Forum Machete,Modelism,Hobby: Incepator pierdut in cautari :) - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Incepator pierdut in cautari :)

#1 Useril este offline   Surian 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 14-January 15

Postat 14 January 2015 - 10:47 PM

Pana sa gasesc acest forum m-am tot chinuit sa intru pe alte forumuri. De ce trebuie sa fie atat de greu? Acesta e al treilea forum pe care incerc sa ajung sa vorbesc cu cineva. Mai aveam un pic si vorbeam in afara tarii, nu am facut o pentru ca nu intelegeam anumite cuvinte mai tehnice. Spun toate astea cu riscul de a fi respins probabil, dar m am frustrat maxim si trebuia sa ma descarc. Asa ca va rog sa ma iertati. (Mentionez ca nu am mai citit Regulamentul, am citit doua inainte, probabil sunt asemanatoare... daca ma baga cineva inseama promit ca l citesc si pe asta Imagine postata si dupa deschid forumul meu si fac cel mai bun regulament... glumesc). Iertati ma.

Sper ca am nimerit topicul: Sincer nici nu stiu cum sa ii zic diorama, macheta... hai sa ii zic macheta: Imi doresc sa fac pentru fiul meu de 4 ani un alt fel de NU TE SUPARA FRATE (ne jucam amandoi si ii place). Am niste soldati din plastic primiti cadou (din aceia verzi Toy story) si am zis sa fac 4 echipe a cate 4 si o macheta din hartie (cam cum fac la Art Attack pt cine stie) apoi am descoperit toata lumea aceasta (care pt mine e magnifica). Prima schimbare Extrudat (posibil combinat cu Aracet si hartie pt anumite gauri... nu stiu daca merge dar asa ma gandeam eu) Apoi am inceput sa caut vopsele. Am vazut unele filmulete pe youtube si am facut propriile experiente: cu Aracet, fara aracet, slefuit, neslefuit, cu hratie deasupra, fara hartie, cu lavabila fara lavabila, cu acrilice din acelea de vreo 20 - 30 RON setul de 12 culori. Am cautat extrudat la bucata, abia am gasit dar nu cred ca i prea bun pt ca are niste dungi pe el si niste gaurele pe o parte si e negru. Acu asta e pt incepul. Nici nu stiu daca mai sunt coerent Imagine postata. Am cumparat scule de tot felul, scobitori, sarma, bureti de bucatarie, rasnita (sotia nu stie de asta Imagine postata), pietre, lemne din acelea de frigarui de diferite marimi, etc...

Acum semnalele sunt ca ar fi un hobby cam scump pt romania. Nici nu mai stiu ce am vrut sa intreb Imagine postata. Hai sa le iau pe rand

Ce vopsele as putea folosi sa reziste cat de cat? binenteles varianta cea mai ieftina (experimentele au esuat, mai am unul pe calorifer sa vedem)

De unde va luati extrudatul? daca folositi binenteles

Cum intariti suprafata? daca exista vreo modalitate... de exemplu sa faci un boardgame din extrudat

Am testat vopseaua acrilica si pe soldati. Cade foarte repede. Pentru ei ce vopsele se foloseste?

Daca sunt doar variantele scumpe probabil trebuie sa ma uit in alta directie.

Da... nu mai stiu ce sa intreb pe moment. Daca e cineva dispus sa ma ajute ii multumesc anticipat. Orice sfat e bine venit.

daca exista undeva pe forum raspunsurile va rog sa ma iertati

Si bine v-am gasit... gata

#2 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12672
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 15 January 2015 - 12:54 PM

Salut si bun venit printre noi.
Vopselele de modelism trebuie sa aiba anumite calitati cerute de CE. Cum trebuie impacata si capra cerintelor de toxicitate si varza calitatii, se ajunge la un compromos: se schimba capra cu o pisica!!! Adica, acest tip de vopsea, nu are o calitate deosebita si nu prea rezista la multe tavaleli. Dupa cum vezi, machetele se vopsesc, se admira si se pun in vitrina. Acuma mai trebuie stiut ceva: macheta,
fie ea avion, tanc sau figurina, trebuie spalata bine inainte de vopsire. Unele suprafete cer grund, rasinile sau metalele, de exemplu. Mai e o problema, exista asa numitul plastic de galeata, polopropilena, pe care vopseaua, indiferent de tip, nu tine. Chiar si daca ai dat grund inainte. Probabil soldatei din astia ai tu. Aici nu se poate face nimic.
In rest, cum ziceam mai sus, spalat, grund si vopsele de calitate, ex cele auto.

#3 Useril este offline   Surian 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 14-January 15

Postat 15 January 2015 - 02:07 PM

Multumesc sa inteleg ca atat cat dai atat face in cazul asta?

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 15 January 2015 - 05:59 PM
Motiv editare: citat inutil


#4 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 15 January 2015 - 02:11 PM

Salutare,
treaba cu hobbyul cam scump este oricum relativa, unii vor zice ca asa e (ma numar si eu in aceasta categorie), altii vor zice ca nici pe departe. Totul se reduce in esenta (la fel ca si la alte hobbyuri) intre banii pe care ii castigi si cei pe care ii cheltui. Cum la noi, nivelul de salarizare este in general execrabil, da se poate considera si acest hobby ca fiind unul scump.

Acuma, multa lume care stie ca ma joc in domeniul modelismului ma intreaba de ce dau peste 10 ron pe o cutiuta de vopsea cand la acest pret gasesti aproape un litru la magazinele de bricolaj. Raspunsul l-ai primit de la Z. Deoarece materialele difera intre ele fundamental, si mai este si o chestie de marketing. Adevarul este ca in modelism cantitatile utilizate sunt in general foarte mici, deci per total pretul nu este chiar asa de disproportionat.

Ca si concluzie, mai aproape de ce ai postat, daca posezi figurine din renumitul plastic de galeata, nu te chinui sa le vopsesti, mai ales cu vopsele de modelism, pentru ca efortul este zadarnic. Referitor la construirea bazei tale din extrudat, lucrurile stau cu totul altfel, ai sanse de reusita maximale.

Se foloseste polistiren extrudat, de care ai pomenit, datorita rezistentei mecanice si deci prelucrarii mai facile. Poti cumpara la bucata de la magazinele de bricolaj, care in general vand astfel colile cu defecte din baxuri. Pentru modelism nu conteaza ca are un colt rupt, deoarece oricum nu folosesti coala intreaga.
Dupa ce ai constituit astfel baza (bucatile de polistiren le lipesti cu adeziv dedicat polistirenului, care nu il ataca chimic, care se gaseste si la tuburi mai mici), poti merge pe una din urmatoarele variante de acoperite a structurii: chit de modelaj care se intareste la aer, sau hartie de tip prosop de bucatarie cu un amestec de apa si aracet. Peste stratul in cauza, indiferent de metoda aleasa, se poate folosi un strat de nisip cu pietricele si ce mai este cazul.

Ceva care sa-ti faca o idee de cum sta treaba poti vedea aici:

https://www.youtube....h?v=gyVNwsStK9A

Spor la lucru

#5 Useril este offline   Surian 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 14-January 15

Postat 15 January 2015 - 02:42 PM

Eu deocamdata nu inteleg prea bine la ce se refera termenii astia: modelism = tancuri, avioane, macheta = terenul in sine, diorama = combinatia celor doua... Am inteles bine?

Te intreb pt ca ai zis nu ai nevoie de cantitate mare... dar de exemplu baza unei machete sa zicem ca vrei sa o dai cu ocru sau cu negru iti trebuie destul de multa... sau poate nu am inteles eu bine..

Oricum sunt in cautare de un raspuns de genul exemplu:

polistiren extrudat tre sa iei din ala verde cu fatete drepte

polistirenul il dai cu aracet mai intai

pui nisipul

apoi dai cu vopseaua X (sau poate invers)

apoi cu nu stiu ce lac.....

iti spun astea sa nu mai dau banii aiurea

Am sa urmaresc filmul... am mai vazut cateva .... dar nu gasesti produsele acelea la noi si nici nu sti care e corespondentul

Sa inteleg ca e mai bine cu adeziv pt polistiren decat aracetul?

o sa pun niste poze

Multumesc pt rabdare si raspuns

Sper sa se inteleaga ceva din astea:

Am luat 2 pagini A3 am numarat cate locatii necesita NU TE SUPARA FRATE apoi am facut cercuri unu langa altul cu amprenta soldatului cu baza cea mai mare. Aveam nevoie de vreo 70 si au iesit vreo 40... sper sa se vada in poze punctele de plecare

In poza doi am decupat polistiren in forma traseului principal urmeaza sa fac interiorul si exteriorul

totul e asezat pe o placa de polistiren expandat

Dar pana nu aflu cum sa tratez sau cu ce sa vopsesc ma opresc sa nu ma chinui degeaba

si am sa pun si o poza unde se vede un soldat

Multumesc

Aici se vad soldatii, sper sa nu fie din galeata hahahah :)

daca sunt tre sa inventez altceva pt ca trebuie sa am 4 culori diferite la NU TE SUPARA FRATE

Scuzati intarzierea mesajelor dar tre sa astept aprobarea

De ce trebuie sa fie asa greu? Sunt chiar asa fiorosi oamenii care practica acest hobby, de au nevoie de e nevoie de atatea nivele de aparare? Imagine postata Eu ma gandeam ca sunt oameni cu rabdare, inteligenti si creativi

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 10928068_1573252116220745_1838849943_n.jpg
  • Imagine atasata: 10934674_1573251966220760_759904803_n.jpg
  • Imagine atasata: NTSF.jpg

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 15 January 2015 - 06:00 PM
Motiv editare: citat inutil


#6 Useril este offline   wurger 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05
  • Location:Bucuresti

Postat 15 January 2015 - 03:31 PM

Nu te speria, nu capitula !
Dar nici nu rasfata copilul prea tare. Al meu are 8 ani si am trecut deja prin fazele astea. Pretentiile sunt mai mult in capul tau decat al lui. El se multumeste si cu chestii aproximative.
De fapt cea mai mare multumire a lui este ca il bagi in seama. Dar daca-l bagi prea mult, o sa se invete asa si nu mai face nimic fara tine. deci, ia-o usor si aici.
Daca investesti prea mult in proiect (bani, timp, energie), mamica o sa zica si ea ca ai luat-o razna.

Eu am vopsit cu al meu niste pirati si tine (in mare parte) si acum vopseaua pe ei.
Faza e ca seturile de acrilice de la librarie sunt niste chestii aproximative din toate punctele de vedere.
Mai bine du-te la un magazin de materiale pentru artisti si alege culorile de baza de la o firma mai serioasa (cam peste 10 lei tubul). Astea le diluezi un pic cu apa si le aplici pe plasticul de galeata spalat bine cu sapun in prealabil.
Poti sa-ti iei si grund auto la spray (gri de obicei) dar daca nu speli plasticul ala nu o sa tina nici grundul peste tot.
Din culorile de baza - rosu, galben, albastru, alb, negru si poate verde si maro - iti poti amesteca orice nuanta ca sa le faci la soldati echipamente usor diferite.
Pornesti de la un galben cu putin negru pentru un verde olive si il mai botezi cu verde din tub, maro, alb, ca sa obtii nuante diferite.
Pentru piele pornesti de la un alb cu putin galben si foarte putin maro.

Cu extrudatul cred ca te-ai lamurit mai sus. E oricum mai bun decat expandatul care face bilute d-alea in toata casa si ......Ai probleme (duminica esti prieten cu elefantu' (aspiratorul)).
Cracute = copacei, vata data cu verde = frunze si tufisuri si multe alte hand-made. Implic-o si pe doamna - o sa ajungi departe.

Fa o vizita pe Grivita in apropiere de intersectia cu Stefan Furtuna la magazinele de arta de acolo, dar ai grija sa nu ramai fara bani in ziua de salariu.
Acrilice foarte bune pentru ce vrei tu se gasesc aici - Valejo, dar costa - Te sfatuiesc sa-ti iei sticlele mai maricele ca de fapt sunt mai ieftine raportat la cantitate - si aceeasi calitate.

http://www.machete.ro/produse-vallejo

http://www.vikingshop.ro/

E, hai ca te-am bagat in seama.......
Spor la treaba !

#7 Useril este offline   Surian 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 14-January 15

Postat 15 January 2015 - 03:57 PM

pe Grivitei merg azi

multumesc mult si cred ca ai dreptate ca detaliile sunt in capul meu...

Multumesc ca m ai bagat in seama sper sa o faci si in continuare

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 15 January 2015 - 06:01 PM


#8 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12672
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 15 January 2015 - 06:27 PM

modelism = activitate de construcție a unor modele de mașini și aparate, in speta noastra de avioane, tancuri, masini, blindate, figurine, vapoare etc
macheta = model redus, care respectă fidel proporția dimensiunilor și aspectul exterior. In cazul nostru, avionul, tancul, masina, motocicleta, nava etc in sine, reduse lascara.
diorama = reprezentare spațială a unei porțiuni de ecosistem, în care se expun, în muzee, animale împăiate, manechine etc. In cazul nostru un asamblu macheta/peisaj/personal care surpind un moment oarecare dintr-o activitate.

Citeaza

Oricum sunt in cautare de un raspuns de genul exemplu:
polistiren extrudat tre sa iei din ala verde cu fatete drepte
polistirenul il dai cu aracet mai intai
pui nisipul
apoi dai cu vopseaua X (sau poate invers)
apoi cu nu stiu ce lac.....
iti spun astea sa nu mai dau banii aiurea
Incearca sa citesti, te rog, la rubrica Articole asta http://www.cartula.r...orame/index.php sau asta http://www.cartula.r...hnici/index.php si asta http://www.cartula.r...mente/index.php Dar cauta si pe la rubricile Materiale si Diorame si Vigniete, Tehnici. Vei gasi raspunsurila mai toate intrebariletale.

Citeaza

De ce trebuie sa fie asa greu? Sunt chiar asa fiorosi oamenii care practica acest hobby, de au nevoie de e nevoie de atatea nivele de aparare?
Simplu, pentru ca intre oamenii de buna credinta, cum sunt si cei prezenti pe forum si care nu sunt deloc fiorosi, sunt o multime de cocalari care nu au alta treaba decit sa injure, sa posteze ineptii sau sa-si faca reclama la masini, pipite sau ...alte timpeni. Asa ca, pina una alta dau de o bariera...

#9 Useril este offline   Surian 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 14-January 15

Postat 15 January 2015 - 10:46 PM

Multumesc pt Informatii si indrumari

Si DA cred ca ai dreptate acum am inteles

#10 Useril este offline   Surian 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 14-January 15

Postat 16 January 2015 - 10:51 AM

Vezi postareaZ-mare, la 15 January 2015 - 06:27 PM, a spus:



Ma uit pe ce mi ai dat mai sus. La unele dintre ele nu se vad pozele. Ai idee de ce? (sau o fi de la mine)

#11 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12672
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 16 January 2015 - 12:08 PM

Articolele, din pacate sunt foarte vechi. Intre timp, niste "binevoitori" au avut "treaba" cu forumul. Rezulatele le constati si tu...

#12 Useril este offline   Surian 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 14-January 15

Postat 16 January 2015 - 01:02 PM

Am inteles... totul se leaga

Z mi a dat niste linkuri de pe forum unele dintre ele ma ajuta

am o intrebare legata de aceasta:

http://www.cartula.r...re-Terenul.html

Imi poate spune cineva la ce se refera propozitia asta:

Dupa care cu ajutorul atomizorului montat la tubul cu adeziv se stropeste tot.

Ce fel de adeziv?

Atomizorul la care se refera e ceva electric? sau manual?

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 16 January 2015 - 02:52 PM


#13 Useril este offline   LDH 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06
  • Location:Bucuresti

Postat 16 January 2015 - 04:45 PM

"Atomizorul", cel putin cel pe care-l folosesc eu inainte de a pune aracet diluat peste pietrisul terasamentului la calea ferata in miniatura este o banala sticla din plastic, precum cele de la solutiile de spalat faianta, geamurile sau parchetul in care pun apa de la robinet.

Imagine postata
Sursa

Dupa asezarea pietrisului daca pui direct solutie diluata de aracet cu apa pietrisul se strange cocoloase datorita interspatiilor dintre pietricele (in argou - incorect - ii spunem capilaritate). Apa are proprietatea de a umezi acele spatii si cand pui aracet - picatura cu picatura cu o siringa - acesta "aluneca" pe suprafetele umezite si nu se mai creaza cocoloase.
Inainte de presararea pietrisului, daca nu este vorba de realizarea terasamentului CF ci de o suprafata ce trebuie acoperita, se pensuleaza suprafata cu aracet dupa care se presara piatra si urmeaza etapele de mai sus.

Spoor!

#14 Useril este offline   LDH 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06
  • Location:Bucuresti

Postat 16 January 2015 - 04:53 PM

Vezi postareaSurian, la 14 January 2015 - 10:47 PM, a spus:


Acum semnalele sunt ca ar fi un hobby cam scump pt romania.


Care hobby nu este scump?

Vezi postareaSurian, la 14 January 2015 - 10:47 PM, a spus:

Ce vopsele as putea folosi sa reziste cat de cat? binenteles varianta cea mai ieftina (experimentele au esuat, mai am unul pe calorifer sa vedem)


Pentru extrudat cea mai rezistenta vopsea este vopseaua lavabila de exterior. Se dilueaza cu apa, se adauga colorant pentru nuanta si se aplica cu pensula sau trafaletele in functie de suprafata.

La celelate intrebari ai primit raspuns.

Spoor!

#15 Useril este offline   Surian 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 14-January 15

Postat 16 January 2015 - 08:56 PM

Multumesc LDH - cu atomizorul ai fost fantastic multumesc

si am vazut cateva din creatiile tale - Magnifique





LDH - am zis asta mai mult pt ca am vazut ca prin afara de exemplu America multe produse de genul asta sunt mai ieftine ca la noi (ex> aparatul cu fir de nichelina de taiat polistirenul la ei 25 de dolari la noi peste 50) ... sa nu mai de raportul pret - salariu

cred ca e nasol pt studenti

In alta ordine de idei am o prietena care are un club de pictura - si din ce culori avea ea acolo cel mai ok si mai accesibil la pret erau - Campus by Raphael - cam 11 RON 100 ml online+transport - dar trebuie vazute mai intai pt ca nu corespund la nuanta cu ce culori dau ei pe site uri

chiar s-a prins bine de extrudat la prima mana - acum o sa fac o experienta sa vad cum se face daca dau pe lavabila sau pe strat de aracet

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 17 January 2015 - 11:48 AM


#16 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 17 January 2015 - 11:50 PM

Salut,

incerc sa mai aduc cateva lamuriri suplimentare. Folosesc ordinea pe care ai descris-o in raspuns.

Cand am zis de cantitatile mici necesare pentru vopselele pentru modelism, m-am referit la cele care se folosesc exclusiv pentru machetele in sine (avioane, tancuri, nave si altele). Referitor la baza in sine, se schimba lucrurile. Machetele sunt cofectionate din plastic, pe care de regula adera vopsele de calitate mai buna, dedicate. Baza se face di carton, ghips, polistiren, hartie sau lut demodelaj. Pe aceasta baza poti folosi vopsele mult mai ieftine de tipul celor folosite pentru pictura sau uz general. Iti recomand vopselele acrilice, care se usuca repede, nu au miros pronuntat, se aplica cu pensula. Astfel de vopsele gasesti la doze mai mici sau mai mari si preturi bune la magazinele de arta, librarii, centre comerciale sau supermerketuri.

Polistirenul extrudat are diferite culori, in functie de duritate si aplicabilitate. Nu conteaza culoarea, folosesti extrudat nu expandat, si de care este din ala utilizezi, in modelism diferentele nu conteaza deloc.

Polistirenul poti sa-l dai cu aracet, dar mai mult ca sigur aderenta va fi minima. Cel mai bine peste polistiren vi cu un alt strat realizat din hartie de bucatarie cu un amestec de aracet si apa, sau cu lut de modelaj (desi acesta nu adera uneori foarte ok). Ideea este sa nu lipesti direct nisipul sau ce mai doresti pe polistiren, care este un material dificil. Daca te uiti in topicele deschise de mine la domeniul deroviar unde am conceput cateva baze, vei vedea cateva solutii: pe scurt fie lipesti o foaie de carton subtire de 0.5 sau 1 mm, fie folosesti prosop de bucatarie cu amestec de apa si aracetca suport peste coala de polistiren (care iti da substanta suportului).

