PREISER 1/72 - German Grenadiers with MG 1939-45 Recenzie set
#1
Postat 11 July 2006 - 11:10 AM
German Grenadiers with MG 1939-45
Producator: Preiser
Scara: 1/72
Cod set: 72527
An fabricatie: 2005
Nr. de figurine: 12
Nr. de pozitii: 12
Talie: Inalta
Material: Plastic tare
Perioada optima: 1939 -1943
Descriere
Acest set reproduce infanteristi germani in mars, dar posibilitatile sale sunt mult mai mari, nelimitandu-se doar la acest subiect. Inca din titlu, setul ne atrage atentia asupra unui anumit detaliu, si anume mitralierele, dar pe langa acestea, in set ne asteapta si alte surprize deosebit de placute.
Datorita materialului din care sunt confectionati, plastic tare, precum si modului in care sunt livrati de companie, respectiv in bucati, ca un kit, din figurinele realizate de Preiser se pot obtine un numar infinit de pozitii. Astfel, pot fi soldati in mars, soldati in pozitii de lupta, servanti la tunuri sau pot fi pusi in/pe vehicule.
De asemenea, componentele unei figurine pot fi amestecate cu unele din alte seturi, obtinandu-se astfel noi pozitii deosebit de interesante.
Dupa cum este bine cunoscut, de regula, figurinele din seturile Preiser 1/72 vin fara echipament, acestea urmand a fi echipate de catre modelist dupa cum doreste. Echipamentul si armele sunt furnizate pe grile separate, adevarate opere de arta la scara 1/72.
Fiind fabricat din plastic tare, intocmai ca un kit obisnuit, piesele se lipesc cu usurinta cu orice adeziv folosit la kit-uri. Componentele se potrivesc perfect, insa in cazul folosirii componentelor din alte seturi Preiser, se recomanda verificarea modului in care se potrivesc.
Acest set include doua grile identice a cate 6 figurine, patru grile cu echipament diversificat (doua sunt identice) si doua grile cu arme.
Grilele de echipament sunt cele standard, regasindu-se in numeroase seturi 1/72 avand ca subiect armata germana in WW2 ale acestui producator, dar diferenta este realizata de grilelele cu arme.
Pe langa grila standard de arme ce se gaseste in majoritatea seturilor Preiser, acesta include o a doua grila de arme extrem de diversificate si rare cel putin la scara 1/72.
Grila specifica acestui set include 2 MG34, 2 MG42, 2 Panzerbüchse (PzB) 39, 2 Sturmgewehr (StG) 44 si 2 Fallschirmjägergewehr (FG) 42. Pe langa acestea mai sunt date 2 incarcatoare de 50 de focuri pentru MG-uri, 4 cutii de munitie pentru MG, 2 incarcatoare pentru PzB39, 2 genti in care era kitul de intretinere al MG34, 2 containere in care era transportata teava de rezerva de la MG 34 precum si14 cracane pentru armele de pe grila, respectiv 6 modele diferite aflate fie inchise, fie deschise.
Grila de arme standard, regasita in majoritatea seturilor Preiser avand ca tematica armata germana in WW2, include 9 pusti Kar 98K (6 fara baioneta si 3 cu baioneta fixata), 6 Schmeisser MP40 (3 cu patul rabatat si 3 cu patul nerabatat), 6 grenade StiHg-r 24, 3 lopeti deschise,1 pumnal si 6 cartusiere pentru MP40 (3 cu buzunar lateral, 3 fara buzunar).
Prima grila de echipament contine 6 rucsaci (Tornister M-39) cu o patura rulata deasupra, 2 binocluri, 2 genti de ofiter, 4 tocuri pistol calibrul 9 mm (P-08 Parabellum/P-38 Walther), 4 tocuri pistol calibrul 7,65 mm (Walther), 6 casti, 2 caschete de ofiter, 6 sepci (M-43), 6 chipie (M-34) si 2 lanterne.
A doua grila de echipament contine 12 cartusiere Kar 98K, 6 masti de gaze M-30, 6 bidoane (Feldflasche M-31), 6 gamele (Kochgeschirr M-31), 6 saci de merinde [(Brotbeutel M-31), 3 cu bidon atasat si 3 fara bidon atasat], 6 Zeltbahn M-37, 6 huse de truse de prim ajutor (Verbandpäckchen), 6 lopeti in husa si 6 baionete in teaca.
Dupa cum am mai spus, setul este compus din 2 grile de figurine identice, dar pozitiile pot fi realizate de catre modelist, in functie de necesitati. In acest sens, vor fi analizate doar figurinele de pe o singura grila.
Uniforma in care sunt echipate figurinele este cea din prima parte a razboiului si au in picioare faimoasele cizme lungi.
Figurinele sunt date in bucati respectiv cap, trunchi si membre, acestea putand fi amestecate si altfel decat sunt prezentate in instructiunile din cutie. De aceasta data, sunt date exact numarul de maini necesare completarii a 6 figurine.
Nu exista nici o mana dreapta libera, aceasta tine fie o arma, fie o cutie de munitie pentru MG sau un cracan de MG. Majoritatea mainilor stangi sunt libere, dar exista una care tine o cutie de munitie pentru MG si alta un Kar 98K. Daca se doreste, orice mana poate fi inlocuita de o alta din alt set Preiser 1/72 avand ca tematica armata germana in WW2 (si nu numai).
Cu toate ca in titlu se regaseste cuvantul „Grenadiers”, arma care a fost infiintata in 1942, figurinele poarta uniforma specifica primei parti a razboiului, doar una face exceptie, fiind incaltata cu bocanci si gaieti. Totodata o alta figurina are pantalonii peste incaltari, asa ca nu se poate sti cu precizie cu ce este incaltata. Insa nu este nici o inadvertenta in titlul setului, modelul de uniforma din prima parte a razboiului a continuat a fi folosita pana la incheierea acestuia, astfel incat se poate pune fara nici cea mai mica ezitare un Stg 44 (arma aparuta in 44) la un soldat ce poarta o uniforma din 1939.
De asemenea, 3 figurine au bretele si 3 sunt fara, 2 au petrecute pe dupa gat o banda pentru MG, una dintre acestea avand in plus si o curea pentru containerul tevii de rezerva de la MG34, dar de ea poate fi lipita o alta arma.
Corpurile sunt bine proportionate, iar expresiile fetelor sunt realiste si bine sculptate, Preiser distingand-se ca una dintre cele mai bune companii in acest domeniu.
Pe o grila sunt 10 capete, cu 4 mai multe decat este necesar, astfel incat raman multe capete disponibile pentru a inlocui pe cele mai putin reusite ale unor figurine din plastic tare produse de alte firme cum ar fi Hasegawa, Esci si unele Matchbox. Frezele din acest set sunt extraordinare, au fost inspirate din poze reale. In fapt, Preiser are acest bun obicei, de a studia si a se inspira din materialele de referinta din acea perioada.
De asemenea, pe grila de figurine se mai regasesc inca 2 containere in care era transportata teava de rezerva de la MG 34.
La randul lor, uniformele sunt foarte bine reproduse, fiind vizibile numeroase detalii de pe ele.
Totodata, nu exista diferente intre dimensiunea armelor si a echipamentului intre pozitii diferite. Modul in care sunt tinute armele in maini este extrem de variat si foarte interesant. Soldatii din set pot fi echipati cu ajutorul componentelor de pe grilele de echipament fie usor, fie greu, in functie de nevoile si referintele modelistului, aceasta operatiune necesitand multa atentie si rabdare, in special la componentele mici.
Desi nu lipsesc, bavurile sunt insignifiante si pot fi inalturate cu multa usurinta.
Figurinele din acest set sunt perfect compatibile ca dimensiune a capului, armelor si tipului de uniforma cu majoritatea seturilor Preiser avand ca tematica armata germana in WW2, cu „German Soldiers”/Italeri „German Infantry”, Revell „German Armoured Infantry” si Airfix „German Infantry”.
Alt set care trateaza exact acest subiect, este cel al aceleiasi companii, intitulat „WW2 German Infantry Advancing”, seturile completandu-se perfect, putand fi folosite in cadrul aceleiasi diormare fara nici cea mai mica ezitare dupa cum pot fi folosite si seturile anterior enumerate si nu numai.
Acuratete istorica: 10
Anatomie: 10
Calitatea pozitiilor: 10
Calitatea detaliilor: 10
Calitatea matritei: 10
Sculptura: 10
Recomandare/Utilitate : 10
TOTAL: 10
#9
Postat 11 July 2006 - 11:28 AM
Nu am putut alege si am pus 2 seturi similare, dar nici o pozitie nu se repeta. La majoritatea acestora m-am inspirat din fotografii din acea perioada, in special cu privire la modul de tinere al armei si al echipamentului pe figurine.
Orice comentariu si sugestie este mai mult decat bine-venita.
Aceasta postare a fost editata de Panzer_Grenadire: 11 July 2006 - 11:30 AM
#10
Postat 11 July 2006 - 11:44 AM
Crios, as propune ca acest topic sa fie transformat intr-un articol de sine statator :idea:
Felicitari pt. articol si pt. finalizarea figurinelor !!
Ce poate ar mai fi de adaugat (nu neaparat) este pretul (macar orientativ) si sursa de achizitie.
#11
Postat 11 July 2006 - 12:02 PM
#14
Postat 11 July 2006 - 12:20 PM
Lasa ca sunt de stiren, dar io-te ce baieti faini si lenevosi sunt ei.
Nu d'aia nervosi, care alearga si trag cu pusca pana nu mai pot...
Iar accesoriile separate, chiar sunt o comoara la casa omului !
Bravo, frate Grenadire .
#15
Postat 11 July 2006 - 12:23 PM
De zeci de ori am vrut sa-i dau de toti peretii, dar m-am abtinut intr-un final...
Tot nasol e sa faci si toate curelutele, de la gamele, de la Zeltbahn, partile metalice de la arme in special la pusti (asa cum erau in relaitate si nu o dunga trasa de la un cap la altul al tevii) etc.
De exemplu, numai la lopata si baioneta am folosit 6 culori diferite, si credeti-ma ca sunt ultra minuscule anumite detalii cum ar fi manerul baionetei.
Cu privire la locul de achizitie, eu mi-am luat de prin stainatate sau rugam diversi prieteni/cunostinte sa-mi aduca.
Insa am inteles ca Olaf a avut cateva seturi, nu stiu daca mai are.
Pretul este destul de mare, in jur de 12 Euro/setul de 12 figurine.
Aceasta postare a fost editata de Panzer_Grenadire: 11 July 2006 - 12:26 PM
#16
Postat 11 July 2006 - 12:24 PM
#17
Postat 11 July 2006 - 12:35 PM
Si in realitate, daca ma uit la cineva aflat la 72 de metrii de mine, ma cam indoiesc ca si daca as fi "Ochi de soim care vede pana departe" tot nu i-as vedea ochii. De altfel este o operatiune de care se ocupa creierul in completarea ochilor. Creierul proceseaza imaginea, compara in baza de date si completeaza cu ceea ce lipseste in realitate din imagine. Cam asta este teoria pe scurt.
In realitate mie personal mi se pare ca o figurina la dimeniuni asa mici arat mai bine fara ochii scosi.
Bafta!
#19
Postat 11 July 2006 - 12:39 PM
Cu toate ca ii vopsesc numai cu Humbrul, ochii ii fac cu gunmetal de la Modelmaster, e negru si are putin luciu metalic, la unii cateeodata li se vade ca o luminita, insa depinde de noroc (cum cade lumina)...
Sprancenele sunt cu Humbrol 170 si gura cu 113.
Mie imi plac mai mult cu "ochii scosi"...
E mult mai usor sa dai o dunga cu negru decat sa te chinui sa faci un punct si o dunga pe care le mai stergi de cateva zeci de ori ca au iesit fie prea mari fie prea mici....
Oricum, mie nu mi se par chiar "bulbucati" si mai exista si oameni cu ochii cat cepele
In momentul in care ar fi pe o diorama sau ar fi vazuti in realitate ori de la mica distanta atunci nu prea li se mai vad ochii.
Insa aici sunt mariti de circa 3 ori, asa ca e normal sa li se vada si ochii.
Aceasta postare a fost editata de Panzer_Grenadire: 11 July 2006 - 12:49 PM
#20
Postat 11 July 2006 - 12:51 PM
Panzer_Grenadire, la Jul 11 2006, 12:39 PM, a spus:
E mult mai usor sa dai o dunga cu negru decat sa te chinui sa faci un punct si o dunga..
Oricum, mie nu mi se par chiar "bulbucati" si mai exista si oameni cu ochii cat cepele
Chestie de gusturi. Am mai spus. Fiecare lucreaza cum considera.
La figurinele mele nu exista nici o dunga neagra, la ochi cel putin, Aia este umbra naturala data de la natura. Este ceea ce vezi in si realitate la distanta data.
Si in final, cel mai important este cat esti tu de multumit de ceea ce lucrezi ca pana la urma este doar un hobby.
Bafta!