele sunt fin realizate, fara bavuri sau probleme de deformare. Nu insist mult asupra constructiei, aceasta decurge simplu, normal. Senilele sunt din plastic, se realizeaza piesa cu piesa, pentru a obtine intreaga structura. Pentru fiecare piesa in parte se asambleaza cate trei componente, pentru a forma profilul cerut de sistemul complicat de galeti care a caracterizat acest blindat. Am asamblat dupa metoda cunoscuta partea inferioara apoi turela machetei. Pentru partea de vopsire am vazut cateva imagini pe net, astfel incat am ales o schema de camuflaj, care am estompat-o ulterior destul de mult, prin tehnici de weathering. Pe scurt, macheta a primit un strat de primer negru de la vallejo, urmat de o vopsire cu bej, verde, maro iar apoi aplicarea unui filtru general maro inchis. S-au facut washuri cu negru si cu maro, culori ulei cu diluantul fara miros pe care il folosesc. S-a folosit si un produs de imitare a efectului de ulei de motor si grasime, apoi o evidentiere a zonelor uzate pana la metal cu un creion cu grafit cu mina moale. Culorile folosite sunt vallejo si revell, diferite nuante, dilutii, combinatii (nu combinatii intre ambele marci ci doare separat datorita unor probleme de amestec). S-a folosit si tehnica buretelui pentru mici efecte de chipping. La interior vopsirea s-a facut cu alb, dupa care am aplicat componentele interioare, care sunt extrem de multe. Am dat un strat de lac lucios si am facut un wash al pieselor montate si asamblate.
Cateva imagini din timpul constructiei machetei se vad in cele ce urmeaza.
#2
Postat 15 March 2015 - 02:05 PM
Alte cateva imagini din timpul constructiei sunt prezentate mai jos.
#3
Postat 15 March 2015 - 02:26 PM
Am folosit in acest scop o bucata de rigips, cojita dupa umezire de cartonul de pe o fata, si gravata pentru a realiza un scenariu urman cu pietre mari de caldaram. Rigipsul fiind destul de casant la socuri, pentru a evita surprizele neplacute, gen ruperea placii cu machetele montate, am ranforsat placa de gips carton prin lipirea unei bucati de mucava la partea de baza. Am vopsit apoi corespunzator aceasta suprafata, adica nuante de gri, negru, maro, aerografie, pensula, wash si drybrush pentru a obtine un efect care sa mi se para in prima faza cata de cat ok. De asemenea aici au intervenit si pigmentii in mod corespunzator, prin simbiotica asezare a pastelurilor pe o bucata de smirghel.
Tin sa remarc faptul ca in aceasta faza nu construiesc ceva pe baza unui scenariu prestabilit. Pentru un viitor destul de indepartat am intentia de a face si asa ceva, in care totul sa spuna o poveste mult mai coerenta, in aceasta faza m-am multumit sa cobstruiesc la fata locului, sa adaug element dupa element, scopul fiind de a creea echilibru, nu neaparat simetrie pentru machetele expuse. Astfel, pe placa am asezat in prima faza componentele unui kit Italeri cu o ruina de casa. Aceasta ruina s-a continuat cu elementele altui kit, tot Italeri, care consta in bucati de zidarie de caramida care pot creea o structura customizabila. Rolul a fost sa completez una din laturile bazei de expunere. Peste aceste kituri am inrtervenit cu o gramada de componente realizate in varianta scratch, si anume bucatele de rigips pisat de diferite dimensiuni care sa se constituie in gramezi de moloz, caramizi din kitul Italeri, individuale sau grup, caramizi "home made" realizate din rigps, tot felul de sfaramaturi in general. Aceasta structura a fost vopsita cu primer negru de la vallejo, dupa care s-au adaugat diferite culori si pigmenti din zonele de culoare bej, maro, earth, caramiziu si gri. Aici e vorba despre un blending de vreo 10 nuante sau mai bine.
Pentru cealalta parte a structurii am optat pentru un element de gard din kit alaturi de zidarie de caramida ca baza, precum si o bucata de zid cu doua obloane inchise. Aceasta bucata de perete am confectinat-o scratch, din rigips, Foaia de carton reprezinta tencuiala, iar acolo unde am inlaturat-o am realizat caramizile prin gravarea ipsosului, un pic cam prea mari din ce am constatat eu la final. Insa cu putin exercitiu, doritorii vor obtine rezultate mult mai bune. Cele doua obloane, alaturi de o usa pe care am plantat-o de calalata parte, le-am vopsit si modificat prin tehnica fixativului, pe care am mai descris-o prin topicele mele. Pe prima parte a structurii au mai aparut si ceva grinzi si scanduri confectionate si vopsite, iar tot ceea ce a mai ramas de facut a fost sa adaug alte elemente de decor pentru ca structura sa nu para una creeata artificial. Astfel tunul rusesc l-am pozitionat in spatele unui adapost format din saci de nisip de la Italeri, din kit am folosit si tuburile respectiv proiectilele dedicate. Am mai plasat asimetric si niste opritoare din sine metalice, confectionate dintr-un kit Tamyia. Tot Tamyia sunt si cele doua butoaie deformate, vopsite la fel prin tehnica fixativului, cu rol de rupere a simetriei. Putina iarba dupa gard, niste senile ruginile, ceva galeti rusesti care sa le tina de urat, normal, rusilor, dupa care o finisare cu pigmenti si sigilarea structurii.
Pentru zidaria de caramida am foslosit vreo 4 nuante de caramiziu si bej in diferite amestecuri precum si vreo 4 nuante de gri.
cam ce am facut in cele descrise iata aici.
#7
Postat 15 March 2015 - 02:54 PM
Salut LDH,
pai de unde crezi ca mi-a venit pofta? :)
Am zis sa incercin premiera rigipsul.
Am mai incercat io si cu polistiren si recunosc ca nu prea mi-a iesit, am intampinat problemele de care ai vorbit, materialul se comporta bizar, daca apasam prea usor revenea, daca apasam prea mult se distrugea neregulat.
Ceva mai bine mi-a mers cu forexul.
#11
Postat 15 March 2015 - 06:12 PM
Ti-a iesit foarte bine, dar nu stiu daca e OK schema de vopsire, camufalajul tricolor fiind specific variantelor medii si tarzii de Tiger.
Nici instructiunile de la Zvezda nu te ajuta prea tare, ar fi fost bine sa cauti niste imagini ca referinta.
Insa, inca o data, e foarte frumos realizat, ca si diorama.
#14
Postat 15 March 2015 - 10:29 PM
Nu sunt fan Tiger, in general, dupa cum nu ma omor nici dupa Sherman sau T34.
Imi place cum ai realizat mediul inconjurator, chiar si cu inadvertentele subliniate de colegi.
Eu am insa, o mentiune speciala: intr-una dintre poze, apare usa de lemn,vopsita in albastru !
Asta mi-a atras atentia in mod anume.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 15 March 2015 - 10:31 PM
#16
Postat 15 March 2015 - 10:34 PM
panzerseba, la 15 March 2015 - 06:12 PM, a spus:
Aici trebuie sa-l contrazic pe fratele panzerseba! Kitul actual de Tiger de la Zvezda nu mai are nimic in comun cu vechiul kit Italeri. Da, a fost o vreme cand Zvezda a "imbuteliat" si Tigrul firmei italiene.
Tiger Italeri (candva reboxat si de Zvezda) link
Tiger Zvezda (actual) link
Atentie ca si acest kit exista in doua editii: unul cu senile flexibile (ca si cel prezentat in link) si unul cu senile patina cu patina! Se pare ca cele fabricate initial au avut senile flexibile in cutie iar tancul de pe cutie are o singura culoare si nr 332 pe turela, iar cele cu senile din plastic este vopsit in camuflaj si are nr. 114 pe turela. Stageexp, imi cer scuze pt. poluarea topicului tau
Aceasta postare a fost editata de mersu: 15 March 2015 - 11:02 PM
#17
Postat 16 March 2015 - 09:16 AM
mersu, nici pomeneala de poluare, orice comentarii, pareri, critici, aprecieri sunt binevenite pe forum.
Longinus, da, usa si oboanele postate permanent sunt initial vopsite in albastru, apoi in verde cu stratul de fixativ intermediar si muradrite, am folosit o culoare opusa spectrului in care se incadreaza, pentru a realiza contrastul dorit
Multumesc inca odata celor care au avut amabilitatea sa vizioneze topicul.
#18
Postat 16 March 2015 - 09:17 AM
Foarte interesanta si placuta desfasurarea lucrarii ai muncit ceva pentru rezultatu respectiv . Mai sa zic extrem de reusita ruland pozele pana in momentul cand dadui de galetii de T-72 pe care chiar nu pot pricepe ce sa caute in respectiva diorama cu tematica WW2 . Citisem ca pui si niste galeti de tanc rusesc da nu ma astepptam sa fie de tanc din cold war !!!!! Chiar acu cateva zile discutam in alt topic despre pasiune ,munca depusa dar uneori dusa spre impresia artistica care de multe ori se potriveste ca nuca in perete . si sambata am avut o contra pe o pag de fb legat de tema asta impresia artistica indiferent daca ea nu bate cu realitatea tehnica !!!
Poate tu vei zice ca ti critic munca dar nu asta e intentia mea ci doar sa mi exprim o parere in legatura cu dioarama si un aspect discrepant al ei .
Spor la machetit in continuare cu sanatate si cer senin !
Aceasta postare a fost editata de caporalmusat: 16 March 2015 - 09:18 AM
#19
Postat 16 March 2015 - 10:28 AM
Te rog nu te supara , dar eu am sa fiu chiar un pic mai critic decat caporalul fiindca eu cred ca o prea mare nepasare, neglijenta ( asta nu este libertate artistica) , duc pana la urma la niste aberatii care arunca in derizoriu si munca depusa si talentul . Si e pacat zau . Acuma ca tu ai camuflat tancusorul si pe burtica , e haios , dragutz , dar sa doresti sa reprezinti o scena din WW2 , fara sa ti cont ca amesteci datele , nu mi se pare in regula . Eu zic ca e mai bine sa renunti la galetii aceea ; inlocuieste-i cu altceva . O turela de T34 , un butoi , orice .
Altfel , lucrarea e foarte faina si migaloasa , iar tehnicile le stapanesti foarte bine .Imi place mult . Felicitari !