Dupa acest strat creeat ca mai sus pui nisipul, evident ulterior vopseaua (ce rost ar avea invers). Deci ordinea este polistiren, carton (sau hartie sau lut de modelaj), nisip, vopsea. Cand zic vopsea, ma refer la toate nuantele care trebuie, pentru a nu fi monoton, Folosesti o poza cu ceva din natura sau din imprejurimi, variezi nuantele (am ceva exemple in topicele de tancuri unde chiar am folosit nisip si pietricele si diferite nuante de vopsea). Nisipul este lipit de suport de asemenea cu un amestec de apa si aracet. Pentru o buna capilaritate inainte (sau chiar in amestec) poti folosi un agent tensioactiv cum este solutia de geamuri. Daca folosesti solutie de geamuri vei observa ca amestecul de apa si aracet ȚcurgeȚ altfel printre pietricele si se disperseaza corespunzator. Daca doresti sa detaliezi, dupa vopsirea de baza se aplica alte tehnici de modelism, in principal washing si drybrushing. La final lacul, evident unul mat in acest caz.

Referitor la dificultatea postarilor de care ai pomenit nu am comentarii prea multe, dar oamenii sunt oameni, in toate domeniile si hobbyurile, deci exista diferite caractere si apucaturi. Daca treci insa de etapele initiale, o sa vezi ca totul merge ca uns, si este posibil sa-ti placa din ce in ce mai mult.

spor la lucru

daca te mai pot ajuta punctual la eventuale intrebari o voi face cu placere

Aceasta postare a fost editata de stageexp: 17 January 2015 - 11:50 PM


#17 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 18 January 2015 - 12:02 AM

Ca ai intrebat de adezivul de polistiren, si mi-a scapat in raspuns.

Acel adeziv il folosesti daca lipesti polistirenul pe alt suport. Din ce am vazut eu in viteza din imaginile postate de tine, sunt diferite bucati de polistiren lipite pe o baza. Ei, acele bucati le lipesti cu adeziv de polistiren, durabilitatea fiind mai mare. Dar, ca sa-ti dau un pont, in aceasta varianta se mai poate proceda intr-un fel. Ai baza pe care pui bucatile de polistiren, le lipesti folosind banalul aracet de care ai nevoie in continuare si nu mai cumperi adezivul de polistiren dedicat, pentru a nu risipi in prima faza banii. Peste bucatile de polistiren vi cu hartie de tip prospo de bucatarie cu apa si aracet pentru a forma un relief denivelat unitar. In momentul in care pui acele bucati de prosop, prin faptul ca se creeaza o suprafata unitara (daca am priceput eu bine ideea constructiei tale), aderenta va fi mai buna. Adica, mai pe scurt, dacaar trebui sa lipesc doar bucatelele de polistiren pe un suport (placaj sau arton sau ce o fi) parca nu as face-o, dardaca peste acele bucati stiu sigur ca vin cu un strat de relief format din prosoape de bucatarie, atunci as folosi in mod sigur aracetul. Metoda nu as aplica-o pentru lut de modelaj.

Cand aplici straturile respective e bine ca marginile sa se suprapuna 1-2 cm, si de asemenea sa aplici mai multe straturi de hartie, intercalate. Rezistenta va fi maxima. De asemenea, peste hartia respectiva, daca vrei duritate si mai mare, pensulezi un amestec subtire de ipsos. Metoda este garantata. AM construit pe vremuri o macehat feroviara, unde pentru un relief muntos inalt, cu tuneluri, am folosit polistiren extrudat, plasa de polistiren cu ipsos, hartie si aracet iar rezultatul a fost "beton", la propriu. Cand am dezasamblat macheta, a trebui folosit ciocanul pentru demolarea reliefului.

Inca odata,

spor la treaba

#18 Useril este offline   LDH 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06
  • Location:Bucuresti

Postat 18 January 2015 - 12:34 AM

Vezi postareaSurian, la 16 January 2015 - 08:56 PM, a spus:

LDH - am zis asta mai mult pt ca am vazut ca prin afara de exemplu America multe produse de genul asta sunt mai ieftine ca la noi (ex> aparatul cu fir de nichelina de taiat polistirenul la ei 25 de dolari la noi peste 50) ... sa nu mai de raportul pret - salariu
cred ca e nasol pt studenti


Acuma depinde ...
Eu, pe cand colaboram cu trennet, am facut un aparat de taiat polistiren cu nichelina.
Simplu. Doua menghine de la masutele pentru traforaj, un metru de nichelina, nici mai mult, nici mai putin, din care utili erau cam 40 cm, un redresor pentru incarcat acumulatori auto - tensiune mica amperaj mare, o planseta din pal , firul de nichelina bine intins si gata masina de taiat. De costat nu ne-a costat decat munca.



stageexp,

Spui ca aracetul nu adera bine la polistiren si trebuie sa vii, peste polistiren cu un strat de hartie - prosop din hartie, servetele, banala hartie igienica, ziare rupte - pe care-l lipesti cu ... ce de polistiren? Cu aracet cumva?
Aracetul adera bine la polistiren, cel putin pentru chestii modelistice, dar trebuie sa-i lasi timp pentru uscare deoarece polistirenul, indiferent de care, absoarbe putina apa si foarte greu, in conditii normale, si atunci trebuie lasata sa se evapore.
Rezultatul amestecul de hartie aracet si apa este o pasta cu mult mai multa apa decat aracetul care poate fi aplicat, nediluat, direct din flacon. Nisipul adera foarte bine la polistiren daca este corect aplicat si se respecta timpii de uscare - lipire exclusiv cu aracet - vezi macheta "Dupa 20 de ani" si ce o mai fi prezentat pe forumuri unde piatra terasamentului este pusa pe extrudat de 3 mm grosime. Machetele sunt functionale de ani buni si, cel putin pana acuma, beneficiarii nu au zis ca s-a dezlipit piatra.
Chestia cu lutul este deja prea complicata atunci cand este vorba despre un joc.

Ca sa nu se mai complice cu aracet, hartie peste polistiren lipita cu ... aracet, lut de modelaj si mai stiu eu ce hai sa-l indrumam spre materialele folosite la termosistemul pentru fatade: mortar adeziv dedicat polistirenului, tencuieli dedicate polistirenului, acrilica, silicatice si/sau siliconice care, avand granulatie, dau aspect rustic, caz in care scapa de toate necazurile legate de aracet, nisip, "capilaritate", "atomizor", solutie de spalat geamuri si, mai in gluma, mai in serios, mai invata o meserie si poate deveni specialist in reabilitarea locuintelor.

Ce naiba? Chiar asa de complicate sunt lucrurile simple?
Aici nu este vorba, dupa parerea mea, de fineturi in modelism ci de o banala lucrare de acoperire a unui material care, ghinion, este polistirenul.

Spoor!

#19 Useril este offline   LDH 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06
  • Location:Bucuresti

Postat 18 January 2015 - 09:19 AM

In cateva imagini: carton ondulat de la cutiile de ambalaj, hartie de ziar, harte igienica, polistiren extrudat de 3 mm grosime, tepuse pentru frigarui, adeziv pentru parchet "Moment", vopsea lavabila pentru zugraveli, o crenguta rupta dintr-un copac, iarba artificiala de la Noch, aplicator manual pentru iarba tot de la Noch, liniar, creion, echer, cutter si carton.
Cred ca explicatiile nu mai sunt necesare si imaginile vorbesc de la sine. Scara de executie 1:43.

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

...

...

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata


...

#20 Useril este offline   LDH 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1430
  • Inregistrat: 20-September 06
  • Location:Bucuresti

Postat 18 January 2015 - 09:24 AM

...

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata


Din 2009 a mers prin tara la mai multe expozitii si poate fi vazuta si astazi, poate putin mai prafuitea, la trennet.

Imagine postata


Exista una la scara 1/87 construita din aceleasi materiale si cu aceiasi tehnologie NASA care are un an mai mult decat cea prezentata si ... rezista in continuare.
Aracetul s-a dovedit un bun adeziv pentru materialele folosite.

Spoor!

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi