Forum Machete,Modelism,Hobby: Supermarine Spitfire F Mk 24 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Supermarine Spitfire F Mk 24 1/48 Eduard Limited Edition

#1 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 01 September 2014 - 06:49 PM

Salut prieteni,

Doresc sa imi mai perfectionez tehnica de vopsire la avioanele cu camuflaj si trec cu elan de la Bf 109 la un model mai familiar mine :-) . De mult doresc sa imi cosntruiesc un Spitfire F Mk 24. Este defapt si singurul marcaj din cutie, celalalte trei avioane care se pot construii sunt Mk 22.

Imagine postata

Imagine postata

Cutia contine kit-ul Airfix care pare destul de frumos realizat, cel putin la prima vedere este aproape de calitatea kiturilor Spitfire de la Tamiya dar net inferior fata de kitul Mk IX c de la Eduard. Aici ma refer in primul rind la detaliile de pe suprafata exterioara.

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Toate componentele cockpitului vor fi inlocuite cu un superb set de rasina de la Aires care este inclus in cutie, dar am avut surpriza sa constat ca sunt citeva componente rupte. Noroc ca sunt cu sectiune cilindrica, deci se pot inlocui cu plastic...

Imagine postata

iar un alt lucru bun sunt desigur fotoinciziile de la Eduard si mastile pentru roti si cupola.

Imagine postata

Decalurile de pe coala mare sunt produse de Cartograf iar stencilele sunt produse de Tally Ho

Imagine postata

In masura in care timpul imi permite, am sa incep sa lucrez si sa postez fotografii cu progresele pe care le-am facut.

Va doresc o seara placuta, Tibi

Aceasta postare a fost editata de tibi22: 01 September 2014 - 06:51 PM

#2 Useril este offline   pruteanucristian 

• Membru deplin
  • Postari: 77
  • Inregistrat: 24-February 14

Postat 01 September 2014 - 07:34 PM

Deci :dribble:

#3 Useril este offline   michi-ro 

• Membru senior
  • Postari: 894
  • Inregistrat: 18-January 12
  • Interests:fotografia
    modelismul

Postat 01 September 2014 - 08:11 PM

Frumoasa prezentare a kit-ului.
Eu unul, nu sper decat sa ai muuuuult timp ca sa ma delectez cu un Spit !
Spor!

#4 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 05 September 2014 - 07:28 PM

Salut si va multumesc pentru interesul vostru!

Am inceput sa lucrez la Spitfire. Pentru inceput am taiat si curatat/slefuit aproape toate componentele de plastic.

Imagine postata

Unele necesita modificari/stergeri cum sunt acele deschideri la aripi rau realizate de Airfix . Eu le-am "ras" si voi rescrie panoul cu sablonul pus la dispozitie de Eduard... Deci ele vor fi "reprezentate" inchise.

Imagine postata

De asemenea controlul derivei este cam badaran asa ca va fi taiat si acela si refacut ...
Inainte :

Imagine postata

Dupa:

Imagine postata

In schimb ma lupt cu o gramada de greseli de turnare... acestea le umplu cu adeziv CA lichid sau chit dizolvat si aplicat cu o pensula subtire.

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

#5 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 05 September 2014 - 10:46 PM

Salve Tibi!

Ai ceva de lucru, dar ai abordat un proiect interesant. Nu mai retin exact, nu aveau si cei de la Special Hobby un Spitfire de genul acesta, la aceeasi scara?
O sa te rog sa nu fii zgarciti cu detaliile.
Spor si calde salutari!
Nicu

Aceasta postare a fost editata de JangBogo: 05 September 2014 - 10:47 PM

#6 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 07 September 2014 - 11:53 AM

Salut Nicule. Eu cred ca voi prezenta si macheta asta cu multe detalii, mai ales ca este un kit cu probleme si pe deasupra mai vine si inclus cockpit-ul Aires care arata frumos dar nu se lasa montat usor!

Revin la aripi, din pacate chitul nu mi-a placut cum sa slefuit asa ca am sters totul folosind Mr. Color Thinner si am re "chituit" cu CA lichid. In unele locuri a fost nevoie sa aplic de doua ori dar rezultatul este foarte bun! Raman ferm la parerea ca nu este un chit mai bun ca adezivul CA lichid.

Imagine postata

Imagine postata

Apoi am trecut la regravat cele doua panouri de pe aripi, am gaurit aripa in punctele unde vor fi acrosate rachetele si am lipit extradosul de intrados :

Imagine postata

Imagine postata

In paralel am lucrat si la rachete. Din pacate doua rachete au fost rau turnate. Daca va uitati la prima fotografie postata in topic (cel cu jumatatile de fuselaj) veti vedea cum aratau rachetele. Solutia simpla si rapida a fost sa dau o gaura cu diametru cit mai mare in locul respectiv ...

Imagine postata

Apoi am incalzit cu flacara de la bricheta o bucata de stiren pe care l-am tras usor. Am taiat in punctul in care intra la fix in gaura. Apoi am pus putin adeziv CA lichid si le-am infipt acolo.

Imagine postata

Dupa uscare (aprox. 30 min.) m-am apucat sa slefuiesc si rezultatul este acesta :

Imagine postata

Acum urmeaza sa ma ocup de rasini si fuselaj. Din cite am tras cu ochiul pe la alte WIP-uri pe net, metoda din instructiunile Eduard/Aires nu va functiona prea bine asa ca voi fi nevoit sa abordez montarea lor alt fel. Inca analizez situatia :-)

Aceasta postare a fost editata de tibi22: 07 September 2014 - 11:59 AM

#7 Useril este offline   TonyS 

• Membru senior
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 13-December 04

Postat 07 September 2014 - 01:03 PM

Imi place cum ti-a iesit .
Da-i inainte...
Spor

#8 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12662
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 10 September 2014 - 04:55 PM

Imagine atasata: image.jpg

#9 Useril este offline   RocknRolla 

• Membru senior
  • Postari: 1050
  • Inregistrat: 15-February 13

Postat 11 September 2014 - 10:04 AM

Salut Tibi!

Misto subiect ! Spit-urile late/bubbletop intotdeauna mi s-au parut sexy intr-un mod special.
Mie imi plac, deci voi urmari cu mare interes.

Acum legat de folosirea CA pe post de filler pentru chituire. Sunt perfect de acord cu ce spui. CA mi se pare net superior chitului standard tip putty oferit de diversii producatori, mai ales in situatia in care respectivele suprafete vor fi si gravate/regravate ulterior.

Vroiam sa te intreb 2 lucruri, daca se poate:

1. Folosesti doar CA sau il mai combini/ingrosi cu ceva?

2. Ce folosesti ca aplicator de precizie? Am vazut in poza o mandrina in care ai bagat ceva cu care aplici CA...interesant...ce-i aia?

Merci mult,

#10 Useril este offline   eddie 

• Membru senior
  • Postari: 243
  • Inregistrat: 21-February 11

Postat 11 September 2014 - 10:48 AM

De data asta ne incanti cu un Spit, observ. Fain proiectul, si pe langa el, imi place mult modul tau de prezentare al evolutiei lucrarii. Si pozele foarte sugestive si mari :clapping:
Spor sa ai, eu te voi urmari cu interes!

@Rock: eu zic ca-i un ac de cusut cu urechea taiata...

:hi:

#11 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 11 September 2014 - 11:09 AM

Salut baieti,

Ok, sa clarific treaba cu adezivul CA. Este lichid ca apa si nu-l inrgos cu nimic (nu dau peste nici talc si nici praf de copt). Las sa se usuce aproximativ 30 - 40 minute si trec la slefuit. La inceput uscat cu o pila de unghi mai abraziva dupa care trec la slefuit cu smirghel de 1000, 1500 si 2000 la ud. Daca este nevoie mai aplic un strat de CA si procesul se repeta.
Aplicatorul meu este un banal ac cu gamalie dar folosesc virful si daca observi l-am indoit putin. Astfel pot controla mai bine directia si suprafata pe care o acopar cu CA. Acul este prins intr-un Pin Vice de mana. Merge si un ac de cusut de la masina de cusut dar este mai greu de indoit. Depinde de marca ele se pot rupe... Dar eu folosesc acel banal ac si majoritatea machetelor sunt facute in acest fel. Inca un pont : daca intimplator am aplicat prea mult adeziv CA lichid pot reduce cantitatea folosind o bucatica de hirtie de bucatarie pe care o folosesc pe post de sugativa. Pun doar virful in adeziv si las sa traga adezivul. :friends:

#12 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior

Postat 11 September 2014 - 11:47 AM

Tibi, saru'mana pentru prezentarea detaliata. Aveam aceeasi curiozitate ca rock'n'rolla, multam pentru raspuns. Vroiam insa sa stiu si cum ai facut asta: "am sters totul folosind Mr. Color Thinner".
Spor in continuare!

Aceasta postare a fost editata de JangBogo: 11 September 2014 - 11:51 AM

#13 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 11 September 2014 - 11:59 AM

Simplu. Diluantul de la Gunze este unul "prietenos" cu plasticul. Adica nu-l ataca! Chitul folosit este Tamiya si l-am dizolvat cu Mr. Color Thinner pentru a fi aplicat cu pensula. Din pacate acum nu mi-a placut cu s-a slefuit asa ca l-am sters folosind un bat pentru curatat urechea inmuiat in Mr. Color Thinner. Sper ca aceste sfaturi sa va ajute! :drinks:

Aceasta postare a fost editata de tibi22: 11 September 2014 - 12:00 PM

#14 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12662
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 11 September 2014 - 03:50 PM

RocknRolla, vezi si asta: http://www.cartula.r...iata-intrebare/

#15 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior

Postat 11 September 2014 - 10:53 PM

Mersi Tibi pentru raspuns!

#16 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 17 September 2014 - 08:55 PM

Salut prieteni,

Am facut mici progrese la Spitfire. Progresele sunt chiar mici dar munca este multa. Am "ras" detaliile de plastic de pe interiorul cockpitului folosind un biax. Slefuirea neteda am realizat-o manual, slefuind la inceput cu un smirghel foarte abraziv (320) si finalizind cu un smirghel de 1000.

Imagine postata

Slefuirea rasinilor o fac cu mare atentie si nu acasa! Din pacate cele doua laterale ale cockpitului trebuie slefuit foarte mult. Din cite am citit pe la alte WIP-uri, trebuie subtiate mult pentrua se potrivii in cockpit. Alte trei piese care m-au intrebuintat au fost panoul de bord, scaunul si suportul scaunului care trebuie slefuit cu mare atentie. La suportul scaunului sau rupt o tija scurte iar alta nu a fost acolo niciodata si trebuie sa le refac.

Imagine postata

Poate am timp sa lipsesc si sa vopsesc cockpitul pina la mijlocul saptamanii viitoare, ar fi un pas mare...

#17 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 17 September 2014 - 09:40 PM

Da' te chinuie serios plasticul asta. Si rasina la fel...Rabdare si mult tutun !

#18 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 07 October 2014 - 10:07 PM

Salut preieteni,

Dupa o saptamina trecuta fericita dar si trista am revenit la masa de lucru si m-am luptat cu rasinile Aires pentru acest Spitfire.
Navigind pe internet am gasit citeva WIP-uri ale acestui model. Ma interesa foarte mult metoda pe care au abordat-o alti modelisti mai experimentati. In concluzie am ajuns la decizia de a urma sfatul lor deoarece metoda de ansamblare a cockpit-ului Aires dupa instructiuni duce destul de sigur la un esec.

Astfel am mai subtiat peretii partilor laterale din cockpit. Trebuie sa recunosc ca aceste doua parti sunt atit de misto facute cum nu am prea vazut pina acum la alte machete. Cablurile si tot ce este in interior mi se par foarte realist realizate. In fine, am lipit cu atentie aceste parti, la inceput am pus doar un mic punct de adezic CA iar cind am facut testul si am considerat ca sunt ok ca pozitie, le-am lipit definitiv. Apoi am mai lipit tabloul de bord de podea si am vopsit cu XF 71 toate componentele. Dupa aceea am vopsit cu pensula toate detaliile si am aplicat toate fotoinciziile aferente.

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Astazi am inceput sa lipesc piesele si sa inchid fuselajul. Nu a fost usor, a mai fost nevoie de putin cutit, putina pila dar sa rezolvat si acum arata asa :

Imagine postata

Imagine postata

Imagine postata

Maine incerc sa fac liniile celor doua jumatati de fuselaj invizibila si regravez linile de panou. Apoi voi mai avea un hop cu unirea aripi de fuselaj, din cite am vazut in seara asta va fi nevoie de citeva mici ajustari.

Va doresc o seara placuta! :-)

#19 Useril este offline   Bill 

• Membru senior
  • Postari: 1879
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 08 October 2014 - 06:32 AM

Salve Tibi,
Spectaculos cocpitul, bravos !
O intrebare, ce marca de adeziv CA recomanzi. trebuie sa incerc si eu cu CA pe post de kit de umplere.
Spor,
Bill :drinks:

#20 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior

Postat 08 October 2014 - 07:10 AM

Servus Bill,

Eu folosesc un CA Van Braven dar merge foarte bine si Loctite sau Bison. Lumea modelistica din vest foloseste Zap a Gap medium.

Numai bine,
Tibi

Arata acest topic

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

9 useri citesc topicul
0 membri, 9 vizitatori, 0 utilizatori anonimi