Forum Machete,Modelism,Hobby: Bf 109E3 "Hai fetito!" - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bf 109E3 "Hai fetito!"

#41 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 18 July 2006 - 01:53 PM

serj, la Jul 18 2006, 12:06 AM, a spus:

:-) Se pare ca nu trebuia sa deschid subiectul asta...

:whistle: DA!

Citeaza

Pentru cei cu adevarat interesati, pot scana oricare dintre aceste pagini.
Eram cu mult mai interesat de partea asta si cred ca nu numai eu.

Citeaza

Cu alte cuvinte culoarea RLM68 nu a existat decat in capul unuia care s-a dezis de ea.
Dupa cum ai scris-o si dupa caracterul categoric cu care spui ca nu 109 era vopsit cu aceasta culoare inclin sa cred ca aceasta culoare n-a existat doar ca ... cu cateva postatari mai devreme ai pus un esantion scanat al acestei culori. :-D

Ar mai fi si altele cu care m-am distrat, dar ma retrag definitiv din discutie ca risc sa devin enervant ... :-) :-)
Bafta!

#42 Useril este offline   radub 

• Membru senior
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 18 July 2006 - 02:05 PM

crios, la Jul 18 2006, 11:53 AM, a spus:

Dupa cum ai scris-o si dupa caracterul categoric cu care spui ca nu 109 era vopsit cu aceasta culoare inclin sa cred ca aceasta culoare n-a existat doar ca ... cu cateva postatari mai devreme ai pus un esantion scanat al acestei culori. :-)

Ar mai fi si altele cu care m-am distrat, dar ma retrag definitiv din discutie ca risc sa devin enervant ... :whistle: :-)

Crios,
Oare e asa de greu de inteles? Acel esantion de culoare "E SCOS DIN BURTA". E inventat. E o facatura. E nefondat. E lipsit de folos. E iluzoriu. A fost dezavuat de cel care l-a inventat. Nu este coroborat de nimeni.
Doamne, de trei zile eu spun acelasi lucru si tot nu pot sa ma fac inteles.
Chiar daca cineva i-a dat un aspect fizic (adica un esantion de culoare) e la fel de valabil ca un esantion de solzi de sirena, sau par de stafie. Omul a creat din burta o reprezentare grafica a ceva ce nu exista! Uita de el! Eu l-am pus acolo ca sa ilustrez cat de tampita e teoria. Voi ati luat-o drept dovada? Doamne, incep sa ma crucesc!

Ce altceva am spus eu de te amuza? :-x

O sa pun scanurile pe forum.

Bafta? E nevoie! Ca logica vad ca esueaza!
Radu

#43 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 18 July 2006 - 02:49 PM

radub, la Jul 18 2006, 02:05 PM, a spus:

Ce altceva am spus eu de te amuza? :-x

A inceput asa:
Z-mare zice:S-ar parea ca E-urile, cel putin unele dintre ele, erau vopsite in RLM 68, un verde nitel mai deschis decit RLM70-ul de pe cele germane. Din pacate.. nimic cert. Se stia doar ca pentru export E-urile au fot vopsite in RLM 86.
:whistle: Iau si rescriu: S-ar parea ca E-urile, cel putin unele dintre ele, erau vopsite in RLM 68, un verde nitel mai deschis decit RLM70-ul de pe cele germane. Se stia doar ca pentru export E-urile au fot vopsite in RLM 68. Din pacate.. nimic cert.

Radub zice:RLM68 este iluzoriu si nu a fost dovedit.
apoi: iti pot spune cu cea mai mare certitudine ca nu poate fi RLM68. Am trei nuantiere in fata chiar acum, iar RLM68 este un verde foarte deschis, mult mai deschis decat RLM71.
dup-a care zice: NU POATE FI RLM68. RLM68 E PREA DESCHIS LA CULOARE. PUNCT. End of discussion.
continua in alt post:Asta e un scan al esantionului de culoare din cartea "The Official Monogram Painitng Guide to german AIrcraft 1935-1945" de Kenneth A. Merrick and Thomas H. Hitchcock, publicata de Monogram.

E mai clar acum de ce nu era RLM68?
si revine:Acel esantion de culoare "E SCOS DIN BURTA". E inventat. E o facatura. E nefondat. E lipsit de folos. E iluzoriu.

Si inca una care mi-a placut
Radub zice:Serj, vopseste-l RLM71, iar daca cineva te contrazice, cere dovada!
Parerea mea este ca-l poti vopsi si roz ca tot n-o sa te poata contrazice nimeni ca doar nu scrie in nici un document clar si raspicat "pana in 1945 nici un 109 n-a fost roz" :-)
Acu ce sa zic Radub? Stiu ca te-am suparat cu faptul ca m-am distrat pe seama a ceea ce am citat, da' nu fi rau ca si tu te-i distrat cu RLM-ul ala :lol:
Si te mai citez o data:Bafta? E nevoie! Ca logica vad ca esueaza! :-) :-) :-D
Cata dreptate ai!!
Bafta!

#44 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 18 July 2006 - 03:11 PM

Crios,
Tot nu m-am prins ce vrei sa spui.
"Se stia" bate "nu e nimic cert". "Se stia" este o sintagma folosita de propaganda. Are un efect subliminal. Cand ceva "se stie" nu mai trebuie cercetat sau discutat. Acel "se stie" invinge chiar acum.

Si nu sunt enervat ci frustrat. Sunt martor la siluirea istoriei, la falsificarea realitatii. E ca si cum as privi un accident de tren si nu pot face nimic sa il opresc. Cu cat va dau mai multe dovezi, cu atat va inversunati mai rau. Mi se frange inima in mine cand citesc ce se scrie aici. :cry:

Am crezut ca ajut.
Radu

#45 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 18 July 2006 - 03:24 PM

Daca conteaza Radu, pe mine m-ai convins !
Cred ca si pe Serj.

Ce propun e sa fie sters acest topic (nu ca n-ar fi fost foarte interesant), dar e axat prea mult pe analiza a "ce a spus celalat" si "ce am spus eu" si "ce a inteles celalalt ca am spus eu" etc. etc.
Si sa-l reluam de la zero, cu informatii clare, exacte, eventual poze (Cantacuzino ) ...

Nu ma loviti !! E doar o propunere !!

#46 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 18 July 2006 - 03:38 PM

radub, la Jul 18 2006, 03:11 PM, a spus:

Crios,
Tot nu m-am prins ce vrei sa spui.
"Se stia" bate "nu e nimic cert". "Se stia" este o sintagma folosita de propaganda. Are un efect subliminal. Cand ceva "se stie" nu mai trebuie cercetat sau discutat. Acel "se stie" invinge chiar acum.

Avantaj eu pentru ca stiu prea bine ce vrei sa spui tu.
De distrat m-am distrat gandind in locul unia care acum s-apuca de modelism si incepe cu topicul asta.
Limpezeste-ti un pic frustarea si citeste fiecare postare din prisma celui de care ti-am zis si pe urma sa vezi ce incepi sa te distrezi gandindu-te in ce ceata a intrat bietul om. Ma rog! nu-i obligatoriu sa te distrezi gandindu-te la asta, dar eu m-am distrat.

Citeaza

Am crezut ca ajut.

Lasand de-o parte sotiile la care sunt predispus astazi, iti zic fara gluma ca ai ajutat si daca pui si scanurile alea pe care le-ai promis, promit sa fac si eu curatenie in topicul asta in asa fel incat in el sa ramana doar informatia de care multi au sau vor avea nevoie.
In asteptarea scanarilor tale si a pozelor lui Cantacuzino va urez
Bafta!

#47 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 18 July 2006 - 03:39 PM

Blue-Max, la Jul 18 2006, 04:24 PM, a spus:

Ce propun e sa fie sters acest topic (nu ca n-ar fi fost foarte interesant), dar e axat prea mult pe analiza a "ce a spus celalat" si "ce am spus eu" si "ce a inteles celalalt ca am spus eu" etc. etc.
Si sa-l reluam de la zero, cu informatii clare, exacte, eventual poze (Cantacuzino ) ...

Nu ma loviti !! E doar o propunere !!

Nu te lovim. Insa vom analiza atent motivele care te-au determinat sa faci o asemenea propunere, si modul in care ai inteles gresit intreaga discutie :-) :whistle: :-D

Cat despre RLM-uri... Sunt cele mai bine documentate / cercetate, si in acelasi timp cele mai controversate. Asta ar trebui sa zica ceva... :-)

#48 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 18 July 2006 - 04:10 PM

Scanurile sunt aici: http://cartula.net/m...s.php?album=483

Aceste scanuri nu dovedesc nimic despre culorile Eurilor romanesti. Ele doar dovedesc cat de eronata e teoria cu RLM68.

