Citeaza
unii zic că de fapt marina și aviația erau cele mai îndoctrinate arme.
Babacu eu as dori sa te contrazic aici , in ceea ce priveste aviatia .
In primul rand , fundamentul ..Pilotii germani erau atrasi la aceasta arma in primul rand din pasiune pentru zbor si nu din crez / ideologie politica .
Apoi sint foarte multe cazuri (mai multe decat in ce priveste Wehrmacht-ul) cand pilotii germani refuza chiar si sub amentzari sa indeplineasca ordine punitive la adresa populatiei civile , prizonierilor, militarilor din tarile ocupate , foarte adesea pe Frontul de Est . Exista cazuri in care comandanti cu prestigiu au fost mutati in spatele frontului sau trimisi in alte zone mai linistite fiindca refuzau categoric sa participe la ordinele directe de a contribui la decimarea populatiei rusesti sau a celei evresti ,in est . Alte exemple cum ar fi refuzul unui intreg grup de vanatoare de a mai purta simbolul svasticii pe coada avioanelor lor din cauza mutarii comandantului lor pe motiv ca era casatorit cu o evreica . Refuzul de a indeplini ordine directe , chiar si sub amenintare de a trage in parasutisti, aviatorii ce se salvau cu parasuta . Diverse cazuri de rebeliune si refuzul unor comandanti de a-si trimite la moarte sigura aviatorii atunci cand avioanele nu mai puteau face fatza din cauza vechimii acestora (comandantul si adjunctul au plecat la lupta singuri/neinsotiti pe cele mai obosite avioane impotriva cvadrimotoarelor americane) . Apoi atitudinea multor piloti diferita de imaginea impusa soldatului german in acele timpuri (ironismul ,sarcasmul ,zefemeaua la adresa regimului /partidului). .. etc..
Citeaza
Și apropo de parașutiștii sovietici, îmi aduc aminte ce uimit am fost cînd am văzut prima oară filmulețe cu ei zburînd și lansîndu-se prin alunecare de pe aripile avioanelor TB-3
Aceasta postare a fost editata de dany: 31 March 2015 - 10:22 PM