Citeaza
Aici as dori sa te contrazic putin ,Florin . Mi se pare ca e doar o scuza pentru a intretine o stare defapt . -- ( fara teoria conspiratiei )--
Am sa incerc sa argumentez printr-un exemplu al unui caz real , prezentat demult la tele. , si pe care nu l-am inteles atunci : ... Se spune ca ... prin 1993 s-a tinut o expozitie a fabricantilor de mezeluri romani printre care si ceva (primii) invitati straini . Dupa perioada comunista , impulsionati de entuziasmul si optimismul ( etc.) , acelor ani se intrecura care mai decare sa se afirme prin tot felul de bunataturi si retete, unele noi altele vechi si pastrate in secret cu grija . Gustand din sortimentele unui fabricant de top francez , au ramas oripilati . Nu doar ca nu aveau gust ( erau binecunoscutele de acum " plasticuri") , dar mai erau si pline de tot felul de aditivi ( etc.) . ... Pe scurt erau o porcarie > si nici macar nu prea erau de porc ... I-au spus reprezntantului : "Uitati-va la produsele noaste , "vedeti" ce gust au , ce aroma , ce etc . ; cum credeti ca veti avea succes pe piata "noastra" ; cum vor cumpara si vor manca romanii produsele dumneavoastra ? "
La care francezul a raspuns foarte linistit si sigur pe el : " Nu-i nici o problema , oamenii se vor OBISNUI cu produsele noastre " .
Mai stie azi cineva ce gust ar trebui sa aiba vreun mezel "normal", din carne , sau vreun iaurt de casa ... etc ? ( bineinteles daca nu si-l face el asa cum a invatat ) .
Ba am mai intalnit pe unii care spuneau ca nu le plac anumite produse naturale , fiindca spun ca nu au un gust placut , sau o aroma asa cum stiu ei ... la fel cum un copil , dupa ce a vazut cascada Niagara in realitate , a ramas dezamagit fiindca nu era la fel cum o vazuse la televizor .
Ca sa inchei ( in sfarsit ) , nu cred ca aceste lucruri se "cer" . Am fost atat de obisnuiti cu ele incat nu mai stim cum "arata" " altfel ", dar mai toti stiam ca "exista"/sau ar trebui sa "existe" .
Eu cred ca e cam acelas proces/procedeu ca si pe vremea lui Ceausescu ,cam acelas tip de manipulare , insa inversat ( adica poti sa nu mai vezi si atunci cand cineva iti baga o lumina prea puternica in ochi , nu doar cand esti lasat in bezna ) . Scopul e acelas .
Aceasta postare a fost editata de dany: 11 December 2014 - 10:41 PM