Daca cineva are nevoie de mine, stiti unde sa ma gasiti. Eu ma retrag. Simt ca aceasta discutie va avansa mai mult fara mine.

Radu

PS. All it takes for evil to prevail is for good people to do nothing. Eu macar am incercat sa fac ceva.

#49 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 18 July 2006 - 04:35 PM

radub, la Jul 18 2006, 04:10 PM, a spus:

Daca cineva are nevoie de mine, stiti unde sa ma gasiti. Eu ma retrag. Simt ca aceasta discutie va avansa mai mult fara mine.

Hai mai Radu!
Mai ti minte ce mi-ai scris tu mie intr-un topic despre oamenii de valuare?
Crede-ma ca nu e cazul sa te superi nici tu si nici altcineva.
Poate acum nu-i prea evidenta utilitatrea a ceea ce ai scris, da' ia gandeste-te cum va arata topicul atunci cand voi sterge toate postarile mele, si inca cateva interventii pe ici pe colo. Mai pune si Cantacuzino ceva, mai pune si care o mai avea cate ceva, mai pui si tu inca altceva :-) . Acum, chiar daca ai recitit topicul, esti prea implicat.
Si care discutie ca pana acum n-am scris decat eu tampenii :whistle:
Mai vorbim!
Pardon! Mai ne scriem! :-)
Bafta!

#50 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12674
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 18 July 2006 - 06:33 PM

Un om intreaba cit e ceasul. Unul reaspunde: sase si zece. Un altul poate spune: e sase si zece, dar ceasul meu s-a parea, dar nu e sigur, nu merde prea bine! Ai aici doua in formatii: una principala e ora sase si zece si alta secundara ceasul meu s-a parea, dar nu e sigur, nu mereg bine. Le folosesti cum vrei!

Serj a intrebat de imatriculari. Eu am facut o observatie, suplimentara, referitoare la culorile de pe E-urile romanesti. I-am raspuns

Citeaza

S-ar parea ca E-urile, cel putin unele dintre ele, erau vopsite in RLM 86, un verde nitel mai deschis decit RLM70-ul de pe cele germane. Din pacate.. nimic cert. Se stia doar ca pentru export E-urile au fot vopsite in RLM 86
(Gresisem in loc de 71 am spus 70 si in loc de 68, 86!). S-ar parea, adica probabil, adica se banuieste, adica se crede, adica se presupune, adica se banuieste ca.....Din pacate nimic cert, adica nu se stie precis, adica nu e nimic batut in cuie, adica nu e nimic confirmat, adica nu e nici o dovada scrisa...

Citeaza

Se stia doar ca pentru export .....
Vezi The Official Monogram Painting ........
Ai spus

Citeaza

RLM86 nu exista. Cred ca ai vrut sa spui RLM68. RLM68 este iluzoriu si nu a fost dovedit. El a aparut prima data in capitolul "Culori de export" in cartea Monogram "The Official Monogram Painting Guide to German Aircraft 1935 - 1945" de Kenneth Merrick & Thoman H. Hitchcock. (pagina 81 are un esantion de culoare, e un verde foarte, foarte deschis asemanator verdelui interior britanic- verde ca iarba). In cele doua volume ale Classic Publications "Luftwaffe Camouflage and Markings 1933 - 1945" de acelasi Kenneth Merrick, "culorile de export" au fost dezavuate. Cu alte cuvinte, "Culorile de export" au fost o teorie vaga si nedovedita si apoi dezavuata chiar de catre cel care a lansat-o.

Informatie buna, pertinenta dar, voraba lui Crios....
Ti-am raspuns:

Citeaza

Da Radub, e vorba de 68 nu 86! (86 nici nu exista, ca de altfel nici 84!  ). Datele le am din aceiasi sursa, oaerecum indirect.
Adica da, stiu de RLM 68, din aceiasi sursa, dar nu direct. Deci lamurita treaba!
Serj, din cauza ca eu am spus gresit RLM 70 , intra in ceata si cere preciari! Ii raspund:

Citeaza

Serj, foloseste cu incredere RLM 71 din setul Revell!
Eu am crezut ca se intelege ca RLM 71 este culoarea buna si ca cea din setul Revell este foarte apropiata de RLM 71 si nu de RLM68!
Apoi cred de cuvinta sa corectez cele spuse in postul din 14 iulie pentru a nu fi neclaritati in privinata denumirilor RLM 71 si RLM 68! Atit si nimic mai mult! Am inteles percect ca RLM 68 este neconfirmata, etc, etc, etc

Citeaza

ERATA. In intreventia mea din 14 iulie se va citi: S-ar parea ca E-urile, cel putin unele dintre ele, erau vopsite in RLM 68, un verde nitel mai deschis decit RLM71-ul de pe cele germane. Din pacate.. nimic cert. Se stia doar ca pentru export E-urile au fot vopsite in RLM 68. Cred ca pe viitor ar trebui sa fiu nitel mai atent!

