Bunule Caporal, imi faci bucurie cu ce spui.
Cat despre Mos Craciun...sau Santa Klaus cum i se mai spune... eu il astept, asa cum l-am asteptat dintotdeauna.
Hai sa scriem mai departe.
SdKfz 7/1
In 1939, Lufrwaffe a cerut instalarea unui afet qvadruplu de calibru 20mm, pe platforma unui tractor SdKfz 7, in scopul evaluarii posibilitatilor de manevrare,viteza de deplasare si precizia tirului. Astfel fiind, dintr-o idee simpla, cazuta parca la moment, s-a nascut un nou vehicul cu capacitati combative,foarte bine adaptat la ceea ce se astepta de la el. L-au denumit
Selbstfahrlafette mit 2 cm Flakvierling 38. Mai tarziu au schimbat armele cu
model 40.
Lateralele metalice,sau din lemn,folosite pana atunci,au fost inlocuite cu panouri formate din grilaje metalice,prinse in montanti metalici, pe imbinari mobile. Astfel, atat panourile laterale cat si cel din spate,puteau fi rabatate si blocate in pozitie orizontala,oferind,atat o mai buna raza de rotire a armei,fara obstructii, cat si un spatiu sporit de miscare a servantilor,in timpul tragerilor.Pe durata productiei, din nevoia de a scadea costurile de productie si a economisi materie prima, montantii metalici au fost inlocuiti din nou,cu unii din lemn,ramasi mobili, de asemenea.
Masina echipata de lupta,putea sa transporte o rezerva de 600 de proiectile, nu prea mult daca luam in calcul faptul ca afetul cu 4 tevi avea o cadenta teoretica de 1800 de lovituri pe minut. Cadenta practica era,insa, de 800 de focuri. Chiar si asa, cele 600 de proiectile nu satisfaceau puterea de foc a complexului, motiv pentru care o alta rezerva de 1800 de lovituri,era transportata suplimentar,intr-o semiremorca tractata, Sonderanhanger 56 (Sd Ah 56).
Fiecare tun,cu teava lunga de 112,5 calibre (20x112,5),era alimentat printr-un incarcator tip sector, cu 20 de focuri, si tragea un proiectil greu de 115 grame cu viteza de 900 m/s.
Panoplia de tipuri de munitie folosite de tunul model 38,cuprindea proiectile antiaeriene
Sprenggranatpatronen L'spur mit Zerleger(proiectil exploziv cu focos de impact) cu greutate de 115 grame (cum am mai spus) din care 6 grame era exploziv foarte puternic, sau pentru lupta terestra,impotriva tintelor slab blindate, se folosea
Panzergranatpatrone mit Zerleger cu greutatea de 146 de grame (viteza de 833 m/s).
Bataia eficace in plan orizontal,impotriva tintelor usor blindate era de 1000 m. Afetul pivota 360 de grade, manevrat cu ajutorul unei manivele, in timp ce tunurile puteau trage vertical intre -10 si +100 de grade.
Utilizarea unei asemenea arme,montata pe un transportor, necesita prezenta unui echipaj numeros, format din 10 persoane: un comandant de tun,un conducator auto si opt servanti.
Primele 100 de SdKfz 7/1 au fost asamblate intre aprilie 1940 si mijlocul anului urmator,pentru ca de acolo mai departe,cadenta de productie sa atinga 10 exemplare pe luna(in anul 1942) sau chiar mai mult, in anii ce-au urmat.
Primele modele au fost produse cu o cabina standard,descoperita,pentru ca incepind din august 1942,sa fie prevazute cu o suprastructura blindata, cu placi din otel de 8 mm,care protejau atat postul de conducere, cat si compartimentul motor.
Undeva intre octombrie si decembrie 1944,productia lui 7/1 a fost oprita, pana atunci fiind fabricate intre 750 si 800 de exemplare (sursele nu pot cadea de acord asupra numarului), raspandite atat in dotarea Luftwaffe cat si a unitatilor Panzer.Inventarul Amatei germane,arata ca la 1 martie 1945, mai existau operationale, 319 exemplare de 7/1,apte sa lupte impotriva tintelor aeriene sau terestre.
Pe durata exploatarii, s-a observat ca afetul cvadruplu, datorita cadentei mari pe care o putea sustine,asigura o saturare cu lovituri a spatiului aerian din jurul masinii,pana la un plafon de 2200 m,dar odata cu aparitia (pe frontul sovietic) a avioanelor de atac la sol, Sturmovik,proiectilele de 20mm nu mai aveau putere de penetrare suficienta, ricosind pur si simplu din panourile blindate care protejau pilotul si/sau motorul, si producind doar daune minore avionului.
Era evident ca era necesara aparitia unei noi arme,mai puternice.
S-a chemat 7/2,dau asta este deja alta poveste.