Protejarea aparatului respirator este fara indoiala extrem de importanta. Pentru aceasta au fost concepute o gama larga de astfel de echipamente de protectie, de la unele in constructie foarte simpla, pana la altele complexe. Totodata au fost dedicate anumitor feluri de noxe. Un lucru bine de stiut si de catre modelisti, caci ei pot fi afectati de diverse soiuri de noxe precum particule solide (si acestea avand origini diferite: lemn, gips, metale, materiale plastice, rasini, etc.) sau particule lichide (ceata).
Un ochelarist ca mine, a avut o anumita problema cu aceste echipamente, fie ele simple sau mai complexe (de genul celor cu cartuse filtrante). Problema consta in aburirea lentilor ca urmare a respiratiei. Intrucat aveam de gletuit si zugravit o incapere mi-am cumparat niste masti de protectie a respiratiei . Doream sa fie simple si evident ieftine. La DEDEMAN mi-au atras atentia unele oferite SC INTERBABIS srl, pentru ca aveau supapa (asta diminueaza intr-o anumita masura efectul de aburire a ochelarilor) dar si pretul care se invartea in jurul a 4 lei.
Am avut placuta surpriza sa constat ca masca nu prezenta inconvenientul legat de aburirea lentilelor. Asta ca urmare a croielii mastii (recunosc ca nu am mai utilizat masti croite astfel, cu sau fara burete sau supapa) dar si a benzii de burete aflata in zona contactului de deasupra nasului.
La vanzare sunt pentru trei tipuri de noxe:
- galben: EM68 categ. FFP1, pentru praf de gips, creta, carbune,:
- verde : EM 83, FFP2, pentru particule solide , aerosoli pe baza de apa dar si a aerosolilor in faza lichida. Pentru lucrul cu acid sulfuric, galvanizare, bitum, laboratoare chimice:
- rosu: EM 77, FFP2, pentru particule solide , aerosoli pe baza de apa dar si a aerosolilor in faza lichida. Pentru lucrul cu acid sulfuric, galvanizare, bitum, laboratoare chimice. Si in plus pentru azbest, cupru , bariu, titan, vanadium, lemn .
La zugravit am folosit modelul galben. Filtreaza bine si foarte important: Nu se aburesc ochelarii.
Sper ca nu am plictist.