Ei, si de aici incepe toata nebunia! Nu mai repet, ca a subliniat destul de bine Crios! :whistle:
Radub, iti respec talentul la machetit, iti respect cunostintele. Eu nu am acces la toate cele tomuri si nici engleza nu o stiu ca pe apa, dar ceea ce supara este agresivitatea cu care vrei sa arati ca ai dreptate si nu numai in acest caz!
Nu trtebuie sa acuzi pe nimeni (googlemaister!) ca ia de pe google niste informatii de la oameni ce fac trimitere la Smith, Gallaspy, Merrick, Hitchcock, Creek, Ullmann. N+u cred ca sint chiftele! Ca unele chesti mi-au scapat, nu poate fi decit vina mea! (apropo, daca vrei, pot sa-ti dau adresa unui site extraordinar de bine documentat cu trimiteri serioase la alte situri la fel de documentate, cu fotografii si detalii de necontrazis cum ca pamintul e ....plat! Sau la cite rase de extraterestri ne viziteaza zilnic Pamintul, cum arata fiecare rasa ba si niste congrese cu savanti si cercetatori seriosi ce se ocupa cu asta! Adicatalea fiecare scrie ce crede el si isi aduna adepti!)
Uite, am in fata o carte, e drept nu americana sau englezeasca, in care este dat un profil de E, imnatriculat L-8, urmat de numarul (scris mult mai mic) "2508" si care zice ca e vopsit in culorile pentru export RLM68 si 64. Deriva e vopsita in albastru, alb, rosu (de sus in jos). Sa-l cred au ba?
Referitor la surse de informare. Toti ati vazut ca IAR-urile au burta dintre aripa si profundor vopsita in albastru deschis. Toate profilele arata la fel pe burta: albastru deschis. Dar in cartea Vinatorul IAR-80 scrie ca pe burta, intre aripi si profundor, se continua camuflajul de pe partea superioara. Este data si o fotografie. Una singura! Acuma eu ce sa cred, ca cei din carte dau chifle, deoarece sint contrazisi de toate evidentele fotografice?

Dar discutia cred ca o putem incheia aici, eu m-am lamurit in privinta RLM-ului 68! Nu mai trebuie adus nici un argument!
Moa, iar o sa fiu acuzat ca am scris o gramada :-) . Daca e prea greu de citit impart postul in dou trei seriale :-) (fara nici o rautate, glumeam doar cit am vazut cit de lung e postul! Cit o zi de ....post! :-D )

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 18 July 2006 - 06:35 PM

#51 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 18 July 2006 - 07:19 PM

Care parte din RENUNTA O DATA PENTRU TOTDEAUNA LA TAMPENIA ASTA CU RLM68 nu o intelegi? Pentru numele lui Dumnezeu si ce e mai sfant pe lumea asta, opreste-te! :-x TE IMPLOR!!!!!!

Eurile nu au fost vopsite in RLM68. Punct

Radu

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Classic_Zoom.jpg

#52 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12674
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 18 July 2006 - 08:06 PM

Radule, e a nu stiu cita oara cind spun AM INTELES si M-AM LAMURIT, ai adus dovezi pertinente! Ce naiba, nu vorbesc romaneste????!!!! Citeste te rog ultimul, paragraf din postarea mea!!!!
Chiar am sa te rog, trimite-mi si mie niste copii de pe care pot citi cele postate la galerie. arado007@yahoo.com! Mersi!

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 18 July 2006 - 08:08 PM

#53 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 18 July 2006 - 08:27 PM

Salut Z-Mare,
ti le-am trimis.
Radu

#54 Useril este offline   radub 

• Membru senior

Postat 18 July 2006 - 08:29 PM

Scanurile alea sunt prea mici in galerie datorita limitarilor serverului. Unde le pot trimite pe cele mai mari pentru a fi lizibile?
Dar pana la urma, sunt oare de folos pe tema Eurilor?
Radu

#55 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 18 July 2006 - 10:04 PM

radub, la Jul 18 2006, 09:29 PM, a spus:

Scanurile alea sunt prea mici in galerie datorita limitarilor serverului. Unde le pot trimite pe cele mai mari pentru a fi lizibile?
Dar pana la urma, sunt oare de folos pe tema Eurilor?
Radu

Mai, sunt totusi lizibile, asa cum sunt. Daca vrei totusi sa le inlocuiesc cu altele mai mari, cartula @ cartula . net (fara spatii)

#56 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior
  • Postari: 717
  • Inregistrat: 22-February 05

Postat 19 July 2006 - 02:57 AM

Citeaza

Am studiat foarte mult Emil-ul in aviatia romana, am o gramada de poze deci pot sa afirm ca toate Bf 109 E au fost initial vopsite cu culoare inchisa de verde RLM 71.

Dar o parte din ele au fost revopsite (dupa revizii la IAR Brasov sau ASAM Cotroceni) in verdele olive romanesc ( care era mult mai deschis decat RLM 71).

Exemplul cel mai concludent este Bf 109 E nr 64 " Nella" care desi vopsit initial RLM 71, dupa revizia dela IAR Brasov ( poza color cu " Nella" este facuta chiar in curtea fabricii inainte de revizie) a fost revopsit cu verde oliv romanesc si trimis la esc.52 la Mamaia.
O sa caut sa postez si pozele cu cele doua inmatriculari in perioade diferite.

Am revenit cu poze pt a sustine cele mentionate de mine privitor la camuflajul de Emil romanesc.

Mai intai celebra poza color cu Emil romanesc , respectiv Bf 109 E 7 nr 64 " Nella".
Poza a fost facuta pe aerodromul fabricii IAR Brasov de catre Ion Tulea in 1943.
Avionul a fost adus la Brasov (de catre Ion Milu) pt revizia generala dupa campania de la Stalingrad.
Dupa cum se vede culoarea verde este foarte inchisa (RLM 71) in comparatie cu verdele romanesc de pe IAR 47 de langa el.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: _5.jpg

Aceasta postare a fost editata de Cantacuzino: 19 July 2006 - 02:58 AM

#57 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior

Postat 19 July 2006 - 03:04 AM

Citeaza

Dar o parte din ele au fost revopsite (dupa revizii la IAR Brasov sau ASAM Cotroceni) in verdele olive romanesc ( care era mult mai deschis decat RLM 71).
Exemplul cel mai concludent este Bf 109 E nr 64 " Nella" care desi vopsit initial RLM 71, dupa revizia dela IAR Brasov ( poza color cu " Nella" este facuta chiar in curtea fabricii inainte de revizie) a fost revopsit cu verde oliv romanesc si trimis la esc.52 la Mamaia.

Si acelasi Bf 109 E7 nr 64 revopsit cu verdele oliv romanesc. Poza a fost facuta in vara '44 pe aerodromul Mamaia de catre I. Galea.
Se observa proasta calitate a vopselei verde oliv care incepe sa se curete pe alocuri unde se vede vopseaua initiala RLM 71.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 1.jpg

#58 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior

Postat 19 July 2006 - 03:06 AM

Citeaza

Si acelasi Bf 109 E7 nr 64 revopsit cu verdele oliv romanesc. Poza a fost facuta in vara '44 pe aerodromul Mamaia de catre I. Galea.
Se observa proasta calitate a vopselei verde oliv care incepe sa se curete pe alocuri unde se vede vopseaua initiala RLM 71.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 3.jpg

#59 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior

Postat 19 July 2006 - 03:11 AM

Citeaza

Am studiat foarte mult Emil-ul in aviatia romana, am o gramada de poze deci pot sa afirm ca toate Bf 109 E au fost initial vopsite cu culoare inchisa de verde RLM 71.

Bf 109E 7 nr 64 pe front (1942-'43) Nuanta inchisa de verde lasa nici-un dubiu RLM 71.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Copy_of_e_nr64_Nella_3.jpg

#60 Useril este offline   Cantacuzino 

• Membru senior

Postat 19 July 2006 - 03:18 AM

Nu toate Bf 109E au fost revopsite cu verde oliv.

O poza cu BF 109 E 7 nr 65 facuta tot pe Mamaia (aerodromul esc 52 in '44) este camuflat cu RLM 71.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Pop___Galea__.jpg

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

6 useri citesc topicul
0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi