Forum Machete,Modelism,Hobby: Cap tractor american Peterbild - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cap tractor american Peterbild Scara 1:24

#1 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 23 January 2015 - 10:16 AM

Salutare,

am terminat o macheta inceputa cu multa vreme in urma, care mi-a facut multe probleme, neanticipate avand in vedere scara de lucru.

Kitul este unul bun si frumos (suna ca o reclama) dar asa este, productie Italeri, se imbina super ok. Nu am foarte multe imagini din timpul lucrului, pe vremea cand am inceput macheta nu documentam chiar atat de bine etapele ca si acum, dar sunt cateva poze, care or sa apara mai jos. Am asamblat fara probleme sasiul, dupa care am facut acelasi lucru si cu motorul. Am incercat ceea ce s-a vrut la vremea respectiva un pseudowash, dar cum tehnica imi era complet straina nu a iesit ceea ce sper ca ar iesi daca as repeta manevra azi (voi incerca sa demonstrez aceasta la viitoarea macheta similara). Am montat motorul pe sasiu.

A urmat cabina, detaliile de interior (vospire si decalurile de bord). A urmat asamblarea (parbrize si restul de componente). Acum a inceput distractia.

Problemele mele cu aceasta macheta sunt in numar de doua: vopsirea cabinei si partile cromate.
Cand am inceput aceasta macheta nu trecusem nici macar prin etapele cu care m-am confruntat la alta macheta auto si anume Continental Phantom. Nu stia nimic de posibilitatea de cromare cu foita (barefoil) sau variantele de utilizare a foliei de aluminiu domestice. Asa ca am incercat doua variante si anume vosea acrilica cromata, ulterior spray. o parte din piese le-am vopsit de altfel mai la final, odata cu cele de la Continental (pentru ca macheta a stat in stand by destul timp). Vopseaua acrilica s-a dovedit un fiasco, sprayl crec ca s-ar comporta bine daca ar fi totusi aplicat ca la carte, peste un strat de negru lucios (metoda de incercat pe viitor).

Ce am facut acum recent, a fost sa incerc un pic tehnica de aplicare a benzii autoadezive folosita la izolatiile de tip hota banda fiind destul de subtire. Rezultatele se vor vedea la urmatoarea macheta despre care voi povesti destul de curand fiind aproape gata.

A doua problema a fost cea a vopsirii cabinei. Am optat pentru o culoare albastru metalizat, spray acrilic. Aici am intampinat doua dificultati. prima a constat in faptul ca desi am mascat foarte zdravan macheta, particule fine de vopsea au ajuns si la interior si mi-au compromis un geam lateral (mai ales ca exista unul partial deschis). Din aceasta cauza, am desfacut cabina, am inlocuit geamurile cu plastic transparent, care nu s-a potrivit la fel de bine, si am revopsit. A doua problema, a fost ca vopseaua se cojea fantastic de usor de pe plastic. Mai usor decat in cauzul vopselelor Revell, care au aderenta buna, dar care nu au avut aplicabilitte neavand acea culoare metalizata dorita de mine. De altfel in una din poze, se va vedea o faza de reparare a vopselii sarite plus sa vopselii indepartate de sleuirea ulterioada datorata lipirii capotei fata a camionului.

Intr-un final, am trecut cumva peste aceste probleme, am prafuit macheta, si am plasat-o pe o baza de expunere extrem de simpla. Aceasta este confectionata din carton mucava de 3 mm, vopsit la aerograf pentru a simula o bucata de sosea. De aceasta data nu am mai lipit macheta.

Concluziile ar fi urmatoarele: de repetat tehnica cromarii, la suprafete care se peretaza aplicarea de folie, in rest clasicul spray, respectiv posibilitatea de obtinere a culorii metalizate din vopsele mai pasnice. Deja am facut un pas in acest sens, prin amestecarea de albastru cu auriu (culoare metalizata de buna calitate pe care am gasit-o la Revell) si am obtinut o nuanta care se apropie de ce am vrut eu.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

#2 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 23 January 2015 - 10:25 AM

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

#3 Useril este offline   michi-ro 

• Membru senior
  • Postari: 894
  • Inregistrat: 18-January 12
  • Interests:fotografia
    modelismul

Postat 23 January 2015 - 11:06 AM

Sunt curios sa il vad sfarsit.
Camionul asta imi place foarte mult.
Spor!

#4 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 23 January 2015 - 11:23 AM

Iata si macheta finalizata.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

Salut michi-ro,

cam asa arata.

Vreau insa ca in viitorul ceva mai indepartat sa fac o macheta europeana, care sper sa imi iasa mai aproape de ceea ce ar trebui sa fie.

#5 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 23 January 2015 - 11:59 AM

Ti-a iesit frumos Peterbilt-ul dar totusi parerea (numai a) mea este ca ai exagerat cu mizeria, pacat. Capetele astea tractoare sunt de regula elegante si lustruite pina la loc comanda.

Aceasta postare a fost editata de tibi22: 23 January 2015 - 12:01 PM

#6 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 23 January 2015 - 02:27 PM

Perfect adevarat, exagerarea este evidenta si intentionata, si in acest caz spun cu sinceritate ca scopul a fost sa ascund complet orice imperfectiune a machetei.
Mai ales partile cromate care nu au iesit prin metodele mele.

Ideea initiala era a-l face "bec" motiv pentru care am optat pentru o culoare albastru mediu metalizat, fata de albastrul mai inchis propus de kit. Fara nici un fel de decaluri care sa-i ia din stralucire. Cromul nu a iesit asa ca am decis prafuirea.

Dar, asa cum am spus, pentru viitorul ceva mai indeparta (terminarea altor lucrari in curs), este prevazuta o macheta asemanatoare dar de aceasta data europeana, care sa nu exceleze in prezenta partilor cromate, si pe care vreau sa o fac fara nici o urma de weathering, nici macar pentru punere in evidenta. Sa vedem ce va fi si ce va iesi.

#7 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 23 January 2015 - 02:41 PM

Pentru crom iti propun sa iti achizitionezi o vopsea Alclad 2 ALC 107 Chrome. Aplicat peste o vopsea enamel lucioasa (eu folosesc Model Master gloss black enamel) vei avea rezultate foarte bune. Este drept ca vopseaua este sesibila si nu se poate masca dar multe componente se pot atasa numai la urma si daca nu este atinsa des sau manipulata agresiv, calitatea vopselei ramane aceeasi.

#8 Useril este offline   florin44 

• Membru senior
  • Postari: 1542
  • Inregistrat: 27-April 10
  • Interests:Machete 1/48 de avioane, blindate şi alte vehicule militare.
    Machete 1/72 de avioane.

Postat 23 January 2015 - 03:01 PM

Da, a ieşit frumos.
Cāt priveşte prăfuirea, sunt sigur că l-a prins o furtună de nisip īn deşertul Mojave! :-D

#9 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 23 January 2015 - 04:20 PM

O sa incerc si varianta cu vopsele de tip enamel daca nu reusesc sa adaptez alta solutie.
Daca nu ma insel, la acestea timpul de uscare este mai mare decat la acrilice, asa ca va trebui sa vad cum manipulez macheta pe perioada uscarii.

Banuiesc ca nu este un caz particular, orasul are multe santiere, oamenii vin cu rotile pline de pamant, asa ca este foarte mult praf in atmosfera. Orice as face, la cea mai mica vanturare prin spatiul de lucru, sigur voi reusi sa depun ceva praf pe vopsea. Mai ales ca, datorita unor conditii personale, evit sa vopsesc cu chestii excesiv de puturoase in apartament, mai ales pe timp de iarna, si vopseaua la spray (sau lacurile mai mirositoare) o aplic intr-un garaj. Acolo este relativ ok ca si uscare din punctul de vedere al temperaturii, fiind cald, insa datorita materialelor stivuite riscul de prafuire creste.

Acum am in lucru o macheta la care testez tehnica de aplicare a foliei metalice de la o banda pentru tubulatura de hota. Este ceva mai subtire decat folia oglinda pe care am folosit-o la baza unui camion prezentat mai demult, care este grobiana. Incerc sa plic folia pentru a contura ramele geamurilor machetei cu pricina. Daca voi reusi sa obtin rezultate civilizate o sa cumpar de pe ebay folie dedicata, daca nu ar fi pacat de investitie daca talentu' propriu nu imi vine in ajutor.

Asa e florin44, l-a prins furtuna, cred ca omu'a fugit in desert de frica talentului meu de a-i croma tobele de esapament Imagine postata

#10 Useril este offline   LDH 

• Membru senior
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06

Postat 23 January 2015 - 05:14 PM

Din punctul meu de vedere arata foarte bine.
Felicitari!
Intrebare: capota motor se deschide?

Spoor!

#11 Useril este offline   michi-ro 

• Membru senior
    modelismul

Postat 23 January 2015 - 09:26 PM

A iesit super!
Interesant wetheringul!
Intrebare : nu au fost cromate "din fabrica" me care apoi le-ai cromat?

#12 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 23 January 2015 - 09:57 PM

Salut LDH,

multumesc.

Kitul cred ca permite deschiderea capotei motor, deoarece aceasta este articulata in partea din fata in 2 pini din plastic.
Eu am ales sa lipesc piesa, deoarece dupa montarea sasiului la un loc cu cabina, mai bine zi dupa montarea cabinei si a cabinei spate care contine locul de "relaxare" am obtinut o usoara excentricitate de montaj, un efect de paralelogram. Nu mare, dar destul cat sa imi fie mie deranjant daca las capota mobila.

salut michi-ro,

da, piesele sunt cromate din fabrica.
Problema e ca fiind prinse de culee trebuie taiate si apoi slefuite in zona respectiva chiar daca usor. La jenti e simplu ca nu se vede zona respectiva, insa majoritatea pieslor au acele portiuni vizibile.
Dar marea problema e ca piesele cilindrice (in acest caz rezervoarele si tevile de esapament) sunt construite din semicarcase care se lipesc pe lungime. Ori acolo trebuie musai slefuire si eventual chituire ca sa nu se vada zona de imbinare.
Deci trebuie recromate, ceea ce mie imi iese mai greu.

#13 Useril este offline   michi-ro 

• Membru senior
    modelismul

Postat 23 January 2015 - 10:53 PM

Am inteles!
Eu am reusit sa lipesc un esapament fara sa se vada, bine, acu' sa nu iti inchipui ca este perfect, dar este rezonabil.
Eu la al meu Peterbilt o sa aleg varianta cu rezervoarele vopsite in culoarea caroseriei si cu esapamentele fara protectia aiai don plasa, din teava cromata! Motivul : exact ce ai spus tu.
Si apropos de cromare, eu nu stiu vreo metoda care sa tina in timp in cazul in care este atinsa zona respectiva (nu ma refer aici la cromarea in camp electrostatic, asa cum se face in fabrica....
Oricm, e smecher al tau!

Aceasta postare a fost editata de michi-ro: 23 January 2015 - 10:54 PM

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi