Forum Machete,Modelism,Hobby: Incepand de la un IAR 81 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Incepand de la un IAR 81 1/32

#1 Useril este offline   norbi 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 566
  • Inregistrat: 29-April 08

Postat 16 December 2014 - 03:29 PM

Buna ziua tuturor!

Deschid acest topic pentru a prezenta, pe rand, lucrarile la machetele care urmeaza sa le construiesc si voi debuta cu un IAR 81C 1/32.
Am sa incerc sa modific, cat de mult imi permite experienta, piesele din kit si sa adaug cat mai multe detalii machetei folosind ca sursa de documentare cartea lui RaduB.
Nu doresc o macheta absolut perfecta, dar ma straduiesc sa iasa ceva cat mai aproape de realitate.
Inca nu sunt hotarat in privinta inmatricularii, probabil va fi nr. 381, dar mai este pana atunci.

Am inceput prin a construi o noua plansa de bord, mai subtire, din cartela de telefon. Am refacut aparatele in spatele plansei( probabil putin supradimensionate, dar pe mine nu ma deranjeaza). Am adaugat pe panoul drept tablou bombelor. Am costruit traversa de care erau prinse panourile laterale si sistemul de prindere al panoului central de aceeasi traversa.

Acesta este stadiul actual al lucrarilor:
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

1. Din desenele din carte nu imi dau seama, exact, unde vin date cele 2 gauri in suportul orizontal al bordului.
Imagine postata

2. Momentan nu imi dau seama daca suportul colimatorului avea 1 sau 2 bari in partea de jos
Imagine postata
Imagine postata

#2 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12662
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 16 December 2014 - 06:34 PM

Daca ne uitam pe desen, se vede ca, prelungind bara centrala, ea vine exact intre suruburile de prindere.
Imagine atasata: Colimator2_zps66cbe4e5.jpg
Cum celelalte bare sunt figurate toate, si avind in vedere cele de mai sus, putem spune fara indoiala ca era doar o singura bara. Nici nu ar fi fost nevoie de doua.
Fii atent unde le prinzi, in kit ele sunt prinse gresit.

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 16 December 2014 - 06:38 PM

#3 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 17 December 2014 - 10:28 AM

Multumesc Z pentru lamurire. Eu ceva de genul am inteles ca trebuie fixat suportul:

Imagine postata

Ieri am refacut piesa de care vin prinse cablurile palonierelor, arata mult mai bine acum.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de norbi: 17 December 2014 - 10:30 AM

#4 Useril este offline   LiviuM 

• Membru senior
  • Postari: 639
  • Inregistrat: 08-February 11
  • Interests:Aviatie , blindate , nave WW II si nu numai...

Postat 17 December 2014 - 11:45 AM

Welcome to the club! :drinks:

#5 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 18 December 2014 - 10:57 AM

Multumesc Liviu! Inca nu cunosc prea bine avionul ca altii, dar ma stradui sa inteleg cat mai bine desenele din carte.

Ieri am continuat lucrul la interior, am dat cele doua gauri in suportul orizontal al bordului, am montat cateva piese de la bord, le-am potrivit la rece si se potrivesc bine in fuselaj, am facut comenzile de la paloniere si am inceput lucrul la levierul de la scaun.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postataImagine postata
Imagine postata
Imagine postata

Un sfat as dori, care nuanta s-ar potrivi mai bine la interior? Mie mi se pare ca prima este mai potrivita.

Imagine postata

#6 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 18 December 2014 - 11:40 AM

Din ce stiu eu pina acum, culoarea in interior nu se stie precis. Metal curat la prototip, apoi un gri foarte deschis, apoi ceva asemanator cu RLM 76, mai multe supozitii. Inca nu am ultima carte sa vad ce s-a mai gasit in aceasta privinta. Oricum, mie mi se pare prea albastruie prima culoare, celelalte nici atit. Incearca cu un RLM 76 de la Gunze.

#7 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 18 December 2014 - 05:33 PM

Voi incerca si acrilicele Gunze, momentan eu folosesc acrilice Agama pentru ca imi plac RLM-urile lor.

Un mic update la levier, am facut prima sina de la sistemul de sigurantare, urmeaza cea de a doua si am mai slefuit putin piesa aceea gaurita.
Din piesa veche voi folosi doar ce este deasupra liniei rosii.
Imagine postata

#8 Useril este offline   mykyb 

• Membru senior
  • Postari: 247
  • Inregistrat: 27-December 05
  • Interests:Machetism de tot felul

Postat 19 December 2014 - 03:25 AM

Salut,
Frumos inceput,grija la panourile de bord laterale pentru ca pe marginea carlingi trebuie sa mai adaugi o intaritura care trece din spatele scaunului pana dupa panourile de bord care lipseste de pe macheta ( bineinteles daca vrei sa o pui ).
referitor la culoare eu am mers pe RLM 76 +7%alb pentru scara si si asa a iesit un pic inchis,iar daca vrei sa-i dai si un wash atunci se inchide oricum dar poti sa accentuezi detalile ulterior cu culoarea de baza + mai mult alb.

Spor la munca,

#9 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 19 December 2014 - 02:01 PM

Multumesc de atentionare mykyb, in mod normal ar trebui sa mai am ceva spatiu intre laterale si semifuselaj pentru acea intaritura. Culoarea inca mai are de asteptat, dar voi incerca si reteta ta.

In primul rand ii multumesc lui Radu pentru atentionare in privinta formei scaunului si pentru lamuriri legate de acesta. Asa ca am inceput sa fac niste sabloane pentru forma curbata a sezutului. Cred ca cel mai bine ar fi sa vacuformez sezutul, momentan alta cale de a rezolva problema nu am.

Datorita lamuririlor lui Radu am descoperit ca am facut si o mica greseala la comanda scaunului, dar voi reface piesa. Eu am facut-o dintr-o singura bucata, dar defapt erau 2, una (rosu) prindere de scaun, a doua (albastru) comanda de la scaun.

Imagine postata

#10 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 20 December 2014 - 06:52 PM

Cu ceva ajutor din partea tatalui meu am reusit azi sa termoformez sezutul scaunului pe un calapod de lemn. In mare parte sunt multumit de el, am facut mai multe bucati deoarece nu toate au iesit la fel de bine, mai au unele mici defecte pe la colturi. Este posibil ca la final sa fie cu 0,5-1mm mai adanci decat trebuie, sper sa reusesc sa tai cat mai mult din margine.

Acesta este rezultatul, sper sa va placa si voua.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de norbi: 20 December 2014 - 06:54 PM

#11 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 20 December 2014 - 07:58 PM

Citeaza

Eu am facut-o dintr-o singura bucata, dar defapt erau 2, una (rosu) prindere de scaun, a doua (albastru) comanda de la scaun.
Poti fi putin mai explicit, te rog???

#12 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 20 December 2014 - 08:21 PM

Eu am impreunat piesa rosie cu cea albastra, dar ceva de genul ar fi trebuit sa fie, sper sa se inteleaga ce am desenat:

Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de norbi: 20 December 2014 - 08:27 PM

#13 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 20 December 2014 - 11:28 PM

Gresealea la scaunul din kit este ca au interpretat eronat planurile si au confundat cablu de control pentru centuri cu scaunul, rezultand o forma ciudata si este ceva mai mic in dimensiuni.
Am reusit sa lipesc sezutul de suprafata plata a acestuia, al meu ca lungime si latime este putin supradimensionat cu jumatate de milimetru, iar ca adancime a iesit cam cu 1 mm mai mare, dar cred ca este acceptabil in dimensiuni si forma, mai bine de atat nu as reusi sa il fac. Zilele urmatoare voi lucra la spatar si restul de componente ale sale.

Cam asa arata fata cel din kit:

Imagine postata
Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de norbi: 20 December 2014 - 11:29 PM

#14 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 24 December 2014 - 07:21 PM

Ieri am reusit sa termin fuselajul de nituit, cu un ac, nu a iesit perfect, dar riveter nu am. Sunt vreo 2,3 zone unde va trebui sa refac niturile pentru ca am mers stramb cu ele.
Nu pun in discutie pozitia lor pe fuselaj, am folosit desenele din cartea lui Radu care sunt destul de mici, m-am straduit sa masor distantele cat mai bine si sa reproduc ce se vede acolo.

Atentie la cercul rosu marcat pe poza, la mine suprafata este raschetata si va trebui sa aduc ceva material acolo. Dreptunghiul rosu va trebui pozitionat unde este dreptunghiul verde. In zona cercurilor verzi va trebui sa sa faceti ranforsarea acea deoarece lipseste, eu ca material am folosit plastic de la cutie de iaurt.

Imagine postata

Sarbatori fericite tuturor, multa sanatate va doresc si timp pentru machete!

Imagine postata

#15 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 26 December 2014 - 06:23 PM

Atentie, acel "dreptungi" este defapt eticheta fabricii! O poti rade de tot si o inlocuiesti cu o bucatica de tabla subtire peste care pui apoi decalul.
Si da, pe fuselaj ai pus niste nituri in plus, le poti sterge insa cu usurinta. Vezi discutia de aici: http://www.cartula.r...1c/page__st__80 (postarile #86 si urmatoarele)

#16 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 27 December 2014 - 12:55 AM

Culmea ca am de sters din niturile care au iesit mai bineImagine postata

Am lucrat azi la interior, am adaugat panourile laterale pe care vin montate difuzorul si cutia electrica, de o parte si de alta a scaunului. In partea de jos am adaugat acele intarituri, care lipsesc, intre ele va veni prinsa traversa podelei.

Scaunul a inceput sa prinda forma. Atentie spatarul scaunului din kit este mai inalt fata de ce ar trebui sa fie. Spatarul ar fi trebuit sa aibe o usoara forma ca sa stea mai comod pilotul cu parasuta in spate, dar ca sa nu mai chinui sa termoformez piesa, l-am facut din mai multe placi lipite. La scaun as mai avea de facut sistemul de prindere de fuselaj, care este format din niste piese destul de marunte, sa vad cum reusesc sa le reproduc.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

Am dat jos si cutia pentru masca de pe partea dreapta a cockpitului si am facut "tabloul acela electric" daca am inteles bine.

Imagine postata

#17 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 27 December 2014 - 10:14 AM

Acea cutie este contine sigurantele automate pentru armament. Din pacatet ai facut-o putin prea mare si incorect. Sus ea vine putin peste ramforsare, iar jos exact peste ramforsare.
Din lateral arat asa
Imagine atasata: iar.png

#18 Useril este offline   norbi 

• Membru senior

Postat 27 December 2014 - 11:08 AM

Multumesc pentru lamuriri in privinta cutiei. Nu e lipita asa ca o voi reface.

#19 Useril este offline   mykyb 

• Membru senior
  • Postari: 247
  • Inregistrat: 27-December 05
  • Interests:Machetism de tot felul

Postat 27 December 2014 - 03:00 PM

Salut Norbi,

Te-ai apucat de scratch nu gluma,Scaunul e super,nu il tragi in rasina si ne dai(vinzi si noua ) ?:))) daca esti la cabina nu uita de ranforsarea de sus ( ultima , este la marginea de sus)se vede si e pacat sa nu il faci mai ales ca nu e mare lucru de facut..Inca un sfat din ce imi aduc aminte din constructia mea,e prea devreme sa vorbim de trenul de aterizare dar daca sti ce matriculare vrei sa-l faci si ai poze cu el uitate daca are carenajul trenului complet sau cel de jos lipseste,in caz ca lipseste nu e nici o problema dar daca e complet verifica daca cea de sus calca peste cea care acopera roata( a mea nu a calcat peste si dupa ce a fost vopsit si invechit a trebuit sa o refac adaugand o bucata de stirol la carenajul de sus (am adaugat in partea de jos) dar tu poti sa tai din pistonul trenului vreo 3 sau 4 mm rezolvand problema si arata ca si cum a/c este alimentata si armata ( adica ingreunata)

Ai aici un link de la modelimex si poti sa-i scri lui Csaba Banto pe site-ul lui http://www.xaba.ro/ si el face comenzi si iti poate aduce un Rosie the riveter la toate scarile 72/48/32( adica cel mai bun dupa parerea mea si a multora care au lucrat cu el)
https://www.modelime...1-00mm-for-1-32, merita si nu costa foarte mult ,aprox 14Euro.

Spor la treaba incontinuare....

#20 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior

Postat 27 December 2014 - 06:07 PM

Citeaza

...verifica daca cea de sus calca peste cea care acopera roata( a mea nu a calcat peste....
mykyb, problema vine, ca si la scara 1/48, din cauza figurarii trenului de aterizare in pozitia destins, adica asa cum sta in cala. Nu trebuia sa adaugi material, ci trebuia taiat din piston atit cit cei doi voleti sa se incalece.
Cu alte cuvinte, asa trebuie corectata problema!
Norbi, am mai vazut o eroare, in postul #5, poza a treia. Adica panoul de bord nu este bine pus. Parte dreapta vine putin mai inspate, iar lateralele nu sunt ascunse in intregime dupa tabla fuselajului si nu sunt asa de inclinate. Inteleg ca nu este nimic lipit, dar atentie la montajul final.

Arata acest topic

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi