Forum Machete,Modelism,Hobby: Proiect de promovare a culturii romane in UK - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Proiect de promovare a culturii romane in UK initiativa a unor romani din Londra

#1 Useril este offline   Cyborg 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 566
  • Inregistrat: 01-April 09
  • Interests:WW2 armor, Sci-Fi scratchbuilding

Postat 15 July 2014 - 08:20 PM

Buna ziua tuturor.

Imi face placere sa semnalez comunitatii de pe acest forum un proiect de promovare a culturii nationale romane in Marea Britanie, ce poate fi consultat la blogul www.cartisprelondra.co.uk.

Este vorba despre initiativa unui cineast roman din Brasov, Mihai Nanu, care studiaza si lucreaza la Londra si care a publicat de curand o scrisoare deschisa prin care propune "un alt fel de invazie romaneasca a Marii Britanii", respectiv una culturala. Scrisoarea deschisa, adresata romanilor de pretutindeni, poate fi gasita la http://www.gandul.in...vazie-12710612.

Ideea de baza a proiectului este urmatoare: in bibliotecile britanice, mai ales cele din cartiere londoneze locuite de multi romani, nu exista nici un fel de carti - de orice fel - in romaneste sau despre Romania. In acest context, initiatorul proiectului i-a contactat pe responsabilii catorva biblioteci din Londra si le-a propus sa realizeze sectiuni de limba romana/despre Romania, cu ajutorul cartilor ce vor fi donate de romani.

Deja, cateva sute de carti donate de un clujean au ajuns intr-o astfel de biblioteca publica londoneza din cartierul Walthamstow (fapt reflectat si de presa locala, a se vedea http://www.guardian-...hamstow_library). Alte cateva sute de volume sunt pe drum. Practic, se incearca promovarea culturii romane printr-un gest care nu doar vine in ajutorul romanilor de acolo, interesati sa se dezvolte intelectual, ci le si arata britanicilor ca romanii impartasesc valorile culturale europene - intre care un loc aparte il ocupa respectul fata de propria cultura si limba, ingredientele de baza ale identitatii nationale.

Dupa ce am vazut articolul din gandul.info, le-am scris un mail de sustinere initiatorilor proiectului. Zilele trecute am avut placerea sa il intalnesc, la Bucuresti, chiar pe dl. Nanu, venit in tara sa organizeze primirea mai multor donatii de carte si transportul acestora la Londra. Cu acest prilej am donat un portbagaj de Logan plin cu carti (o parte au fost pozate si fotografia este pe site, la http://www.cartispre...cro-update-uri/).

Din cate am inteles de la dl. Nanu, orice carte este binevenita, cata vreme este in conditie fizica decenta. Utile sunt in special volumele de literatura romana, de la Arghezi la Vlahuta si de la Blaga la Duiliu Zamfirescu. Binevenite sunt si dictionarele (mai ales cele RO-ENG/ENG/RO, traducerile in engleza din scriitorii romani sau carti/studii pe diverse domenii si subiecte legate de Romania - de la istoria si geografia Romaniei, la promovarea turistica, traditii si cultura populara, performante sportive, monografii ale unor personalitati romanesti de rang international gen Coanda, Vuia, Vlaicu, Brancusi, Ionesco, Eliade, Victor Babes, Antipa, George Emil Palade, Racovita, Nicolae Teclu, Enescu, Lipatti, Petrache Poenaru, Lazar Edeleanu, Hermann Oberth, Aurel Persu, Anghel Saligny etc. Ideea este sa ne promovam cultura (pe toate palierele ei), limba si tara, si astfel sa ne facem cunoscuti in mod pozitiv. Personal, nu am vizitat niciodata Marea Britanie, dar am intalnit numerosi straini, inclusiv britanici, care aveau o parere gresita despre Romania fara a fi rau-intentionati, ci doar ca efect al dezinformarii sau subinformarii. Depinde si de noi sa incercam sa suplinim aceasta pacatoasa lipsa de informatie si sa proiectam o imagine de popor educat, cu o cultura semnificativa si o limba ce tine de marea familie latina. Nu de alta, dar - din cate am inteles de la dl. Nanu, bibliotecile londoneze au sectiuni de limba ucraineana, polona, pakistaneza si chiar somaleza...
De ce nu si de limba romana?

Va invit, in concluzie, sa consultati blogul proiectului si, daca va atrage ideea si aveti disponibilitatea sa o sustineti, puteti sa intrati in contact cu echipa de entuziasti de la Londra. Proiectul a prins aripi si cred ca merita sa continue.

Cu speranta ca nu am deranjat pe nimeni si nici n-am deschis un topic nelalocul lui (caz in care rog administratorii sa il stearga),
va salut si va urez toate cele bune.

George aka. Cyborg
40 de ani, casatorit, din Bucuresti, impatimit bibliofil, pasionat de istoria Balcanilor si science-fiction :)

#2 Useril este offline   JangBogo 

• Membru senior
  • Postari: 2386
  • Inregistrat: 10-February 10
  • Interests:Figurine Antichitate-perioada moderna, Afrika Korps, Japonia.

Postat 16 July 2014 - 09:55 PM

Frumos proiect, am vazut cu greu topicul deschis de tine, George! Tare povestea cu bibliotecile cu sectii de limba...somaleza.
Multam de semnal!

#3 Useril este offline   niki 

• Membru senior
  • Postari: 1169
  • Inregistrat: 23-January 05

Postat 17 July 2014 - 10:19 AM

Multumim, George, pentru semnalarea initiativei!
Asa am mai aflat inca ceva despre "de ce anume la altii se poate!?". Nu stiu de ce, dar cred ca la noi ar fi fost infinit mai greu pentru un... somalez sa demareze asa ceva.

Ca o ironie a sortii, eu citesc - atat cat o fac - de ani buni numai carti scrise in limba engleza... :-(

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi