Si ca sa fim cat de cat precisi, sa incepem cu numele complet:
Rheinmetall / Borsig 2-cm Flak 30/1936 , a fost dezvoltat ca un derivat din Solothurn S5-100 (sau ST-5),arma testata,dar neadoptata de Wehrmacht.
Primele serii de producție FlaK 30, au intrat de serviciu in dotarea marinei germane (Kriegsmarine) în 1934, si in dotarea Luftwaffe,in 1935,pentru ca in cele din urmă, Flak 30/ 20 mm sa fie folosit de către toate ramurile armatei germane și sa participe la acțiune pe toate fronturile și teatrele de operatiuni.
Era alimentat dintr-un incarcator tip sector, cu douazeci de lovituri,iar sistemul de ochire original,era format dintr-un ansambul destul de complex, ce folosea reflexia tip prisma/oglinda asistat de un calculator curs-viteza,mecanic,cunoscut sub numele de Flakvisier 35.
Complexitatea acestuia a condus la necesitatea introducerii unui vizor de ochire simplificat, numit Linealvisier 21.
Acest Linealvisier 21 era,de fapt,o simpla gradatie curs-viteză,ștantata pe o tablă/lamela de otel,fixata la randul ei pe un cerc din metal.
Necesitatile razboiului au adus o noua modificare, aparitia sistemului de ochire Schwebekreisvisier 30 .Acesta era constituit dintr-un vizor in forma de cerc cu o mira cruciforma,reglabila.
Tunul era montat pe o platforma triunghiulara, transportat la randul sau pe o mica remorca pe doua roti.Aceasta metoda foarte bine gandita,permitea trecerea tunului din modul de transport, in pozitie de tragere, in cateva minute.De pe aceasta semiremorca putea fi montat la fel de usor pe diverse vehicule (ca si in cazul nostru),transformindu-l intr-o unitate de foc mobila.
Incepind cu anul 1940,datorita ritmului lent de foc(280 de proiectile pe minut-cadenta teoretica), au aparut primele critici la adresa lui Flak 30, ceea ce a condus la introducerea in serviciu a noului Flak 38, capabil sa traga 400 de lovituri pe minut.
Flak 30 a ramas, totuși, in dotare până la sfârșitul războiului, in principal din cauza continuiei lipse de tunuri 2 cm Flak 38, arma care nu putea fi produsa intr-un numar suficient de mare,corelat cu necesarul din teren.
Flakvisier 35
Linealvisier 21
Schwebekreisvisier 30
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 13 April 2015 - 07:18 PM