Forum Machete,Modelism,Hobby: La Pinta 1:106 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

La Pinta 1:106

#41 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 201
  • Inregistrat: 05-December 08

Postat 04 January 2015 - 11:09 AM

Citeaza

Nu da puntea cu ulei inainte sa lipesti si restul de piese. Vei avea o priza slaba indiferent ce vei folosi ca adeziv.

Dar uleiul de in nu trebuie sters cu o carpa dupa ce este aplicat? Eu asa am inteles de pe net. Ar fi cam greu de sters cu toate acareturile pe punte, mai ales la dimensiunea asta.

Citeaza

N-am inteles foarte exact: daca dau un strat de lac mat peste lemn, suprafata devine mata si daca mai dau unul, pe alocuri lemnul devine lucios? :blink:

Probabil se refera la faptul ca lacul nu e absorbit la fel daca pe lemn sunt anumite defecte (cum ar fi petele de lipici).

#42 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 04 January 2015 - 11:58 AM

Se numeste lac mat tocmai pentru ca dupa ce s-a uscat pe suprafata pe care a fost dat, suprafata devine mata indiferent daca suprafata este vopsea, lemn, lipici, etc.
De cele mai multe ori, ca sa obti matul de care ai nevoie, trebuie sa dai doua si chiar trei straturi de lac mat.
Daca lacul n-a fost amestecat suficient inainte de aplicare exista posibilitatea ca agentul de matuire din lac sa nu fie distribuit suficient in masa lacului si abia atunci poti avea zone lucioase dupa aplicare. Daca lacul mat (si chiar si cel semimat) este suficient de bine amestecat nu are cum sa apara dupa uscare o suprafata lucioasa, indiferent din ce este suprafata respectiva (plastic, lemn, rasina, aracet uscat, prenandez ....).

Legat de aplicare uleiului: este necesara stergerea (de preferat cu un servetel nu cu carpa) atunci cand acesta a fost aplicat in exces si lemnul nu-l mai poate ingloba. Poti evita surplusul aplicand uleiul cu o bucatica de carpa inmuiata in ulei, stoarsa si sa dai cu ea fara sa apesi. Bucatica de carpa poate fi tinuta in varful pensetei. In locul carpei poti folosi si un sevetel. Poti folosi foarte bine si o pensula inmuiata in ulei si de de pe care sa stergi surplusul pe o carpa. Rezultatul tine de antrenament.
Pe suprafata deja baituita, uleiul nu va mai avea acelasi efect ca pe un lemn curat.

Bafta!

#43 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior

Postat 04 January 2015 - 12:06 PM

Multumesc de lamurire, Crios :)

Pai uleiul il voi aplica doar pe punte, care nu e data cu nimic. Corpul navei e baituit, n-ar avea rost sa mai dau si cu ulei.

#44 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior

Postat 06 February 2015 - 11:59 AM

Am mai progresat si asa arata momentan. Puntea am dat-o cu un strat de ulei de in.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

Cum vi se pare? Nu cred ca mai trebuie alte straturi de ulei pe punte, nu?

#45 Useril este offline   gobi71 

• Membru senior
  • Postari: 1267
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:navomodelismul

Postat 06 February 2015 - 06:00 PM

deocamdata cred ca e de ajuns uleiul dat . lasa-l sa se usuce si vezi dupa aceea daca mai trebuie.

#46 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior

Postat 06 February 2015 - 09:45 PM

OK, si mie mi se pare ca arata bine asa.

In legatura cu vopsitul operei vii, ajuta cu ceva daca folosesc aerograful, sau mai bine dau cu pensula? Ma gandesc ca lemnul va absorbi din vopsea si nu se vor vedea urme de pensula.

Si daca dau cu pensula banuiesc ca ar trebui sa folosesc un diluant gen Solvoxol de la Policolor (cica e compatibil D509).

#47 Useril este offline   gobi71 

• Membru senior

Postat 06 February 2015 - 11:17 PM

depinde ce vopsea folosesti. daca nu ai aerograf , poti folosi cu succes un spray negru , acrilic , mat. fara diluanti , fara complicatii inutile. pensula e pensula , eu o folosesc doar pentru piese mici .

#48 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior

Postat 07 February 2015 - 12:15 AM

Am aerograf, nu asta era problema. Ma gandesc sa folosesc emailuri Revell, pentru ca din astea am la indemana,

#49 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior

Postat 07 February 2015 - 08:51 PM

Am dat un prim strat de Revell 5 si nu mi-a iesit prea bine. Nu stiu daca se vede din poze, dar a iesit "prafuit". Arata (si daca pun degetul se simte) de parca ar fi acoperita cu faina foarte fina. Oare e de la presiune prea mare si s-a uscat vopseaua "pe traseu"?

Imagine postata

Imagine postata

#50 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 07 February 2015 - 09:58 PM

Presiunea a fost clar prea mare; banuiesc ca si diluantul a fost unul prea putin permisiv fata de presiunea necorespunzatoare.

#51 Useril este offline   gobi71 

• Membru senior

Postat 07 February 2015 - 10:05 PM

o faci alba?

#52 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior

Postat 07 February 2015 - 10:25 PM

AdiP, diluantul a fost un D506 ordinar (VADY) care am vazut ca merge bine cu vopsele Revell. Are vreo importanta ca e expirat de vreo 2 ani? Imagine postata

Si cum scap de porcaria pe care am facut-o? pur si simplu slefuiesc cu smirghel fin? Banuiesc ca nu trebuie sa dau jos tot stratul.

Gobi, pana la urma parca imi place cum arata in alb, mai ales fiind mica.In plus, la scara asta nu prea conteaza chiar asa de mult.

#53 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 07 February 2015 - 10:39 PM

N-are importanta, cita vreme D 506 (care e mai "moale") isi mai pastreaza calitatile, insa tu ai vre-o garantie in sensul asta ?
Eu folosesc pentru email-uri diluant D 509, presiune mica (~0.8 bari) , treceri succesive si rabdare asociata cu tutun.

De scapat e usor : slefuiesti si te folosesti de ce ramane dupa operatiune ca de un pseudogrund, peste care apari cu vopsea proaspata, diluata corespunzator si cu presiune asisderea.
Daca slefuiesti la ud, atentie la deformarile lemnului. Inaintea noii vopsiri asteapta sa se usuce bine.

Spor, rabdare si sanatate.
Adi

Aceasta postare a fost editata de AdiP: 07 February 2015 - 11:35 PM

#54 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior

Postat 07 February 2015 - 11:57 PM

trebuie neaparat sa slefuiesc la ud? Si banuiesc ca e normal sa trebuiasca mai multe straturi de vopsea decat la plastic. Cred ca lemnul mai absoarbe din vopsea, mai ales daca e pulverizata fin din aerograf.

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

6 useri citesc topicul
0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi