Romi, la 03 March 2015 - 04:40 PM, a spus:
Mersi vlad, mersi radub.
Clar cu botul in lac aluminizat. De asemenea nu cred ca nu era vopsit cu galben, ci cu alb.
Tot ce spui Radu e si concluzia mea, dar marea nelamurire e legata de sahul de pe aripi.
Tu ai mai multa experienta cu fotografiile alb-negru.
Este rosu? Putea fi albastru?
Cu vreo 10 ani in urma discutasem cu un cunoscut din Anglia care voia sa faca un articol despre Bucker - eu trebuia sa fac macheta la 1/32 de la Planet Models si el trebuia sa scrie textul. Era batran, mare fan al acrobatiei aeriene, si i-a cunoscut si pe Papana si pe Bazu si isi amintea avioanele. A murit la cateva luni dupa ce am discutat si nu am mai dus la sfarsit planul.
Din nou, cel mai probabil carourile erau rosii, aplicate direct peste panza lacuita. Nu era galben decat in inelul emblemei olimpice. Din cate se vede, "culoarea" generala a avionului era "cremul" panzei lacuite.
La planul superior, erau carouri doar pe extrados si codul "YR" (dreapta) "PAX" (stanga) in litere mari pe intrados.
La planul inferior nu era nimic pe extrados si "raze" pe intrados.
Ampenajul orizontal avea carouri doar pe extrados si nimic pe intrados. Literele "Y" (stanga) si "R" (dreapta) erau aplicate cu negru pe ampenajul orizontal.
O poveste interesanta despre avionul lui Papana e ca a fost dus in America in zepelinul Hingenburg, in una din calatoriile in care nu a luat foc. E o poza cu avionul demontat ca sa fie urcat in zepelin. Avionul lui Papana e acum in Muzeul Smithsonian, la sala Udvar Hazy de langa aeroportul Dulles din Washington, dar e cu inregistrare americana si alte culori.
http://airandspace.s...sm_A19731672000
HTH
Radu