Forum Machete,Modelism,Hobby: Alergii cianocrilat - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Alergii cianocrilat

#1 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 21 July 2014 - 07:33 AM

Salutare tuturor,

de ceva vreme ma confrunt cu simptome alergice, nu in mod constant, si ma gandeam la sursa lor, mai ales ca exista unele zile cand sunt destul de puternice.
Fiind in faza in care asez cel de-al doilea strat de bordaj la Bismark, si folosesc superglue, am constatat ca dupa utilizarea unei cantitati mai mari de adeziv, intr-un interval de timp mic, de exemplu intr-o singura seara, manifestarile de care vorbeam au devenit foarte puternice si evidente.

De aceea pun si eu o intrebare: mai exista cineva care se confrunta cu o posibila alergie la superglue?
Mai ales ca m-am uitat un pic pe net, si exista unele forumuri in care se vorbeste despre treburi similare?

Incaperea este rventilata aceptabil, insa nu am folosit masca de protectie, masca pe care de regula o folosesc atunci cand vopsesc cu aerograful mai ales suprafete mari.

#2 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 21 July 2014 - 02:48 PM

Eu evit sa lipesc lemn pe lemn cu cianoscrilat, mai ales pe suprafete mari unde trebuie sa pun mai mult lipici. Cu ceva ani in urma am facut asa lipituri si am constatat ca la lipire s-au degajat vapori pe care fara sa vreau i-am inhalat. N-a fost deloc placut asa ca de atunci folosesc cianoacrilat doar in situatii extreme si in cantitati foarte mici (cat ia o ureche de ac).
Prefer sa folosesc rasini chiar daca timpul de lipire sete mult mai mare, iar la lemn cu lemn, sfant ramane tot aracetul. Am facut intreg corpul Bismarckului cu un tub de aracet de la Moment.

Bafta!

#3 Useril este offline   MiG 

• Membru senior
  • Postari: 827
  • Inregistrat: 19-January 05

Postat 21 July 2014 - 04:54 PM

@stageexp: e posibil sa ai simptome alergice de la superglue nu doar de la inspirarea vaporilor ci chiar si de la contactul cu pielea. Deci ar trebui atentie si in directia asta.

#4 Useril este offline   bubba_000 

• Membru senior
  • Postari: 201
  • Inregistrat: 05-December 08

Postat 21 July 2014 - 10:42 PM

Putin off topic, dar crios are dreptate. Si eu cred ca era mult mai bine sa folosesti aracet pt. file.

Daca esti intr-adevar alergic la CA, atunci o s-ar putea sa ai probleme mai tarziu, cand ajungi la suprastructura. Acolo nu prea ai de ales, trebuie sa folosesti CA.

Nu stiu daca ar ajuta, dar incearca sa folosesti Loctite Superbond PowerEasy gel. Pe langa faptul ca e gel si ca se usuca mai incet, are mirosul mult mai slab. De fapt, nu miroase aproape deloc. S-ar putea sa nu te afecteze asa tare.

#5 Useril este offline   Bill 

• Membru senior
  • Postari: 1879
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 22 July 2014 - 06:33 AM

Salut,
Si eu patesc la fel. Am luat CA fara miros si oricum pun masca cand folosesc.
Nu esti singur ! :friends:
Spor,
Bill

#6 Useril este offline   michi-ro 

• Membru senior
  • Postari: 894
  • Inregistrat: 18-January 12
  • Interests:fotografia
    modelismul

Postat 22 July 2014 - 06:35 AM

Salut,
Asta cu alergiile este grava de tot, in sensul ca din ce in ce mai multa lume are cate un fel de alergie.
La tine, depinde cum se manifesta : daca sunt la nivel respirator, te feresti cu o masca cu filtru activ. Daca este o reactie cutanata, este si mai simplu sa te feresti.
Insa: nu se vindeca si in timp va deveni din ce in ce mai deasa manifestarea alergiei. De aceea trebuie vazut un medic pentru a iti da un tratament.
Si foarte important : daca stii care este factorul alergen (vaporii cianoacrilatului) nu te mai expune! Nu mai testa ca este asta. Deja stii!
Si vezi un medic, neaparat!

#7 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 22 July 2014 - 07:16 AM

Multumesc pentru raspunsuri,
am sa evit folosirea adezivului iar cand trebuie il voi folosi cu masurile de protectie adecvate.

Adevarul este ca la suprafete mari te umpli si pe degete de adeziv, nu am folosit manusi, pentru ca in acest caz ar fi fost ineficiente, cele din latex ma refer.
Initial m-am gandit sa folosesc aracet, asa cum am facut la prima bordare, unde cu aceeasi marca folosita de crios si cuiele de rigoare a mers totul brici. Aici am zis sa mearga mai repede, dar probabil ca m-am pripit.

Pentru piesele din rasina am folosit adeziv bicomponent, care are un miros neplacut, dar care nu a fost iritant.

#8 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 22 July 2014 - 01:26 PM

Nasoala treaba! O masca "antipraf" simpla nu iti este de folos, vaporii trec prin ea!!! Asa cum s-a spus mai sus, ai nevoie de o masca cu filtru activ. Vezi pe la M3, astia au tot felul de masti cu filtrespeciale. Sunt scumpe, dar merita, cu atit mai mult cind nu ai de ales...

#9 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 23 July 2014 - 01:34 PM

Mersi Z,
stiu mastile, am lucrat cu una din mastile respective pe vremea cand activam in industrie si faceam mentenanta la liniile automate, lucru ce implica si curatearea instalatiei de lipire cu val. Din pacate sunt cam mari si incomode pentru lucrul indoor, la modelism, dar avand in vedere ca nu folosesc toata ziua cianocrilat, voi incerca sa ma adaptez si sa folosesc una. Mai folosesc si ochelari de protectie, cand lucrez cu scule aschietoare, dar fiind si purtator de ochelari de vedere, cei suplimentari se aburesc relativ rapid.

#10 Useril este offline   panzerseba 

• Membru senior
  • Postari: 446
  • Inregistrat: 24-December 04
  • Interests:Figurine, AFV si diorame, in special Germania WW2

Postat 23 July 2014 - 04:35 PM

Vezi postareabubba_000, la 21 July 2014 - 10:42 PM, a spus:

Nu stiu daca ar ajuta, dar incearca sa folosesti Loctite Superbond PowerEasy gel. Pe langa faptul ca e gel si ca se usuca mai incet, are mirosul mult mai slab. De fapt, nu miroase aproape deloc. S-ar putea sa nu te afecteze asa tare.

Si eu folosesc tot asta si nu mai am probleme cu vaporii, are marele avantaj ca nu se imprastie peste tot (inclusiv pe degete), iar cantitatea folosita este mult mai mica

#11 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2476
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 27 July 2014 - 01:45 PM

Ai mare grija. Nu-i de joaca cu alergiile. Bine ca ai observat cauza. Solutia este sa te feresti a te expune la elementul alergen. Foloseste masca cu cartus filtrant potrivit.
Agasarea organismului cu un factor alergen determina boli grave, sistemul imunitar incepand sa lucreze aberant.
Eu am patit-o din cauza prafului generat de papagalii Nimfa. Multumesc lui Dumnezeu ca afectiunea a fost stopata.
Asa, ca te sfatuiesc sa fii extrem de atent daca ai observat ca esti alergic.

Aceasta postare a fost editata de flo: 27 July 2014 - 01:45 PM

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi