Forum Machete,Modelism,Hobby: Incepand de la un IAR 81 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Incepand de la un IAR 81 1/32

#21 Useril este offline   mykyb 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 247
  • Inregistrat: 27-December 05
  • Interests:Machetism de tot felul

Postat 27 December 2014 - 07:33 PM

Da, Z-mare, asa se corecteaza,se taie din piston,acuma stiu si eu dar e vorba de 2mm si daca omu nu vrea sa taie din nustiu ce motive se poate si adauga dar corect este varianta taiata( no coment)
Norbi,
nu e mare lucru,este o ranforsare care era la marginea unde sa zic asa intra pilotul,pe o parte si alta a carlingi,tabla din exterior a fost lasata mai lunga si au indoit-o spre interior iar sub tabla au pus o intaritura care nu prea se vede din poze dar e acolo.iti pun o poza cu ce am pus eu(nu e corecta,ar fi trebuit un in forma de cornier ) dar sunt sigur ca Z-mare iti poate arata mai bine la el am vazut si eu cand lucra la 1/48 rasina.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 20140801_232842.jpg
  • Imagine atasata: 1454918_452069498233176_554164526_n.jpg
  • Imagine atasata: fuselaj.jpg

#22 Useril este offline   norbi 

• Membru senior
  • Postari: 566
  • Inregistrat: 29-April 08

Postat 27 December 2014 - 10:22 PM

Multumesc pentru interventii si lamuriri. Acum imi este mai clar despre ce ranforsare e vorba. Din pacate este foarte mica si voi face ceva asemanator ca tine.
Inca nu cunosc problemele de la trenul de aterizare, dar e bine ca ati amintit si am sa fiu atent la acest detaliu, oricum imi este groaza de ce ma asteapta la motor.

Din pacate nu prea stiu sa lucrez cu rasina, nu am mai turnat piese, dar as putea lua in calcul varianta de a turna cateva scaune. Momentan scaunul este cat de cat in dimensiuni, dar e posibil sa mai sufere interventii pana la final sau sa il refac daca nu se va potrivi cu toate piesele pe el.

Am mai luat produse de la Csaba, dar momentan astept fondurile pentru o comanda mai mare la el, cu siguranta imi iau si o rotita, ca eu alte machete NU mai nituiesc cu acul.

Pe partea dreapta, cutia pentru masca care am dat-o jos ar trebui pozitionata in alta parte?

Aceasta postare a fost editata de norbi: 27 December 2014 - 10:24 PM

#23 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12670
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 28 December 2014 - 10:23 AM

Cutia cu sigurante trebuie sa vina asa
Imagine atasata: P1180338_zps214db771.jpg
As mai avea un sfat. Anume, indeparteaza suportii pentru manetele de gaze si comanda grupului de filtre de pe partea stinga si inlocuieste-le cu bucatele de tabla/stiren. Acei suporti nu erau plini, ci din bucati de tabla. La scara asta arata mult mai bine daca corectezi. E doar o sugestie.
Imagine atasata: P1180332_zpsb756736b.jpg
In privinta ramforsarii margini de sus, ea trebuie facuta ca in prima poza atasata de mykyb. In cea de a doua, ramforsarea nu se vede, ce se vede acolo este sina pe care gliseaza cupola. Am facut precizarea pentru a nu se crea confuzii.
In privinta pistonului trenului de aterizare, treaba se poate rezolva relativ simplu si ...elegant. Adica cum am facut eu la scara 1/48: se taie pistonul de tot, sa dau gauri in janba si suportul rotii si se inlocuieste cu un ac de seringa, de diametru si lungime corespunzatoare. Eu zic ca la aceasta scara, pistonul trebuie cu 2 -3 mm mai scurt. Dimensiunea corecta se obtine prin incercari.

#24 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 28 December 2014 - 11:53 AM

Vezi postareaZ-mare, la 28 December 2014 - 10:23 AM, a spus:

Cutia cu sigurante trebuie sa vina asa

Salut Z-mare!

Vroiam sa intreb daca in afara de cutia de sigurante, care trebuie pozitionata unde ai marcat, trebuie sa pun in alta parte si cutia pentru masca de oxigen, cea pe care am sters-o pentru a face loc sigurantelor.

La jambe asa m-am gandit si eu initial, sa tai pistonul si sa il inlocuiesc cu ceva metalic, dar nu stiam ca va trebui scurtat, acum am un motiv in plus sa le schimb.
Urmeaza sa pun la punct si manetutele de pe partea stanga, sunt cam saracacioase acum, voi incerca sa le refac cu totul, nu doar suportii.

Aceasta postare a fost editata de norbi: 28 December 2014 - 12:03 PM

#25 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 28 December 2014 - 12:42 PM

In documentatia pe care o am, cutia pentru masca nu mai apare la avioanele de la nr 301 - 461.

#26 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 28 December 2014 - 07:25 PM

Pana la urma am refacut podeaua, sa arate mai aproape de realitate, stiu la piesa de din dreapta am mai putine sarme, dar asa mi-a iesit, am sa incerc sa micsorez distanta dintre ele pentru a mai adauga inca una.
Ma gandeam sa refac si porthartul, dar nu imi dau seama care varianta ar fi mai potrivita dintre cele 2 date in kit.

Imagine postata
Imagine postata

Cred ca am mai descoperit o mica greseala la manetele prinse de podea, cutiile lor cred ca ar trebui intoarse 180 de grade, pentru a avea partea inclinata spre inapoi. (rosu este forma actuala, verde cum cred ca ar trebui sa fie)
Imagine postata

#27 Useril este offline   paul 

• Membru senior
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 06-April 05

Postat 28 December 2014 - 07:49 PM

Cele 2 portharturi pe care le da kitul sunt de fapt cele 2 fete ale porthartului avionului, din lateral.. Probabil a fost o greseala de interpretare a planurilor. Eu as folosi ambele piese, le-as subtia si as face din stiren marginile (pentru a face o cutie). Piesa 1 ar trebui sa fie si gaurita conform planurilor.

#28 Useril este offline   mykyb 

• Membru senior

Postat 29 December 2014 - 04:20 AM

salut ,

nu stiu daca ai desenul acesta daca da,ignora-l daca nu il ai........!? uite.

eu nu am avut atunci numa ceva care nu se vedea prea bine dar asta e.A iesit bina si la doar am folosit pereti laterali putini grosi,trebuia sa folosesc acelasi stirol ca si restu si urechile acelea gaurite sunt putin lungi dar la dimensiunea care o au e greu de facut conform planului.

spor

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 1018601986.jpg
  • Imagine atasata: 20140731_1812401.jpg

#29 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 29 December 2014 - 09:20 AM

Refa porthartul folosind tabla subtire de cupru.Fa inainte un "calapod" din plastic peste care indoi tabla, iese cel mai bine.
Ceva in genul acesta:
Imagine atasata: IAR 81 C_446 051.JPG

Citeaza

Cred ca am mai descoperit o mica greseala la manetele prinse de podea, cutiile lor cred ca ar trebui intoarse 180 de grade, pentru a avea partea inclinata spre inapoi.
Vezi ca acele cutii, defpat manetele selectoarelor hidraulice voleti NACA, tren si flapsuri, nu sunt prinse pe podea, ci pe o grinda in forma de "C" sau "C" intors, depinde de unde te uiti, ce trece prin fata scaunului.

#30 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 29 December 2014 - 09:45 PM

Multumesc pentru desen, il aveam, dar in format mai mic, asta ma ajuta sa vad mai bine detaliile.

Azi am mai pus o sarma la podeaua care avea mai putin si arata mai bine, am facut si grinda in forma literei "C", inca nu am lipit podelele de ea, sunt fixate prozivoriu si va trebui sa o scurtez putin.
Am refacut si porthartul din tabla de "HAUR" Imagine postata . Noroc cu tata ca e electronist si mi-a cositorit muchiile, ca lipiturile mele ieseau... . Mi-ar fi placut sa reusesc sa indoi mai bine tabla, dar ma multumesc si cu ce a iesit.
Am refacut suportul, mai mic, si cutia sigurantelor pentru bombe, cred ca e mai bine acum, inca nu l-am lipit.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

#31 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior
  • Postari: 1050
  • Inregistrat: 15-February 13

Postat 30 December 2014 - 09:17 AM

Arata bine.

Foarte interesant topicul...urmaresc cu mare interes...spor...

#32 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 30 December 2014 - 10:49 AM

Bun, arata bine si cutia porthart si cea de sigurante!! Numai ca ea trebuie fixata pe ramforsari.

#33 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 30 December 2014 - 02:07 PM

Azi am inchis la rece fuselajul, am potrivit scaunul in pozitia lui si am descoperit ca nu am destul spatiu, de care am nevoie, intre scaun si panourile inclinate de pe lateralul fuselajului. Am masurat scaunul si este cu 0,1mm mai lat fata de ce ar trebui sa fie, am masurat panourile inclinate si sunt in paramaterii, problema vine de la semifuselaje care au o grosime mare de 1,5mm...

As vrea sa mai tai 1-1,5mm din panourile laterale (poza1), pentru ca impreuna cu grosimea fuselajului sunt prea late, dar daca tai din panou nu mai incape cutia cu sigurante care vine montata pe el(poza2) si ar trebui sa tai din coltul cutiei pentru a o potrivit si parca nu as face chestia asta. Daca subtiez fuselajul imi e frica ca il distrug.

Imagine postata
Imagine postata

#34 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior
  • Postari: 1050
  • Inregistrat: 15-February 13

Postat 30 December 2014 - 02:34 PM

Eu in niciun caz n-as subtia fuselajul in sitatia asta.
Probabil ca asa ai putea sa obtii vreun milimetru...dar pierzi toate detaliile alea, etc...riscant.

As incerca probabil sa subtiez putin consola aia facuta de tine (panoul lateral).
Nu merge sa subtiezi consola 1 mm si sa montezi cutia de sigurante pe ea asa cum este, fara sa mai tai coltul ala?
Consola va fi mai ingusta decat cutia de sigurante, dar totusi cutia va fi montata intreaga.
Cand spun asta, presupun ca problema nu este grosimea cutiilor de sigurante, ci doar consolele albe interfereaza cu scaunul...
Zic si eu...nu stiu daca merge...succes!

#35 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 30 December 2014 - 03:55 PM

E drept ca si grosimea mult prea mare, in scara vorbesc, a peretelui fuselajului te stinjeneste, dar, dupa cum se vede in poza de jos, preluata din cartea lui Radub, ai destul loc intre scaun si consola.
Imagine atasata: IAR 81 C_446 063e.jpg
La scara 1/48 e destul loc, nu vad de ce nu ar fi si aici. Poate problema vine de la latimea scaunului, care nu e corecta.
Incearca sa determini latimea scaunului folosindu-te, in poza de mai sus, de dimensiuni cunoscute.

#36 Useril este offline   mykyb 

• Membru senior

Postat 30 December 2014 - 05:13 PM

Salut ,

Alt scaun mai ingust, asta e!........................

#37 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 30 December 2014 - 07:02 PM

Cutia are dimensiuni bune ca lungime si latime, este doar putin mai groasa, dar nu are importanta. Se vede urat daca am consola mai ingusta decat cutia.

Loc inca este destul, dar nu suficient si pentru detaliile de fixare ale scaunului, pe care as vrea sa le fac.
Consolele + fuselaj imi iasa fiecare cu 1 mm mai late, dupa desenul din cartea lui Radu. O solutie ar fi sa sterg banda de nituri in zona cutiei pentru a pozitiona cutia mai aproape de semifuselaj, iar apoi sa ingustez consola, mai castig un 0,5mm, plus inca 0,5mm de pe partea opusa.
Am masurat inca o data scaunul, am si aici o diferenta mai maricica. Daca dau jos lateralele scaunului si slefuiesc din el cred ca pot recupera 1mm de la scaun, asta inseamna sa refac lateralele din tabla mai subtire. mai mult nu am ce face la scaun pentru ca sezutul ca latime este bun.

Daca fac toate astea cred ca voi avea suficient spatiu.

#38 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 31 December 2014 - 06:23 PM

Am modificat scaunul, acum este cu 1,1mm mai ingust si incepe sa fie mai mult loc, dar tot va trebui sa imblu putin la consololele laterale pentru ca ceva nu imi place la ele.
In tot raul a fost si un bine, spatarul vechi l-am folosit pe post de sablon pentru un nou spatar din tabla.
Am lipit si capatul la comanda de ajustare a scaunului.
Un an nou fericit va doresc si multa sanatate!

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

#39 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 02 January 2015 - 06:53 PM

Scaunul IAR-ului meu este aproape gata, azi i-am facut sistemul de fixare care este destul de complex. Mai am ceva cabluri de facut care vin prinse in colturile de jos - spate si il voi pune in asteptare pentru vopsit.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

#40 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 02 January 2015 - 11:02 PM

Servus Norbi! Consumi multa energie pentru cockpit si scaun dar detaliile sunt foarte misto!
Astept sa vad cockpitul finalizat!

Arata acest topic

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

10 useri citesc topicul
0 membri, 10 vizitatori, 0 utilizatori anonimi